Duben
ohodnotit

Poslední legie

The Last Legion

Další název:
Posledná légia; Die letzte Legion
Rok:
2006
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
8.11.2007
„V soumraku římské říše se zrodil mýtus o meči, který přetrval staletí.“

Komentáře k filmu Poslední legie

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 45
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.5.2010
Mám rád filmy z tohoto   období a nezakládám si na   nějakých historických   reáliích. Ale opravdu té   naivity ve filmu je až   příliš. I když poměrně   dobré herecké obsazení,   snímek značně pokulhává   za podobnými díly na   stejné téma.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.4.2016
Nu, je zde vidět méně   peněz, ale přesto jde o   vkusný dobrodružný   snímeček, určený spíše   mladšímu divákovi. Mi se   film líbil, protože měl   spád, nebyly v tom žádné   zmatky a zbytečnosti (mimo   ženskou postavu bojovnice) a   karty byly jasně dány   předem. Protože se mu toho   moc vytknout nedá, mohu je s   klidným srdcem doporučit   jako bezvadný filmík na   odpočinkové odpoledne.
clara.bow
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.10.2014
No, k tomuto filmu mám tak   trochu výhrady, byť mám   historické filmy ráda.   Taková ta oddychovka.   Hodnocení u mě zachránil   výkon Colina Firtha a Bena   Kingsleyho...
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2009
Krásná pohádka. Tak bych to   rovnou shrnula.
Film   je vymyšlený poměrně   pěkně - všechno do sebe   zapadá, navazuje, nemá   hluchá místa...ale občas mi   všechno přišlo až moc   jednoduché..o historické   věrohodnosti nemluvím už   vůbec. Přestože si   nemyslím, že malý Caesar   Thomas Sangster je extra   herec, šlo to. Co mě však   dostalo, byl konec, kdy   "Merlin" odhalil   svoji identitu i ostatních   spolubojovníků Artušovi -   bez tohoto konce by to bylo   mnohem lepší.
Ale   pravdou je, že výprava byla   dobrá a obsazením Colina   Firtha mi prostě udělali   radost, jinak to nemohu říct   :o) bravo! ten hrát prostě   umí.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.5.2016
Dobrodružný příběh z   dávných dob Římské   říše má viditelně velmi   chudou výpravu, což je, jak   jinak, ovlivněné hlavně   velmi malým rozpočtem.   Scénář není zase až tak   špatný, ale televisnost tomu   moc na velkoleposti   nepřidává. Těžko říci,   proč to bylo točeno pro   plátna kin. Na druhou stranu   je ale zase fakt, že je dnes   už divák dosti zmlsaný   ohromnými pixelovými efekty   a triky, takže když se   objeví něco daleko   obyčejnějšího, nedokáže   to už vřele přijmout.   Takových filmů v 50. - 60.   letech vznikalo nebývalé   množství a tento by se k nim   mohl bez problémů zařadit.   Film není jenom o efektech a   na to se už bohužel nějak   zapomíná. Snímek   ´Poslední legie´ má   skromný avšak dobrý děj,   plno válečných scén a v   jistém smyslu i myšlenku.   Příběh stavěný na   bájích a legendách má   svůj základ ve svých   daných standardech. Je to   určeno převážně pro   mladé diváky a tím je to   také celé stavěné. Takže   byť fanoušci efektů nad   tímto počinem ohrnou nos,   ostatní si celý příběh o   mladém hrdinovi nesoucí   jméno Romulus Augustus rádi   vychutnají.
