Požírač medvědů (1996) [TV inscenace]

Požírač medvědů
68 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 71 min.
„Laskavá komedie ze života polárníka, spisovatele a pábitele Jana Eskymo Welzla.“
Postava moravského dobrodruha a cestovatele Jana Eskymo Welzla je známa především starší generaci. Jeho vyprávění o neuvěřitelných dobrodružstvích a zážitcích za polárním kruhem postupně zpracovali redaktoři Lidových novin – Rudolf Těsnohlídek, Edvard Valenta a Bedřich Golombek. Knihy Třicet let na Zlatém severu, Po stopách polárních medvědů a Ledové povídky byly přeloženy do mnoha světových jazyků a sklízely velký úspěch. Autorem scénáře a režisérem televizního filmu Požírač medvědů je Pavel Jandourek. Film, který vznikl v brněnském studiu České televize zachycuje období let 1928–1929. Jan Welzl přečkává zimu ve svém rodném kraji Záhřebu na Moravě. Po rozmrznutí Beringova moře se chce vrátit na Novou Sibiř. Napíše redaktorům Lidových novin Valentovi a Golombkovi, kteří se rozhodnou s ním sepsat knihu. Bedřich Golombek se za ním vydává do Záhřebu. Když se s Welzlem konečně domluví, odjíždí spolu do Brna. Welzl si v Brně získává důvěru, vystupuje v rádiu a přednáší nejen na školách, ale i v Besedním domě. Jeho vyprávění, mnohdy směšná a neuvěřitelná, jsou přijímána s velkým nadšením a aplausem.

Welzlovo vyprávění o životě za polárním kruhem je filmu ilustrováno černobílými záběry, které mají divákovi přiblížit polární končiny a život za polárním kruhem. Záběry z Dawson City pořídil televizní štáb už v roce 1994. „Polární“ grotesky byly natočeny v prostředí westernového městečka Šiklův mlýn a přilehlých krajinných exteriérech na Českomoravské vysočině. Hlavní roli Jana Welzla hraje slovenský herec Július Satinský. V dalších rolích uvidíte Vladimíra Javorského, Martina Trnavského, Milana Lasicu, Ditu Kaplanovou, Jiřího Pechu, Mojmíra Maděriče, Stanislava Tříšku a celou řadu brněnských herců.

režie:
Pavel Jandourek
 
 
hraje:
Július Satinský (Jan Eskymo Welzl), Vladimír Javorský (role neurčena), Martin Trnavský (role neurčena), Dita Kaplanová (role neurčena), Bolek Polívka (role neurčena), Milan Lasica (role neurčena), František Derfler (role neurčena), Václav Svoboda (role neurčena), Ivan Urbánek (role neurčena), Ivana Valešová (role neurčena), Michal Sýkora (role neurčena), Ilja Kreslík (role neurčena), Vladimír Krátký (role neurčena), Jiří Pecha (Durch), Mojmír Maděrič (Betl), Pavel Zatloukal (srdcová sedma), Arnošt Goldflam (magistr Doucha), Karel Adam (školník Zvonek), Ján Sedal (trafikant I.), Jiří Šulc (trafikant II.)
 
 
scénář:
Pavel Jandourek, Renata Šáchová (scénaristická spolupráce)
 
 
kamera:
Václav Myslivec
 
 
hudba:
Míťa Denčev
 
 
výprava-architekt:
Miloš Zimula
 
 
kostýmy:
Sylva Hanáková (výtvarnice kostýmů), Ludmila Chybíková
 
 
střih:
Jaroslav Rásocha
 
 
zvuk:
Jindřich Stožický
 
 
produkce:
Petr Pinkas
 
 
II. kamera:
Pavel Brynych, Martin Přeták
 
 
masky:
Irena Olivová, Květoslava Zavřelová (II. maskérka)
 
 
dramaturgie:
Karel Fuksa, Renata Šáchová (dramaturgická spolupráce)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Eliška Pavlíková
 
 
asistent režie:
Alena Pelikánová
 
 
asistent kamery:
Petr Wimmer
 
 
pomocná režie:
Milota Macharáček
 
 
asistent architekta:
Milan Popelka
 
 
osvětlovač:
František Bureš, Karel Kraus, Martin Kučera
 
 
skript:
Anna Inemanová
 
 
asistent zvuku:
Jiří Slanina, Roman Pavlík
 
 
rekvizity:
Roman Židla, Jiří Hofman, Josef Šamonil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.