Duben
ohodnotit

Pravá a levá ruka ďábla

Lo chiamavano Trinita; They Call Me Trinity

Další název:
Pravá a ľavá ruka diabla (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1970
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
10.6.1993
„Komediální spaghetti western o falešném šerifovi, který je proti své vůli nucen páchat dobro.“

Komentáře k filmu Pravá a levá ruka ďábla

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.6.2021
Není překvapením, že se   dvojice Spencer a Hill opět   objevili ve spaghetti   westernu, neb doposavad v   podstatě spolu nic jiného   netočili. Avšak jedná se o   snímek, který se v jejich   společné kariéře stal   absolutním milníkem.   Opustili drsnou vážnost   žánru a poprvé dějovou   etudu pojali více   komediálně. Šablonu   příběhu v dalších svých   dílech zopakovali   nesčíslněkrát. Celou   dějovou etudu začíná svou   přítomností Terence Hill,   který svým putováním   potká Buda Spencera, který z   něj není nijak nadšený.   Ani není nic divného, že   oba ztvárňují lumpy a když   se jejich osud spojí, nikde   nezůstane nit suchá. Jejich   nenasytnost, co se týče   jídla, ani nemluvě. Jen si   vzpomeňme, kolik jejich   pozdějších společných   snímků toto používá.   Zajímavostí také je, že se   tu také používá krapet   oklikou námět snímku ´Sedm   statečných´ (1960). Ano, je   to ochrana osady, v tomto   případě, věřících   osadníků před bandity. Onen   komediální nádech je však   přece jen ještě   mírnější, avšak vše   podstatné již udává.   Vizuálně pojatá naivita   Hillovi postavy s pro něj   typickým dětským úsměvem,   který dokáže střílet   kolem sebe a vždy se   zásahem, aniž by se oním   směrem podíval a všude kde   se objeví vyprovokovává   spory a naopak omšelá   drsnost postavy Spencerovi,   který je vždy jako skála a   ve rvačkách naprosto   nepřemožitelný. Ono jeho   pověstné kladivo, které   bylo údajně nápadem Hilla,   již tady uvidíme mnohokrát   a už se toho nikdy nezbavil.   Diváci si ho bez toho prostě   již nedokázali představit.   Že by se vyloženě jednalo o   filmovou pecku se říci   zrovna nedá, ale i tak se   snímek stal vyhledávanou   klasikou. Děj je podán   stylově, sem tam divácký   úsměv vykouzlí a Spencer s   Hillem vytvářejí   neodolatelné charisma.   Závěrečný pěstní souboj   byl údajně ve své době   největší od uvedení   westernového snímku   ´McLintock´ (1963) No, to   nechť už posoudí samotní   diváci. Buď jak buď,   snímek se stal   nestárnoucím. I dnes osloví   a dokáže přivodit výborný   divácký zážitek.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.7.2020
Sice je to slušná   westernová komedie ale Bud   Spencer a Terence Hill spolu   natočili určitě lepší   filmy (už volné   pokračování tohoto je   nesporně zdařilejší). I s   touto výhradou to ale jistě   lze doporučit jako solidní   víkendovou oddechovku vhodnou   na vypnutí mozku.
SNCIS
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2017
"Posílá vás sám   Pán." - "Ve   skutečnosti jsme jeli   kolem." Spencer a Hill   jako dva padouši, dva   bráchové - synové stejné   matky. "Porušil   zákon." -   "Ne?" -   "Řekli, že jsem syn   starý ku*vy." -   "Tak to je   vážný." Věřím jim   snad každé slovo i to že se   tak nesnáší, až se   vlastně mají rádi. Film má   svou dynamiku, skvělé   dialógy a promakané bitky,   silný příběh. "Hele   200 dolaru!"-   "Napadlo tě prasknout   vlastního bratra?" -   "To je urážka, to bych   nikdy neudělal... za   pitomých 200 dolaru."   Nádherná je i píseň   Annibale E I Cantori Moderni -   Trinity, která celý film   provází. Tento film nemá   chybu a podle mne nejlepší   film westernového žánru.   "Něco dělej!" -   "Kde mám vzít čas?   Nemám ho i když nic   nedělám." Už jsem to   viděl snad desetkrát a   pustím si to zase, mám pro   tento film slabost.   Jednoznačně plný počet,   protože je to jeden z mých   oblíbených filmů. <3
