Duben
ohodnotit

Postava k podpírání

Další název:
A Character in Need of Support
Rok:
1963
Délka:
38 minut
Premiéra v ČR:
4.9.1964
Popis / Obsah / Info k filmu Postava k podpírání
POZOR, SPOILER
Mezi domy projde průvod dětí, pak vojáků a nakonec průvod pohřební. Kolem jde nějaký muž, který pak v divadle shání Kiliána. Neuspěje, proto si půjčí kočku. Když chce kočku do půjčovny vrátit, nenalézá ji. Tak tedy začíná běhat po úřadech, ale nikdo nic neví. V jedné z nich nalézá noviny psané nějakou hatmatilkou, ale někoho, kdo by něco věděl nikoli.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Postava k podpírání
Pavel Juráček označil svůj film Postava k podpírání (název je odvozen od sochy svalnaté bytosti, na jejichž bedrech spočívá velká tíha) za „kafkovské zobrazení absurdních situací, souvisejících s obdobím kultu, jehož absurdnost jsme si nedokázali uvědomovat“. Snímek měl premiéru až v září roku 1964 a byl promítán se střihovým filmem Muzeum zázraků (1964; r. Vladimír Sís, Rudolf Jaroš).

V roce 2015 byl film digitálně restaurován díky grantům z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, podpoře Ministerstva kultury České republiky a za partnerství Norské národní knihovny a sdružení CESNET. Tentokrát byl od března 2016 uváděn s celovečerním snímkem Případ pro začínajícího kata (1969; r. Pavel Juráček). Scénář vyšel knižně jako čtvrtý svazek edice Dílo Pavla Juráčka (Knihovna Václava Havla, Praha 2016).

Zdroj: -tbk- / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Postava k podpírání
Kocour z půjčovny, referent Kilián a mladý muž ve vleku obludné byrokratické mašinerie - to vše a ještě mnohem více předkládá slavný středometrážní film Pavla Juráčka a Jana Schmidta.
Spořádaný mladý muž Jan Herold si půjčí kočku. Druhý den však půjčovnu nemůže najít, zmizela. Kočku nemá kam vrátit a penále každý den narůstá. Pomoc nenachází ani na úřadech, o půjčovně koček nikdy nikdo neslyšel. Snad jedině referent Kilián by mohl pomoci, ale existuje vůbec? Pavel Juráček ve svém prvním filmu Postava k podpírání rozvedl jednoduché téma v absurdně surrealistickou alegorii ironicky mířící na kult osobnosti, který neblaze poznamenal myšlení několika generací, jež se řídily heslem, že člověka od zvířete neodlišuje rozum, ale kázeň.

Jan Šulc
LFŠ 2015


Popis / Obsah / Info k filmu Postava k podpírání
Absurdní příběh jasně poukazující na inspiraci dílem Franze Kafky.
Spořádaný muž jménem Josef Kilián narazí ve svém městě na půjčovnu koček. Bezmyšlenkovitě si jedno zvíře vypůjčí, ale když ho chce druhý den vrátit, zjistí, že krám z ulice zmizel. Zpozdné narůstá, ale ani úřady se k existenci podivné instituce nehlásí....

Katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Postava k podpírání
"Kafkovské zobrazení absurdních situací, souvisejícím s obdobím kultu, jehož absurdnost jsme si nedokázali uvědomit. " Hrdinou filmu je mladý muž jménem Jan Herold, který si v Půjčovně koček vypůjčí kocoura, marně se však pokouší vrátit ho zpět; nenajde ani Půjčovnu koček, ani referenta Kiliána, o němž je přesvědčen, že by mu jako jediný mohl pomoci.Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmyStředometrážní hraný film jeho autor charakterizoval jako „kafkovské zobrazení absurdních situací, související s obdobím kultu, jehož zvrhlost jsme si nedokázali uvědomovat." Slavné podobenství o půjčovně koček je jízlivou úvahou na tehdy aktuální morálně společenské téma. Na malé ploše s minimem dialogů byla na okamžik jakoby poodhrnuta opona, aby se na chvíli odhalil stav zhypnotizované společnosti.
*****
V potrefených kruzích bylo dílko přijato s pocity o to kyselejšími, oč kladnější odezvu vyvolalo u široké veřejnosti. Chmurný absurdní příběh vyprávěný svobodnou myslí pro osvobození myslí diváků se navždy zapsal do dějin české hrané tvorby.
28. Letní filmová školaAutor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10