Justik66
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.11.2007
Mě si film docela líbil.   Dobré efekty, zajímavý   příběh, který byl bohužel   pokažen koncem. To chtělo   udělat jinak. Ale posuď te   sami
Hugin
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Dobrý historický námět se   stal v rukou filmařů   pouhým, i když dívatelným,   klišovitým dobrodružným   příběhem. Hlavně zásluhou   nevhodně volených postav,   obrovitý černoch, krásná a   exotická bojovnice, parta   přátel na život a na smrt a   uvědomělý nebojácný   chlapec, ztrácí film na   věrohodnosti. Nevěrohodně   vypadaly i kulisy města a   hradeb, nějak jim chyběla   patina a omšelost. Samotný   závěr podlehl módnímu   trendu spojovat rozpad   římského impéria s   artušovskou legendou. Až do   sesazení císaře Romula   Augustula, germánským   vojevůdcem Odoakerem, ve   skutečnosti však v roce 476,   jsou víceméně dodržována   historická fakta, hlavně   osoby a souvislosti, ale   následující děj je čistou   spekulací jež vytryskla z   bujné fantazie scenáristy,   což film diskvalifikuje z   historického žánru.
Lienocka22
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 8.3.2009
Skor komedia ako historicky   film :D Velmi trapne sceny, a   naj blbost vo filme? Ked mlady   cisar vyhodi mec, ten sa   zabori do kamena a zrazu je z   toho pribeh o Ex calibure a   Merlinovi :D To uz som fakt   nemohla ... Tento film patri   do kategorie dalsich zbytocne   natocenych filmov ...
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.12.2013
Keď sa devastuje história
Ako dobrodružné béčko by   to obstálo, aj dokonca v tom   majú palce Slováci   (architektúra, tipujem aj   komparz) aj Slovensko   (exteriéry), takže by som   rád podal nejakú chválu,   ale tuto už pretiekol pohár.   Títo západní tvorcovia   trpia nejakou merilinofíliou,   alebo excaliburfíliou, kedže   sú týmto už totálne   posadnutí. Ja mám obavy, že   ak to pojde takto ďalej, tak   Luke v epizode VII sa bude   oháňať exkaliburom a   namiesto Obivana mu bude   radiť duch Merilina. Ja sa   priznám, že som čakal, že   excalibur sa dostane ďalej   ako k Cézarovi, niekde k   Noemu alebo dokonca Ábelovi,   ako po ňom zatúžil Kain a   bude to pokračovať, že   malý Romulus splodí deda   Karola Veľkého a veľký   Merilin bude mať vízie, že   o 15. storočí sa zrodí   spojená Európa na základe   rímskych ideáloch (to by sa   ani moc nemýlil, tá však   stojí na ideáloch byrokracie   a slúži zlatu). Niekto by   mal skutočne tých   scenáristov pokutovať a mali   by podpisovať hmotné   zodpovednosti za tie   nehorázne nezmysly a lži. Ja   viem film, ale nech aspoň   zmenia mená a nekecajú o   nejakých ideách. V   skutočnosti Romulusa čo si   pamätám zo školy a   prijímačiek Odoaker   ušetril, čo je dosť   prekvapujúce, kedže vtedy sa   každý konkurent na vládnom   poli príliš nešetril, a v   pokoji zrejme dožil niekde na   talianskom území. Rím ako   kolíska civilizácie a   najmocnejšia a   najdokonalejšia Ríša už   defakto neexistovala, ale za   to si mohla sama svojou   pýchou a spupnosťou ako   každý, kto zabudne na   ideály, na ktorých bola   postavená, na česť,   vernosť a oddanosť a svoju   minulosť. Žiadne légie v   Británii neboli a ťažko   hovoriť o čisto vznešených   samotných rímskych légiach,   kedže vtedy už boli takmer   všetko žoldnieri a   väčšina územia dobytá   barbarmi alebo rozdrobená. Aj   keď si odmyslím toto   všetko, tak herecký ansábel   bol totálne príšerný na   čele s Kingsleym, čo som   hlavne od Colina ale nečakal.   Také množstvo   najbrutálnejších a   devastačných klišé a kecov   len tak nevidieť a nepočuť   ani v 50tych rokoch   dobrodružných filmoch   talianskej produkcie. Ako   dobrodružnému snímku by som   dal v pohode 5, ale za to ich   neustále pchanie merilina a   eckalubra (to už musí byť   úchylka) všade dávam odpad.   Teda nie, bod pridám za   ozdobu Miru. Cez leto idem   obzrieť trenčianske skaly   či aj tam nebude nejaká   značka od exkalibra a idem   preštudovať dejiny Slovanov,   tipujem, že aj my sme   potomkovia Artuša, lebo sme   na správnej európskej a   demokratickej strane, keby sme   boli viac na východ sme   hnusní Slovania, normálne ma   rozbolela hlava z tak   nezmyselného filmu