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.11.2016
Nemám čas, nemám ho, aj keď nič nerobím
"Nemáš chuť niečo v   živote dokázať? Krásť   dobytok, prepadnúť   dostavník, hrať karty.   Kedysi si bol aspoň dosť   dobrý kartový   podvodník." Tento film   vyniká hlavne v hláškach,   ktoré by sa dali tesať do   kameňa. Ústredná dvojica   famózna. Ten znudený výraz   Babmbina je na nezaplatenie.   Problém však vidím v   poslednej polhodine. Keď   prišli na scénu bratri, tak   to bola nuda a hlavne ten   záver ma nebral. Bitka   hromadná a pestrá, ale ja   som sa vyžíval hlavne v   prvej polovici filmu. Takže   ústredná dvojica, hlášky   bomba. Ostatní nemastní,   neslaní a druhá polovica   išla smerom, ktorý sa mi moc   nepáčil. Ale zas tie   hlášky. "Ale je to   pravda. - Ale zas taká stará   nie je."
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.7.2016
Mrzí mě to moc, ale prostě   NE, víc dát nemohu.   Nevtipný, nudný, málo akce   i humoru, nebo mi to nějak   nesedlo, ani jsem to celé   nedokoukal. Znovu to ani   nezkusím, čekal jsem asi   jiný film.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.2.2015
Skvělá oddechová blbinka na   nedělní podvečer. V   podstatě není co dodat,   pravda, mohlo to být   kratší, zvláště některé   scény, ale jinak je to   koukatelná věcička s   občasným „i slovním“   humorem. Ale zase mně to   přijde slabší než   pokračování.
20150224 10357/10500
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.4.2012
Krom Bambinova fackování s   šéfem gaunerů jsem zde   nenašel skoro nic komického;   aspoň že akce má jakžtakž   choreografii (na rozdíl   např. od Hrochů v Africe).
Nasudr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Talianska špagetti western   komédia, v ktorej sa starí   známi Joe a Bambino náhodou   stretávajú a takmer ako   vždy sa pridávajú na stranu   dobra, v tomto prípade   mierumilovných osadníkov, v   boji proti odpornému a   drzému rančerovi a jeho   bande. Filmu nechýbajú   akčné situácie, prestrelky,   či typické bitky, v ktorých   majú samozrejme navrch Joe a   Bambino. Myslím si, že ide o   jeden z lepších filmov Bud   Spencera a Terence Hilla.   Pohodový film.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Líný Joe, přezdívaný   Pravá ruka ďábla   přijíždí do jednoho   zapadlého městečka, kde   shodou okolností dělá   šerifa jeho bratr Bambino.   Ten je ve skutečnosti   obyčejným zlodějem koní a   k šerifské hvězdě se   dostal jenom shodou (velmi   vtipných) okolností. A pro   změnu se mu říká Levá   ruka ďábla. Má sice v   tomhle zapadákově určitý   respekt, ale přeci jen mu   dělá problémy místní   „major“, který se snaží   vyštvat z nedalekého údolí   silně věřící mormony,   budující si zde svou osadu.   Bambino, který netrpělivě   čeká na své dva   společníky, aby mohl s   nevděčnou prací konečně   seknout, nabídne bratrovi   práci –dělat mu pomocníka   za stravu, byt a dolar denně.   Slovo dá slovo a Joe bere   svou práci opravdu vážně,   takže za chvíli je tohle   ospalý hnízdo permanentně   ve střehu, protože do   města, kde vládnou obě ruce   ďábla, konečně přišla   spravedlnost…
Film   vzniknul v době, kdy byl   svět okouzlen Leoneho   „Dolarovou trilogií“ a na   světě už byl i jeho opus   Tenkrát na Západě.   Spaghetti westerny byly   neskutečně v kurzu,   natáčelo se jich až 300   ročně. Samozřejmě že na   úkor kvality a právě v   této době přišel   debutující režisér Enzo   Barboni se svým originálním   scénářem a do hlavních   rolí obsadil výborné duo   Bud Spencer – Terence Hill,   kteří ze své spolupráce   těžili drtivou část svých   hereckých kariér. Ruku v   ruce s velmi vtipným   scénářem tak vznikl jeden z   nejlepších filmů téhle   dvojice. Pořádných soubojů   – s kolty i pouhými pěstmi   (včetně typických Budových   úderů) a drsňáckých   hlášek (obzvláště   Bambinovo znuděné „Drž   hubu!“) je tu opravdu velké   množství, náladu mi zvedali   i rázovité postavičky jako   majorův poskok Jeff nebo   maličký alkoholik co toho   chlápka odstrčil „malinkym   nožejkem“ nebo mexický   bandita – docela dobráckej   buran s velmi agresivním   chováním a častými   výbuchy smíchu. A   sympatická byla i jeho obliba   ve fackování svýho okolí.   Dvě věci, který mě bavili   asi úplně nejvíc bylo   úvodní setkání Joea s   Jeffem v místním saloonu a   vypravování Bambina (a   posléze i jeho dvou druhů) o   setkání s mužem, který po   něm šel celé dva dny:-)   Okořeněno jako bonus   povedenou hudbou. No zkrátka   fajn zábava.
satyr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.5.2010
Výborná špageti -   westernová komedie.Ve filmu   si oba hlavní představitelé   užívají jak soubojů s   pistolemi,tak hlavně   dochází na pěsti.Tenhle   film mám rád a dobře se u   něj pobavím.
maxsteel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.11.2009
Skvělá westernová komedie u   které se vždy zasměju a   pobavím a rád si ji vždy   při repríze v televizi   pustím
AshT
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.9.2009
Prostě mlácení a mlácení   a mlácení spaghety western   skoro žadné střílení na   to nejsem.Ale aspon byla   sranda.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2009
Vauuuu....velmi pekna   westernova komedie s   B.Spencerem a T.Hillem v   hlavnich rolich dvou bratru   pistolniku,kdy se B.Spencer   pokousi hrat serifa a   T.Hill.......ho jenom tak   jakoby nahodne potka.
No proste klasika dvou   nasich starych znamych a rekl   bych,ze je to jeden z   nejlepsich westernu,ktery   natocili
ti dva spolu.
scorpiontom
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2009
pravá a levá ruka dábla s   komedií Malý unavený Joe   patří mezi ty nejlepší   které tato dvojice herců   natočila.
veverka-zrzka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.1.2009
Joe a Bambino byli tak jediní   herci, co mě v tomto filmu   nadchli. Bud Spencer a Terence   Hill natočili mnoho dobrých   filmů, ale tenhle se mi zdá   zatím jejich nejhorší,   jaký jsem viděla!
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2007
Spousta vtipných okamžiků,   dobré akční scény a   skvělý herci, tak toto vše   jsem v tomto filmu našel, a   proto jsem se bavil až do   konce.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17101minih17101Proroctví (1979) 
Prophecy n
minih96827minih96827Hvězdná pěchota: Invaze (2012) 
Starship Troopers: Invasion n
minih159553minih159553Red Notice (2020) 
Red Notice n
minih24805minih24805Vítězný lid (1977) 
n
minih48082minih48082Karanténa (2008) 
Quarantine n
minih145306minih145306Sedm statečných (2016) 
The Magnificent Seven n
minih8491minih8491Horalka (1960) 
La Ciociara n
minih29687minih29687Inspektor Popleta (1980) 
Inspecteur la Bavure n
minih52596minih52596Ztraceni v hlubinách / Kráter pod městem (2008) [TV film] 
Der Abgrund - Eine Stadt stürzt ein n
minih43440minih43440Kořist (2007) 
Prey n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Silvestrovský koktejl

10:35 - 11:30

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

32 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani