Duben
ohodnotit

Prázdniny pana Beana

Mr. Bean's Holiday

Další název:
Prázdniny pána Beana; Bean 2; French Bean; Prázdniny Mr. Beana (SK); Mr. Bean macht Ferien
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
29.3.2007
„Katastrofa dostala svůj vlastní pas.“
Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny pana Beana
POZOR SPOILER!!!

Pan Bean je účastníkem tomboly. Má na losu číslo 616. Ale je taženo číslo 919. A tak rozmrzelý pan Fazole los vyhodí a zrovna do vagonku dětského vláčku. Ten se otočí a… Pan Bean nevěří vlastním očím, z čísla 616 je rázem výherní 919!!! Hurááá, pan Bean vyhrává cestu do Nice, 200 euro kapesné a kameru. Nu, dlužno začít cestovat. A to rovnou za nosem a nikam neodbočovat, říká si pan Bean, drže v ruce minikompas. Ač je to k nevíře, dojde, kam potřebuje. Ještě před další cestou je nutno se posilnit, ale ouha, automat na pití vtáhne páně Beanovu kravatu. Vlak tedy odjíždí bez něj, ale to nevadí, pan Bean si skákne do restaurace. Obsluhován starším vrchním (Jean Rochefort!!!), nenápadně se zbavuje ústřic do kabelky vedle sedící dámy a když schroustá ráčka i s klepítky, odchází. U vlaku se nechá natáčet nějakým Rusem (Karel Roden), jenže tomu vlak ujíždí a zůstává v něm jeho syn. Vysednou na příští zastávce, a pan Bean nechává ve vlaku své věci. Když kolem projíždí další vlak, ukazuje v něm otec synovi na papíře napsané telefonní číslo. Bohužel zakrývá prsty poslední dvě čísla, ale ty si Bean domyslí a dopíše všechny možné varianty. Postupně je provolávají, až nasednou do dalšího vlaku a na telefonu zůstávají jeho doklady. Co dělat? Chlapec zaleze pod sedadlo a pan Bean se ukryje na záchodku. Na příští stanici jsou oba vyhozeni. Nemaje peněz, uspořádá pan Bean soukromé vystoupení a peníze získá. Koupí lístek na autobus, ale ten mu uletí. Nalepí se na nohu slepici a tu odváží farmář do své farmy, jsa pronásledován Beanem na ukradeném bicyklu. Lístek není nalezen a kolo zničeno. Po neúspěšném stopování a velkém dobrodružství s malinkou dřevěnou čekárničkou na autobus se Bean probouzí na idlyckém venkově. Idyla netrvá dlouho, protože sem vpadnou nacisté a… Ne, jen klid, pan Bean se neocitl v časové smyčce, ale to se zde jen režisér Carson Clay natáčí film. Bean obdrží fašistickou uniformu, ale moc si nezahraje neb je vyhozen. Stopne mladou řidičku, která má stejné auto jako Bean. A pak se setká s malým Rusem a opět jedou dále spolu. Nu a i přes malinké potíže se spánkem nakonec konečně dojedou do Cann. Zde se v televizi vysílá, že pan Bean je únosce a kluka unesl. Jeho otec je porotce na filmovém festivalu a ona řidička má ve filmu jedinou scénu, kterou chce za každou scénu stihnout. A protože Beana a hocha hledá policie, musí se tito dva maskovat. Tak proniknou až do kina, kde Bean do režisérova filmu pustí film svůj, totiž záběry z jeho kamery. Nakonec se ocitá před plátnem, kde přichází otec domněle uneseného chlapce, chlapec sám a i režisér Clay. Je z toho místo ostudy velká sláva. A na úplný „happy end“ pan Bean spatří moře.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny pana Beana
Francie, třes se! Pan Bean jede na prázdniny na francouzskou Riviéru!
Pan Bean vyhrál v charitativní tombole dovolenou na francouzské Riviéře. K výhře patří i kapesné a videokamera – a Bean si svou cestu natáčí. Do Paříže přijede vlakem a okamžitě začínají potíže...

Když se dostane na nádraží, odkud má odjet do Cannes, poprosí jednoho muže, aby ho natočil, jak do vlaku nastupuje. Emil Dačevskij je ruský režisér, který se synem Stepanem cestuje také do Cannes, kde se má zúčastnit filmového festivalu jako člen poroty. Když Bean nastoupí, vlak Emilovi ujede i se synem.
Když to Bean zjistí, rozhodne se Stepana k otci dopravit. Vystoupí s ním na další stanici, ale nechá ve vlaku kufr a ten mu ujede. Bean ztratí i pas a peníze. Jediné, co mu zůstalo, je kamera. Začíná anabáze, kdy se Bean se Stepanem snaží vyžebrat peníze na jídlo a jízdenku na jih...

Po dalších peripetiích se nakonec Beana se Stepanem do Cannes dostanou. Při promítání se Bean se nechtěně ocitne před promítacím plátnem. Emil ho pozná a označí ho jako únosce svého syna...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny pana Beana
Mr. Bean míří na jih Francie,aby na zdejším slunci užil klidnou dovolenou.Cestou z Londýna na Rivieru po něm ale zbývá jen spoušť a zmatek!Kde se totiž Mr.Bean objeví,tam za sebou nechá pohromu.Vše vyvrcholí neplánovaným promítáním jeho peprného deníčku na filmovém festivalu v Cannes.
Zdroj/DVD obal Prázdniny pana Beana.