Kuvik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Dej tohto filmu mi skôr   inklinuje k bájam o kráľovi   Artušovi, resp. o čarovnom   meči Excalibur (je to len   ďalšia modifikácia), než o   udalostiach pri koncoch   Rímskej ríše. maloletý   cisár len tak rozhoduje o   osude ľudí s tým, že   pôjdu hľadaj nejakú   stratenú légiu, čo je   samozrejme len   fantazírovanie, ktoré s   históriou nemá nič   spoločné (rímske légie   boli z Británie stiahnuté   niekoľko o desaťročí skôr   ako sa stal   "cisárom" Romulus).   Na smiech bola hrdinská   bojovníčka z Indie, ktorá   bez problémov zneškodní   veľkú skupinu gótskych   bojovníkov. Tiež je   zaujímavé ako sa bez   problémov dorozumievali   cudzinci navzájom, žeby   všetci ovládali tak dobre   latinčinu ?
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.8.2008
Výpravná avšak mdlá a bez   chuti. Tak přesně takhle by   se dala tahle podívaná   charakterizovat. Film se   snaží svézt na úspěších   jiných historických   podívaných ale nemá vůbec   co nabídnout. Hercům se v   jejich rolích nedá věřit a   co se týká akčních scén   nebo celkové výpravy tak   zaostává snad za každým z   novodobých historických   velkofilmů.
mat.ilda
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 2.3.2013
V tomto případě by nebylo   od věci ještě před   začátkem projekce výrazné   upozornění, že se nebude   jednat o historicky   podložená dobrodružství.   Zmatený divák by tak byl   ušetřen horečnatého   listování v encyklopediích   a marného spojování   souvislostí mezi posledním   římským císařem a králem   Artušem. I kdybych velkoryse   pominula tuto nepříjemnost,   další rány co přijdou,   bude muset divák nést   statečněji, než hrstka   věrných, která protivnému   malému Romulovi zbyla. Za   všechny jmenujme   šermířské souboje, za   které by se nemusely stydět   ani amatérské družiny na   našich poutích, mizerný   scénář a (ne)uvěřitelné   herecké výkony.
pigal
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 4.11.2007
Film sa vobec   nepodaril-vznikla z neho   podivna zlatanina,v ktorej   autori pletu piate cez deviate   a snazia sa o akesi   konspiracie ohladom vzniku   legendy o Artusovi.Biedne   herecke vykony,slaba vyprava a   dětské bojove   sceny.Sledovanie tohoto filmu   hranici so stratou casu.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Poslední legie
Průměrný historický film,   na můj vkus krátký. Trochu   jsem nepochopil, proč tvůrci   skombinovali pád   západořímské říše s   legendou o Artušovi a   Excaliberu. Závěrečný boj   byl sice kratší, ale měl   šťávu. Prostě klasika,   žebříky pro překonání   hradeb, beranidlo, mohutná   palba lučišníků. A když   už se zdálo, že Římané   prohrajou, přispěchala na   pomoc zapomenutá 9. legie,   aby bojovala za svou vlast.   Hodně se mi líbila postava   Odoakera.
charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.9.2020
Dobrodružný, oddechový film   na sobotní odpoledne (ovšem   sledovaný v neděli -:)).   Podtitul „historický“ je   třeba brát s hodně velkou   rezervou. Když si divák   uvědomí, že o historickou   věrnost opravdu nejde,   pobaví se. Je to film z řady   na podobné téma, navíc   střihnutý Artušovskou   legendou. Hlavní hrdinové   jsou sympatičtí a závěr je   optimistický.
Cash89
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2008
Musím říct že z tohoto   filmu mám rozpoluplné   emoce...Sem tam byli nějaké   scény vymyšleny i natočeny   pěkně a zajímavě ale   daleko více se tam   vyskytovali ty   špatné...Dokonce jsem tam   našel 2 nebo 3 scény   ukradené od Krále   Artuše...Scénář mi   přišel k smíchu a na   herecké výkony se nedalo   koukat...na jejich místo bych   rozhodně našel daleko   lepší herce.
Akana
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.12.2009
Námětem hodně podobné   Králi Artušovi, jen je to   trochu přitaženější za   vlasy. Konkrétně indická   bojovnice a kulisa   středověkého hradu v Anglii   5.století mě docela   pobavily. S atmosférou a   vizuálními vychytávkami se   tu autoři moc nezdržovali,   Kingsley trousí docela   otřesné fráze, když ale   člověk nečeká moc, dá se   na to koukat.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.1.2008
Film je zajímavý, žádná   nuda, sice mě hodně zklamal   závěr filmu. Artuše do něj   plést neměli, ale jinak   hodně dobrý.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 22.8.2015
Beznadějná legie
Za málo peněz se prostě   někdy nedá udělat hodně   muziky. Zde to platí   dvojnásob. Ze začátku se   zdá, že by film mohl   fungovat, ale postupem času   zabředá do stále hlubší a   hlubší žumpy. Herci   znudění, akce bez nápadu a   logika scénáře mi   připadala, že ho psal někdo   bez mozku. Pár hezkých   momentů film měl, kostýmy a   hudba se také povedly, ale z   takovéto legendy se dalo   vytřískat setsakramentsky   víc.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.10.2014
Zkrátka takový ten   vysloveně oddychový   dobrodružný film. Bohužel   tvůrci se zároveň snaží   dost nechutným způsobem   žonglovat s historickými   fakty a ještě to celé   říznou mystikou. Po   závěrečné scéně mi   nezbylo než říct: To jako   opravdu vážně?
kali.4
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.5.2007
Občas uspěchaná pohádka   – označení „pohádka“   je na místě – čestný   hrdina Colin Firth a jeho   komediantská družina,   kouzelný dědeček Ben   Kingsley, exotická princezna,   maskovaný zloduch a mladý   kralevic, heroický projev,   hromada klišé, televizní   výprava a šťastný konec.   Druhá polovina,   odehrávající se v   Británii, působí místy   poněkud těžkopádně a ten   závěr odkazující na jistou   legendu… no nevím, nevím,   už tak jsou jisté věci   značně překroucené. Jinak   OK, lepší než mnohé   novější české   „pohádky“, ale také   příliš jednoduché.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Na úvod musím říct, že   film Poslední legie se mi   opravdu líbil, což   vyjadřuje i moje hodnocení,   nemohu si však odpustit pár   výtek.
Historicky je   film docela dobře zařazen,   přijde mi ale vzatý trochu z   anglického pohledu; Artuš   měl vládnout někdy od   přelomu 5. a 6. století,   takže časové umístění   jeho otce by zde celkem   sedělo, teoreticky měl být   v Anglii i nějaký Vertigen.   Souvislosti s Římem už   ovšem pokulhávají. Líbil   se mi tu například   vizigótský král Odoakér,   který byl po dlouhé době   prvním schopným vládcem   již bývalé Západořímské   říše (vládnul 17 let, než   byl zavražděn Ostrogóty   poslanými novým císařem   VŘŘ); jenže už zde se mi   jedna základní věc   nelíbí, protože kdyby si   Romulus Augustulus někdy roku   460 odešel vládnout do   Anglie, těžko by ho mohl   Odoakér roku 476 sesadit;   avšak i pokud bychom zůstali   u použité datace, nebyl by   jistě problém použít   jakéhokoliv vymyšleného   císaře, neboť před Romulem   se imperátoři střídali,   jak se zrovna komu líbilo.   Samozřejmě i stav a   postavení města Říma   poukazuje na orientaci autorů   na britské dějiny, protože   Řím se ze svého totálního   vyplenění a zničení   Vandaly (r.455) vzpamatoval za   pět let lépe než Praha z   povodní; možná větší   mystifikací je však sám   status města Řím, jelikož   toho času již byla hlavním   městem ZŘŘ Ravenna a do   Říma by to císaře asi k   sídlení nijak netáhlo; ať   je zván věčným městem, v   dané době byl zpustlý a o   nějakou jeho větší   revitalizaci se zasloužil až   Theodorich Veliký   (ostrogótský nástupce   Odoakéra), který beztak   zůstal sídlem v Ravenně. No   a poslední souvislost, kterou   musím zmínit, je ukování   meče v Británii pro Caesara;   detailní problém spočívá   v tom, že Británie byla   dobyta víc než osmdesát let   po Caesarově smrti a nezdá   se mi, že by tedy Excalibur   měl být ukován právě v   Británii; zde by se hodilo   ustoupit z nacionalismu a   nechat meč přijít z   tehdejších římských   provincií.
Film je   natočen efektně, díky   obsazení a dobrému   příběhu se na něj kouká   dobře, ale někdy divák   musí přimhouřit oko. Za   některé scény by se totiž   nemusela stydět ani Lara   Croft a jiné byly pro změnu   jako vystřižené z Kill   Billa.
Samotná   myšlenka předlegendy ke   králi Artušovi a meči   Excaliburu pracuje správným   způsobem s legendou; na   rozdíl od historického filmu   je ve filmech s legendárním   základem dobré narušit   obvyklý pohled a výklad -   nezapomínejme, že ani Artuš   není potvrzená postava a   věci se mohly stát jinak,   než udává tradiční   názor. I v duchu této   myšlenky se mi líbí postava   Merlina jako filosofa   nemajícího zvláštní   magické schopnosti, jenž si   ale sám trochu dělá image   mága; na něm mě jako   filosofova a věřícího   teorie sil také potěšilo,   že nejsvětější věcí   (jak je i řečeno) je pro   něj pravda.
Již jsem   se zmínil o výborném   obsazení a vůbec nevím,   jestli jsem víc hltal herce   původní nebo české; z   originálních lehce dominuje   Thomas Sangster, ale Colin   Firth a Ben Kingsley také   stáli za to; v českých   hlavních rolích jsme si   mohli poslechnout Davida   Štěpána, Jaromíra Medunu a   Vladimíra Čecha - no a z   těch zkuste vybrat toho   nejlepšího...
Sanchez
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Hlavní problém tohoto filmu   spočívá především v tom,   že si často hraje na   velkofilm, přičemž se   jedná o nevýraznou   historickou pohádku s   přihlouplým scénářem a   pokulhávajícím   zpracováním. Příběh je   značně nedomyšlený a   vytváří nelogické trhliny   způsobující zmatení z   děje. Nedá se říct, že by   to byla přímo nuda, ale   chválit se v tomto případě   také nedá. Herci někdy dost   přehrávali(včetně   11-letého nebojácného   nástupce Caesara), což na   kladném dojmu také moc   nepřidá. Místy svitlo k   lepšímu, ale těchto   okamžiků zde moc není. Jako   jednorázová oddechovka jo,   ale jinak nebrat..
luan66
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Colin Firth a historický   bojovník určite nie, skôr   mu sedia romantické komédie   . Čakal som rozhodne viac.
Film je skôr nuda ako   zábava a okrem tej Slovenskej   prírody ( Spišsky hrad   )nebolo sa na čo pozerat.
MaKy92z
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.3.2010
Videl som už viacero titulov   s podobným tématom, ale   tento titul z môjho hľadiska   patrí medzi najväčšie   nepodarky. Dej je podstatné   vzdialený od skutočných   historických udalosti.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.5.2010
Nádherný film.. Mám ráda   tyto filmy o historii, hlavně   kde se bojuje s mečem a Colin   Firth opravdu zazářil.. :-))
Snape
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.5.2008
proc?
Je to kazdopadne jeden z   nejvtipnejsich filmu, co jsem   videl. To, co se zde vydava za   stredoveke bitvy, je naprosta   zoufalost. A herci ci scenar?   To je vysmech.
ZuzikD
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.1.2009
Tak tohle byl pro mě úplně   zbytečný film.....patlat   dohromady římské legie a   excalibur, je na mě   moc.....polovinu filmu jsem   vlastně nevěděla o čem to   je....a to jsem u toho   nespala....a druhá půlka   byla tak nudná, že jsem si   musela vymýšlet nějaký   děj abych se alespoň trošku   pobavila....film na sobotní   večer si představuji   určitě jinak...a to mnohem   zábavněji.
Izzy8635
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.8.2018
Když už tvůrce přestal   bavit starověký Řím,   půjčili si legendu o   Artušovi. S oběma očima   přimhouřenýma to snad ani   neva. Ve filmu byla spousta   historických a logických   nepřesností, kterých jsem   si všimla i jako laik. Někdy   to až vypadalo jako pohádka   pro starší děti, asi   devítileté.
azenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.7.2011
Pěkný historický akční   film se známými tvářemi.   Závěr je roztomilý. A Colin   Firth jako římský   hrdina...moc zajímavé.:-)
Amthauer
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.2.2009
Laciné. To je ten první   přívlastek, který člověka   na adresu tohoto snímku po   jeho zhlédnutí napadne. Na   druhou stranu - nedrhne to a   je to ještě relativně   dobrým způsobem zabití pár   minut času.
Katka.H.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.6.2009
Svělé tém, výborně   zpracované, skvělí herci,   pěkný. Myslím si, že se   jim ten film mooooc povedl   !!!!!
notime
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.12.2007
No těšil jsem se na   historický velkofilm ve stylu   gladiátora atd., ale bohužel   jsem dostal něco úplně   jiného. Scénář hrozný.   Provedení bojů bylo lepší   snad i v Xeně a Herkulesovi.   Herecké výkony mě snad   pobavily nejvíc. Ben Kingsley   jako by pokračoval ve výkonu   z Bloodrayne, Firtha   natačení také evidentně   bavilo, indická divoženka by   měla raději natáčet filmy   v Bollywoodu, třeba pod Uwe   Bollem a ten otravný fracek v   roli caesara, pokaždé sem si   přál, aby ho některý z   gótů rozpůlil sekyrou.   Politovat musím tvůrce   hudby. Vyplýtvat tak   kvalitní hudbu na takovém   shitoidním filmu je   trestuhodné. Právě za hudbu   dávám bod navíc, jinak byto   byla jasná jednička.
Petr1984
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Budu upřímný. Absolutně se   neorientuju v legendě o   Artušovi, mám totální   hokej ve všech Excalibrech,   Artuších, Merlinech a vůbec   - co k tomu vlastně patří?   Historie není můj obor,   opět nebudu hodnotit   historické nepřesnosti,   které ani nepoznám. Film   jako takový - dobrý!   Zajímavý příběh, hodně   dobrá závěrečná scéna   boje, perfektní výprava,   snad chvílema zbytečně   zdlouhavý. To bych asi   vytknul, kratší stopáž by   prospěla. Postava černocha   mi do té doby taky moc   nezapadala, ale ještě víc   mě tam dostávaly šílené   černé oční stíny u mladé   válečnice:-) Opravdu se tak   ženské tehdy líčily nebo   to jenom maskéři přehnali?   Ale vždyť je to jen   nepodstatný detail, ne?
ane15
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.1.2009
zajímavá adaptace   nepříliš známého   příběhu, místy   úsměvné:-), ale je to   celkem dobrá podívaná.   Samozřejmě se nejedná o   představení historických   faktů, je to dost   přibásněné, ale co na   tom... hlavně že se   excalibur nakonec zabodnul do   šutru a merlin k němu dovedl   artuše:-)

a   gótové jsou tu vyobrazeni   vážně jako úplný   učebnicový barbaři:-)

mě se to   líbilo:-)
bnevolny
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.11.2007
Sklamanie
No, tak som zhliadol vo   veľkom očakávaní film.   Bohužiaľ, ako všetky filmy   made in USA, ani tento   "nesklamal". Raz   darmo, kto nemá vlastnú   históriu, tak tomu je   dovolené všetko... Celkovo   mi film pripadá zbytočne   rozťahaný, divák v podstate   len čaká, kým príde   nejaká tá akcia. Bohužiaľ,   akčných scén je minimum a   sú tak krátke a nemožne   zostrihané, že je veľmi   ťažko identifikovať, kto je   momentálne v zábere.   Herecké obsadenie je tiež,   noo, vlažné... ale hlavne,   že bola splnená podmienka   drvivej väčšiny USA filmov,   t.j. pozitívny hlavný hrdina   - musí prežiť,   afroameričan vo vedľajšej   úlohe - nemusí prežiť, ale   musí to byť kladná postava   a v neposlednom rade krehká   exotická kráska, ktorá   hravo vyradí aj takých   ostrieľaných bojovníkov ako   boli góti, ktorí si   podmanili celú temer celú   európu. Kostými sú dosť   pritiahnuté za vlasy... atď,   atď... No v podstate to nie   je vyslovene zlý film. Je to   však len ďalší z mnohých   filmov, ktoré si človek   pozrie iba raz.
Stilicho
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.9.2007
Oddychovka typu Spartacus či   Král Artuš. Mají spolu i   pár věcí podobných. Do   reality mají hodně daleko,   herci byli nejspíš   nesprávně motivováni. jsou   hrozní. Zbraně, krev,   brnění, ženy a řev. Tož   je celá Last Legion. Ve   světě filmu nějakou   zásadnější stopu, dílo   méně známého režiséra   Doug Leflera, nezanechá. V   kameře a celkově i v pohledu   jako takovém na tehdejší   dobu film trošku pokulhává.   A ten závěr. No netřeba   dodat.
grunge1492
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.10.2007
no, bylo to trošku   přitaženy za vlasy, a celkem   v mnoha scénách   předvídatelny, zklamáním   byla taky závěrečná bitva,   ale jinak docela hezky   udělany
Puhdys
Hodnocení:
Přidáno: 19.1.2009
Film Poslední legie se mi   docela líbil.Zajímavé   bojové scény a ani děj   nebyl špatný.Zklamal mě   ovšem konec. Excalibur dostal   král Uther od paní jezera   který při své poslední   bitvě zabodl do skály aby se   nedostal do rukou nepřátel.   A Artuš byl Utherovým   levobočkem a né synem   římského císaře.
Manuela
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2009
Docela dost kritik, to mě   překvapilo. Ale vlastní   názor nikomu neberu. Taky   jsem na tenhle film nekoukala   z pohledu historika. Dějepis   mám sice na gymnáziu, ale na   to, abych mohla posoudit co je   podle skutečnosti a co ne, to   zdaleka nestačí. Mně se to   líbilo jako ucelenej   příběh. Je mi fuk, jestli   tam byly nepřesnosti. Věřit   tomu přece nemusím,   důležitý je, jestli mě   film jako takovej zaujme. Byly   tam výborný bojový scény a   moc se mi líbily taky   kostýmy. Můj oblíbenej   Colin Firth neměl chybu.
