Pravdivý konec velké války (1957)

Pravdivý konec velké války (Prawdziwy koniec wielkiej wojny)
83.3 %
 
 

Prawdziwy koniec wielkiej wojny

Další název: Real End of the Great War

    Žánr: drama
    Země: Polsko
    Délka: 89 min.
Psychologické drama analyzuje dlouhodobé důsledky, jaké v lidské psychice zanechaly hrůzy druhé světové války. Jeden z prvních filmů klasika polské kinematografie Jerzyho Kawalerowicze pojednává o těžké zkoušce, které musí čelit partnerská dvojice po nečekaném návratu manžela z koncentračního tábora.
Přesnější český překlad názvu filmu Pravdivý konec velké války by byl „Skutečný" nebo „Opravdový konec velké války". Vyznění titulu je však přesto zcela jasné: válka, trvající řadu let a ovlivňující osudy milionů lidských bytostí, nekončí podepsáním mírových dohod. Táhne se někdy ještě dlouho, zanechává stopy na lidském svědomí, znetvořuje psychiku a ničí mezilidské vztahy. O tom vypráví přísně apolitický film Jerzyho Kawalerowicze, který vznikl na základě povídky Jerzyho Zawieyského, jenž byl rovněž spoluautorem scénáře.
Režisér Kawalerowicz tvořil v době vzniku největších děl tzv. polské filmové školy, přesto zůstával mimo její hlavní proud. Jeho první filmy, mezi něž patří i Pravdivý konec velké války, jsou řazeny k neorealismu. Výlučně psychologický příběh se drží stranou jakýchkoli politických témat a sleduje pouze úzce soukromou linii rozvíjející se čtyři roky po válce. Jeho aktéry jsou manželé, jejichž vztah je poznamenán prožitými válečnými traumaty.
Róża Zborská už nedoufala, že se její manžel Juliusz vrátí z koncentračního tábora, a navázala proto vztah s jiným mužem. Po Juliuszově návratu jí je však jasné, že manželovi nemůže ještě více ublížit, a svůj vztah ukončí. Návrat k normálnímu životu se nicméně i navzdory veškeré snaze zdá nemožný - z Juliusze totiž pobyt v koncentračním táboře učinil zcela jiného, cizího člověka. Na druhé straně muž nechce být předmětem lítosti a svým stavem si vynucovat péči a zájem. Chápe dramatickou rozpolcenost své ženy a vidí, že ji svým návratem připravil o šanci na relativně šťastný život…
Jerzy Kawalerowicz ve svém snímku dokázal mistrovsky propojit objektivní vyprávění se subjektivními vizemi hlavního hrdiny. Vynikající je rovněž jeho práce s herci. I když film Pravdivý konec velké války nedosáhl věhlasu Kawalerowiczova historického dramatu Matka Johana od Andělů (Matka Joanna od Aniołów, 1960), má na poli psychologického filmu své pevné místo.

Jitka Rohanová
LFŠ 2015

režie:
Jerzy Kawalerowicz
 
 
hraje:
Lucyna Winnicka (Róza Zborska), Andrzej Szalawski (Stegien), Gustaw Lutkiewicz, Leonard Pietraszak, Maria Wachowiak, Hanna Stankówna, Ryszard Ronczewski
 
 
scénář:
Jerzy Kawalerowicz
 
 
kamera:
Jerzy Lipman
 
 
hudba:
Adam Walaciński
 
 
střih:
Wiesława Otocka, Zenon Piórecki
 
 
zvuk:
Józef Bartczak
 
 
výprava:
Roman Mann
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.