Duben
ohodnotit

Poznej svého muže

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
8.11.1940
„Každá záměna komplikuje život. Ale vždy je důležité, co je zaměňováno.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poznej svého muže
POZOR, SPOILER

Velkostatkář pan Králíček je s dcerou Helenou na vyjížďce na koních. Posílá ji ještě na další a sám jede domů. Zde se dozvídá, že je potřeba peněz na opravy. Zrovna také přichází dopis od bankéře Čejky. Ten se dostaví sám v plné parádě a chce také peníze. Jenže ty nejsou. Proto je vymyšlena lest. Že se musí statkář, nebo jeho dcera bohatě oženit či provdat. Nuže, Králíček bere Helenu do Luhačovic, kde doufá v seznámení s bohatým ženichem. Zde jej shání jak může, ale ne a ne jej se to podařit. Což o to, pánů je dost, ale ani jeden nevyhovuje. Až konečně pozná inženýra Petra Kovala. Ten není ženatý - a peněz má jako želez. Pan Králíček ihned hodí nitku a slovo dá slovo…

Helenka se nejprve svatbě s inženýrem brání, ale když jí otec sdělí, že by statek přišel na buben, tak je pro. Sňatek je v Uherském Brodě. Bohužel ženich musí do Itálie, jinak by přišel o tři miliony. Ale k tomu potřebuje padesát tisíc. Nu co, nenápadně naznačí před tchánem a ten mu peníze doslova vnutí.

Tou dobou se vrací inženýr Petr Koval domů z dalekých cest. Už ve vlaku čte v novinách o svém sňatku a doma tomu věří také. Zde Petr zjistí, že mu jeho komorník Gustav zcizil spoustu dokumentů. Ano, byl to Gustav, kdo si na jeho doklady vzal Helenu. A to už ona stojí u vrat. Petr rozhodne, že se bude vydávat za Gustava, tedy komorníka a Heleně zatím neřeknou, že se stala obětí podvodu. A tak zde mladá paní bydlí a Petr, vlastně Gustav, se do ní zakoukává čím dál více. Přijíždí sem i statkář Králíček. Bankéř jej totiž uhání o peníze. Jestli nechce Králíček o statek přijít, musí mu ukázat jako záruku ženicha. Jenže ten není, a tak Helenčin otec zaúkoluje Gustava, kterému říká Vojto. Ten se role chopí s radostí, i když zpočátku to hraje tak, že mu to jako nejde. Všichni jsou spokojeni. Až do té doby, než Petr začne podepisovat směnky. Přesně v tomto okamžiku Helena vše přeruší a poví pravdu. Zdá se, že je všechno hodně špatné…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Poznej svého muže
"Poznej svého muže" je česká veselohra vzniklá z pera Oldřicha Kautského a za režie Vladimíra Slavínského. Její celkový ráz je převážně divadelní a její humor vytváří situační komika. Tak vznikla početná řada zápletek, vetšinou vtipně a leckde i nově řešených. Již v titulu je její základní myšlenka a jakási dobrá životní rada pro mladé dívky, ať byly samy vdavek chtivé, nebo je do nich hnali jejich rodiče.

Tak tu máme zadluženého velkostatkáře, jemuž jeho věřitel a přítel poradil, aby hleděl bohatě provdat svou dceru a aby se pokusil o to v lázních. Byly to tehdy Luhačovice, kam tatínek s dcerou se vydali na lov. Po několika marných pokusech objeví papínek zámožného, na pohled dokonce i sympatického inženýra Kovala, sesbírá ty nejlepší informace o jeho bohatství a přes počáteční odpor dcery je narychlo svatba. Co obecenstvo vytušilo, brzy se také objevilo.

Když ženich hned po svatbě odjede a mladá choť odjíždí do vily svého manžela: že se stala obětí sňatkového podvodníka. Pravý majitel vily, inženýr Koval, nemá to srdce, aby hezké "novomanželce" prozradil, co se stalo, a tak sehrál za pomocí služebnictva s ní povážlivou hru: vydával se za svého sluhu. Z těchto záměn a situací, z toho vznikajících, plně tato veselohra těžila, zejména, když na návštěvu přijel i pan tchán, znovu obtěžovaný věřitelem.

To už patřilo k rutině režiséra Slavínského, že z toho vycházel příběh zábavný, kde přátelé smíchu v obecenstvu přicházeli na své. Kupodivu bylo to především zásluho Jaroslava Marvana jako lehkomyslného velkostatkáře Králíčka, který tu byl ústřední postavou, plnou života v gestech i ve spádu mluvy, nepřehánějící komičnost situací, do nichž se volky nevolky dostával a jež sám vyvolával.

V úloze pravého inženýra Kovala poprvé ve filmu jako charakterní veseloherní milovník se představil Jan Pivec. Roli sňatkového podvodníka zahrál s vkusem a opravdu přesvědčivě Raul Schránil. V hlavní dívčí úloze se poprvé ukázala divákům Marta Fričová, vyženěná nevlastní dcera režiséra Martina Friče ze sňatku se Suzanne Marwille.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Poznej svého muže
Důvěřivá velkostatkářova dcera Helenka se domnívá, že se provdala za bohatého a solidního ing. Kovala, ale muž, který s ní stál před oltářem byl sňatkový podvodník sluha Gustav, který se vydával za svého zaměstnavatele.


Popis / Obsah / Info k filmu Poznej svého muže
Co se všechno může stát, když si dívka před svatbou neprověří ženicha.

Lehkomyslný statkář Králíček se dostal vlastní vinou do vážných finančních potíží. Ani banka už mu nechce poskytnout další úvěr, a tak vidí jedinou šanci ve výhodném sňatku své dcery Helenky s někým, kdo by byl ochoten do upadajícího hospodářství vložit potřebný kapitál. Odjede tedy do lázní a skutečně tam mezi továrníky, bankéři a velkostatkáři nalezne partii svých snů: pohledného mladého muže s akademickým titulem, jehož jméno má v bankovních kruzích ten nejlepší zvuk. Svatba se samozřejmě koná neprodleně, po ní však nastane v událostech nečekaný obrat. Těsně po obřadu si novomanžel od důvěřivého tchána vypůjčí nemalý obnos, odjede na údajnou služební cestu – a zmizí v nenávratnu. Helenka si totiž nevzala skutečného bankéře ing. Petra Kovala, ale jeho povedeného sekretáře Gustava Troníčka, který se oženil na ukradené doklady svého zaměstnavatele. Společenskou komedii o povedeném tatínkovi a šlechetném bankéři natočil pilný režisér Vladimír Slavínský. Roli manipulované nevěsty Helenky si zahrála tanečnice Marta Fričová, dcera režiséra Martina Friče a herečky Suzanne Marwille.

Zdroj: FTV Prima


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

65 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Plavba za ledem

21:00 - 21:55

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

55 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

60 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10