Autor: Sygi5

Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny pana Beana
Svou neomezenou fantazii využívá k co nejkomplikovanějším řešením těch nejjednodušších problémů. Neortodoxní postup sice přináší řadu potíží, ale na konci série událostí, kterou by šlo také charakterizovat jako sled mimořádně nešťastných příhod, stojí vždy triumfálně jako vítěz - Bean, pravá filmová katastrofa. Před deseti lety se z televizních skečů poprvé přesunul na filmové plátno a teď se na něj znovu vrací. Bát by se měli především Francouzi, do jejichž země se vydává na prázdniny. Původně chtěl pan Bean (Rowan Atkinson) na Francouzské riviéře pouze nachytat trochu bronzu a pár dní si odpočinout. Život tohoto škodolibého smolaře ani mimo hranice Velké Británie nijak nešetří, a tak se pohodová cesta změní v sérii zmatků, nehod a katastrof, které vyvrcholí promítáním jeho velmi peprného prázdninového deníčku na filmovém festivalu v Cannes.

"Chtěl jsem, aby se diváci stali na téhle cestě Beanovými spolucestujícími. Aby ho už nevnímali jen jako podivína, ale chápali ho jako normálního člověka, jehož dobré úmysly se bohužel naprosto míjejí s účinkem," říká představitel jednoho z nejznámějších filmových zmatkářů Rowan Atkinson. Vystudovaný elektrotechnik stvořil legendární postavičku v roce 1990 a prostřednictvím televizních obrazovek si získal davy fanoušků ve více než 200 zemích světa. První filmové zpracování jeho příhod celosvětově vydělalo 240 miliónů dolarů a jen v Česku přilákalo do kin přes 600 tisíc diváků. O tom, že filmaři nechtěli "jen" vytěžit zlatou žílu, svědčí desetiletý odstup a angažování jednoho z nejlepších scenáristů současnosti Richarda Curtise (Láska nebeská, Deník Bridget Jonesové, Notting Hill), který pro Atkinsona kdysi psal scénáře k epizodám seriálu Černá zmije.

Prázdniny pana Beana nebudou stát pouze na své titulní postavě, kromě Atkinsona se ve filmu objeví například francouzská filmová legenda Jean Rochefort nebo držitel dvou oscarových nominací Willem Dafoe. Čeští divácí určitě ocení přítomnost "své" hollywoodské spojky Karla Rodena v roli otce malého chlapce, o kterého bude Bean během cesty proti své vůli pečovat.

"Věřte, že po dovolené strávené s panem Beanem už bez něj a pochopitelně i bez jeho médi nebudete chtít nikam jezdit," uzavírá Eric Fellner, šéf studia Working Title Films, které Prázdniny pana Beana natáčelo.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Prázdniny pana Beana
Deset let po úspěchu bláznivé komedie Bean (FP 11/97) se slavná anglická figurka umíněného poplety v podání Rowana Atkinsona znovu vrací na plátno. Režie snímku Prázdniny pana Beana se ujal zkušený televizní tvůrce Steve Bendelack. – Hrdina vyhraje v dobročinné loterii týdenní pobyt na Riviéře a videokameru. Nadšeně se vydá na cestu. Ta se mu ovšem mezi Paříží a Cannes značně zkomplikuje. Muž zaviní rozdělení otce a desetiletého syna a kvůli výčitkám svědomí se opuštěného ruského chlapce Stěpana ujme. Prožijí spolu četná humorná dobrodružství. Nakonec jim pomůže půvabná začínající francouzská herečka Sabine. Všichni dorazí na poslední chvíli na canneský festival, kde se dítě setká s rodiči a pan Bean s vytouženou pláží. Mezitím ovšem překvapivě prokáže pomocí videokamery i své filmařské schopnosti. – Zatímco první film připomínal americkou rodinnou komedii, druhý (a podle Atkinsonova vyjádření též poslední) beanovský projekt má evropský ráz a vychází z tradičního schématu road movie včetně důrazu na okolní prostředí (zde francouzská nádraží, městečka i krajiny). Tvůrci těží z tradic němé grotesky, ale zčásti se inspirují i u komika Jacquesa Tatiho (srov. název jeho filmu Prázdniny pana Hulota). Atkinsonův humor je ovšem mnohem excentričtější než Tatiho a je postavený zejména na gestech a na mimice. Ve filmu se příliš nemluví (některé fórky ostatně vycházejí z faktu, že se postavy nemohou domluvit), o to více se vše vyjadřuje pohybem a situačními gagy. Jednotlivé epizody připomínají etudy, jimiž na sebe postava Beana strhla pozornost v první polovině devadesátých let v televizních skečích. Sympaticky je využit i obligátní motiv dítěte a neschází tu ani vznikající přátelský vztah mezi nemotorným, leč snaživým Angličanem a půvabnou Francouzkou. Za zmínku stojí i postava samolibého režiséra v podání Willema Dafoea a jeho nesnesitelně „umělecký“ film. Menší roli (opět Rusa) tu má i Karel Roden. – Finále se natáčelo přímo v průběhu MFF v Cannes.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (1997)

 Mr. Bean: Největší filmová katastrofa (1997)
Mr. Bean: Největší filmová katastrofa n
Bean
Žánr: komedie / rodinný / crazy
Země: Velká Británie / Spojené státy americké
Režie: Mel Smith

(pokračování)

Mr. Bean (1990) [TV seriál]

 Mr. Bean (1990) [TV seriál]
Mr. Bean n
 
Žánr: komedie / rodinný
Země: Velká Británie
Režie: John Birkin, Paul Weiland, John Howard Davies

(spin-off)

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

49 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani