Duben
ohodnotit

Pravá a levá ruka ďábla

Lo chiamavano Trinita; They Call Me Trinity

Další název:
Pravá a ľavá ruka diabla (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1970
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
10.6.1993
„Komediální spaghetti western o falešném šerifovi, který je proti své vůli nucen páchat dobro.“

Obsah filmu Pravá a levá ruka ďábla

 
Joe Trinita hravě osvobodí chudého Mexičana Chica, kterého chytili lovci lidí. Stačí, když prozradí, že se mu říká Pravá ruka ďábla, díky mistrovskému ovládání revolverů. V městečku, kam ho odveze, zjistí, že místním šerifem je Levá ruka ďábla - jeho bratr Bambino. Ten mu prozradí, že pravého šerifa postřelil a jako falešný šerif čeká na své komplice. Společně chtějí uloupit stádo koní bohatému a patřičně podlému majoru Harrimanovi. Ten se snaží vypudit z údolí komunitu mormonských přistěhovalců. Na jejich obranu se postaví Trinita, který si dokonce připne hvězdu šerifova pomocníka. Důvod je prostý. Sára a Judita, dcery mormonského farmáře,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Enzo BarboniEnzo Barboni  
hraje:
Terence HillTerence Hill.....Joe Trinitá [32]   
Bud SpencerBud Spencer.....Bambino [40]   
Farley GrangerFarley Granger.....major Harriman [44]   
Steffen ZachariasSteffen Zacharias.....Jonatan [43]   
Dan SturkieDan Sturkie.....Tobiáš [46]   
Gisela HahnGisela Hahn.....Sára [26]   
Luciano RossiLuciano Rossi.....Timid [35]   
Ezio MaranoEzio Marano.....Weasel [42]   
Pietro TorrisiPietro Torrisi.....kumpán [30]   
Luigi BonosLuigi Bonos.....neuvedená úloha [59]   
Michele CimarosaMichele Cimarosa.....role neurčena [40]   
Ugo SassoUgo Sasso.....role neurčena [60]   
Riccardo PizzutiRiccardo Pizzuti.....role neurčena [35]   
Oscar GiustiniOscar Giustini.....výtržník   
Elena PedemonteElena Pedemonte.....Judita   
Michele SpadaroMichele Spadaro.....role neurčena   
scénář:
Enzo BarboniEnzo Barboni  
hudba:
Franco MicalizziFranco Micalizzi  
kamera:
Aldo GiordaniAldo Giordani  
střih:
Giampiero GiuntiGiampiero Giunti  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Gemini Film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
italská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pravá a levá ruka ďábla >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.6.2021
Není překvapením, že se dvojice Spencer a Hill   opět objevili ve spaghetti westernu, neb   doposavad v podstatě spolu nic jiného netočili.   Avšak jedná se o snímek, který se v jejich   společné kariéře stal absolutním milníkem.   Opustili drsnou vážnost žánru a poprvé   dějovou etudu pojali více komediálně. Šablonu   příběhu v dalších svých dílech zopakovali   nesčíslněkrát. Celou dějovou etudu začíná   svou přítomností Terence Hill, který svým   putováním potká Buda Spencera, který z něj   není nijak nadšený. Ani není nic divného, že   oba ztvárňují lumpy a když se jejich osud   spojí, nikde nezůstane nit suchá. Jejich   nenasytnost, co se týče jídla, ani nemluvě.   Jen si vzpomeňme, kolik jejich pozdějších   společných snímků toto používá.   Zajímavostí také je, že se tu také používá   krapet oklikou námět snímku ´Sedm   statečných´ (1960). Ano, je to ochrana osady, v   tomto případě, věřících osadníků před   bandity. Onen komediální nádech je však přece   jen ještě mírnější, avšak vše podstatné   již udává. Vizuálně pojatá naivita Hillovi   postavy s pro něj typickým dětským úsměvem,   který dokáže střílet kolem sebe a vždy se   zásahem, aniž by se oním směrem podíval a   všude kde se objeví vyprovokovává spory a   naopak omšelá drsnost postavy Spencerovi, který   je vždy jako skála a ve rvačkách naprosto   nepřemožitelný. Ono jeho pověstné kladivo,   které bylo údajně nápadem Hilla, již tady   uvidíme mnohokrát a už se toho nikdy nezbavil.   