Joaha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.7.2008
Pod vlivem   "hrozivých"   recenzí, jsem byl připraven   na nejhorší, ale film byl   pro mě příjemným   překvapením. Nebudu   polemizovat nad historickou   přesností a ani se přít a   "rádoby   odborníky", ale film je   zábavný a nenudí. Myslím,   že o to jde především a   všem kdo mají rádi   dobrodružné filmy a   pohádky, doporučuji.
SPECNAS
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.6.2007
Tenhle filmik byl hodně   slabá podívaná,asi malej   rozpočet a nebo rychle   ušitý.Herecké obsazaení   katastrofa,bitvy nic moc,   dialogy predvidatelne stejne   jako dej.Kromě Bena   Kingsleyho mě nic   nenadchlo.Mam rád historické   filmy, ale tenhle se teda moc   nepovedl,průměrne   bečko.Škoda.
mitan
Hodnocení:
Přidáno: 19.5.2007
Poslední Legie není propadák
Tento film vypráví o pádu   Římské říše, kdy byla   vytvořena legie věrných na   ochranu mladého Romula   Augusta,který byl dosazen na   trůn ve velmi nízkém věku   po zavraždění jeho otce i   matky zlým Odoakrem. Film,   byď je natočen prakticky   neznámým režisérem (Doug   Lefler),není vůbec tak   špatný jak se   předpokládalo. Má dobře   propracovaný reálný děj s   dobrým tempem a slušnou   gradaci.Ke všemu navíc   přihrává velmi kvalitní   herecké obsazení s Benem   Kingslym,Colinem Firthem,   Aischwanou Rai, či   ústřední postavou Romula   Augusta v podání   vynikajícího mladého herce   Thomase Sangstera   (Šifra,Láska nebezská.Ve   filmu je také spousta   kvalitních šermířských   soubojů a má i dobré   zakončení.Je doprovázen   skvělou hudbou a dobrými   efekty.I přes poměrně   krátkou stopáž filmu jsou   ''nabitě''zaznamenány   prakticky všechny důležitá   fakta.Film byl natáčen i ve   slovenských   exteriérech.Osobně   doporučuji mílovníkům   tohoto žánru.
Thornwald
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.8.2008
dobrý film
Podle mě to byl dobrý film ,   narozdíl od všech   amerických trháků to mělo   i smysl , boje byli dobré , a   kupodivu až na pár věcí ,   jako např. ten meč. Bylo   vše přesně podle dějin .   Náhodou mám doma knihu o   římských císařích a vše   bylo do puntíku podle   reálií.
brngy
Hodnocení:
Přidáno: 15.11.2007
Pokud očekáváte příběh   zpracovaný podobně jako   gladiátor nebo troja,budete   bohužel zklamaní,příběh   není až tak špatný,ale   myslím že s tímto   obsazením se mohlo dokázat   trochu více.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6353minih6353Divá Bára (1948) 
Divá Bára n
minih46616minih46616Chaplin tulákem (1915) 
The Tramp n
minih156106minih156106Na západ od ní (2016) 
West of Her n
minih126120minih126120Pasolini (2014) 
Pasolini n
minih3894minih3894Bez východiska (1987) 
No Way Out n
minih50042minih50042Opravdoví kamarádi (1997) 
Zeus and Roxanne n
minih27419minih27419Omega Doom (1996) 
Omega Doom n
minih68762minih68762Barneyho ženy (2010) 
Barney’s Version n
minih144333minih144333Falešná snoubenka (2016) 
Accidental Engagement n
minih49301minih49301Halloween 2 (2009) 
H2: Halloween II n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

18:20 - 19:10

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

30 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10