Diváci si ho bez toho prostě již nedokázali   představit. Že by se vyloženě jednalo o   filmovou pecku se říci zrovna nedá, ale i tak   se snímek stal vyhledávanou klasikou. Děj je   podán stylově, sem tam divácký úsměv   vykouzlí a Spencer s Hillem vytvářejí   neodolatelné charisma. Závěrečný pěstní   souboj byl údajně ve své době největší od   uvedení westernového snímku ´McLintock´   (1963) No, to nechť už posoudí samotní   diváci. Buď jak buď, snímek se stal   nestárnoucím. I dnes osloví a dokáže   přivodit výborný divácký zážitek.
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.7.2020
Sice je to slušná westernová komedie ale Bud   Spencer a Terence Hill spolu natočili určitě   lepší filmy (už volné pokračování tohoto je   nesporně zdařilejší). I s touto výhradou to   ale jistě lze doporučit jako solidní   víkendovou oddechovku vhodnou na vypnutí mozku.
SNCIS
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2017
"Posílá vás sám Pán." - "Ve   skutečnosti jsme jeli kolem." Spencer a Hill   jako dva padouši, dva bráchové - synové   stejné matky. "Porušil zákon." -   "Ne?" - "Řekli, že jsem syn   starý ku*vy." - "Tak to je   vážný." Věřím jim snad každé slovo i   to že se tak nesnáší, až se vlastně mají   rádi. Film má svou dynamiku, skvělé dialógy a   promakané bitky, silný příběh. "Hele 200   dolaru!"- "Napadlo tě prasknout   vlastního bratra?" - "To je urážka,   to bych nikdy neudělal... za pitomých 200   dolaru." Nádherná je i píseň Annibale E I   Cantori Moderni - Trinity, která celý film   provází. Tento film nemá chybu a podle mne   nejlepší film westernového žánru. "Něco   dělej!" - "Kde mám vzít čas? Nemám   ho i když nic nedělám." Už jsem to viděl   snad desetkrát a pustím si to zase, mám pro   tento film slabost. Jednoznačně plný počet,   protože je to jeden z mých oblíbených filmů.   <3
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.11.2016
Nemám čas, nemám ho, aj keď nič nerobím
"Nemáš chuť niečo v živote dokázať?   Krásť dobytok, prepadnúť dostavník, hrať   karty. Kedysi si bol aspoň dosť dobrý kartový   podvodník." Tento film vyniká hlavne v   hláškach, ktoré by sa dali tesať do kameňa.   Ústredná dvojica famózna. Ten znudený výraz   Babmbina je na nezaplatenie. Problém však vidím   v poslednej polhodine. Keď prišli na scénu   bratri, tak to bola nuda a hlavne ten záver ma   nebral. Bitka hromadná a pestrá, ale ja som sa   vyžíval hlavne v prvej polovici filmu. Takže   ústredná dvojica, hlášky bomba. Ostatní   nemastní, neslaní a druhá polovica išla   smerom, ktorý sa mi moc nepáčil. Ale zas tie   hlášky. "Ale je to pravda. - Ale zas taká   stará nie je."
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.7.2016
Mrzí mě to moc, ale prostě NE, víc dát   nemohu. Nevtipný, nudný, málo akce i humoru,   nebo mi to nějak nesedlo, ani jsem to celé   nedokoukal. Znovu to ani nezkusím, čekal jsem   asi jiný film.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.2.2015
Skvělá oddechová blbinka na nedělní   podvečer. V podstatě není co dodat, pravda,   mohlo to být kratší, zvláště některé   scény, ale jinak je to koukatelná věcička s   občasným „i slovním“ humorem. Ale zase mně   to přijde slabší než   pokračování.
20150224 10357/10500
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.4.2012
Krom Bambinova fackování s šéfem gaunerů jsem   zde nenašel skoro nic komického; aspoň že akce   má jakžtakž choreografii (na rozdíl např. od   Hrochů v Africe).
Nasudr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.11.2011
Talianska špagetti western komédia, v ktorej sa   starí známi Joe a Bambino náhodou stretávajú   a takmer ako vždy sa pridávajú na stranu dobra,   v tomto prípade mierumilovných osadníkov, v   boji proti odpornému a drzému rančerovi a jeho   bande. Filmu nechýbajú akčné situácie,   prestrelky, či typické bitky, v ktorých majú   samozrejme navrch Joe a Bambino. Myslím si, že   ide o jeden z lepších filmov Bud Spencera a   Terence Hilla. Pohodový film.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.9.2010
Líný Joe, přezdívaný Pravá ruka ďábla   přijíždí do jednoho zapadlého městečka, kde   shodou okolností dělá šerifa jeho bratr   Bambino. Ten je ve skutečnosti obyčejným   zlodějem koní a k šerifské hvězdě se dostal   jenom shodou (velmi vtipných) okolností. A pro   změnu se mu říká Levá ruka ďábla. Má sice   v tomhle zapadákově určitý respekt, ale přeci   jen mu dělá problémy místní „major“,   který se snaží vyštvat z nedalekého údolí   silně věřící mormony, budující si zde svou   osadu. Bambino, který netrpělivě čeká na své   dva společníky, aby mohl s nevděčnou prací   konečně seknout, nabídne bratrovi práci   –dělat mu pomocníka za stravu, byt a dolar   denně. Slovo dá slovo a Joe bere svou práci   opravdu vážně, takže za chvíli je tohle   ospalý hnízdo permanentně ve střehu, protože   do města, kde vládnou obě ruce ďábla,   konečně přišla spravedlnost…
Film vzniknul   v době, kdy byl svět okouzlen Leoneho   „Dolarovou trilogií“ a na světě už byl i   jeho opus Tenkrát na Západě. Spaghetti westerny   byly neskutečně v kurzu, natáčelo se jich až   300 ročně. Samozřejmě že na úkor kvality a   právě v této době přišel debutující   režisér Enzo Barboni se svým originálním   scénářem a do hlavních rolí obsadil výborné   duo Bud Spencer – Terence Hill, kteří ze své   spolupráce těžili drtivou část svých   hereckých kariér. Ruku v ruce s velmi vtipným   scénářem tak vznikl jeden z nejlepších filmů   téhle dvojice. Pořádných soubojů – s kolty   i pouhými pěstmi (včetně typických Budových   úderů) a drsňáckých hlášek (obzvláště   Bambinovo znuděné „Drž hubu!“) je tu   opravdu velké množství, náladu mi zvedali i   rázovité postavičky jako majorův poskok Jeff   nebo maličký alkoholik co toho chlápka   odstrčil „malinkym nožejkem“ nebo mexický   bandita – docela dobráckej buran s velmi   agresivním chováním a častými výbuchy   smíchu. A sympatická byla i jeho obliba ve   fackování svýho okolí. Dvě věci, který mě   bavili asi úplně nejvíc bylo úvodní setkání   Joea s Jeffem v místním saloonu a vypravování   Bambina (a posléze i jeho dvou druhů) o   setkání s mužem, který po něm šel celé dva   dny:-) Okořeněno jako bonus povedenou hudbou. No   zkrátka fajn zábava.
satyr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.5.2010
Výborná špageti - westernová komedie.Ve filmu   si oba hlavní představitelé užívají jak   soubojů s pistolemi,tak hlavně dochází na   pěsti.Tenhle film mám rád a dobře se u něj   pobavím.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih120520minih120520Leviatan (2014) 
Leviafan n
minih8968minih8968Chlapec v modrém (1986) 
Boy in blue n
minih13475minih13475Nahota (1970) 
Nahota n
minih41558minih41558Princ a chuďas (1971) [TV film] 
Princ a chuďas n
minih17031minih17031Profesionálové (1966) 
The Professionals n
minih13744minih13744Nebezpečná rychlost (1994) 
Speed n
minih11442minih11442Lidé na kře (1937) 
n
minih70732minih70732Ghost Rider 2 (2012) 
Ghost Rider: Spirit of Vengeance n
minih66711minih66711Věc: Počátek (2011) 
The Thing n
minih128965minih128965Kdyby byly ryby (2014) [TV film] 
Kdyby byly ryby n


Hodnocení:n12345678910
Pravá a levá ruka ďábla (1970)Pravá a levá ruka ďábla (1970)Pravá a levá ruka ďábla (1970)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani