Poslední akční hrdina (1993)

Poslední akční hrdina (Last Action Hero)
65.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Last Action Hero

Další název: Posledný akčný hrdina (SK)

    Žánr: akční / dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 10.9.1993        
    Délka: 130 min.
„Arnold Schwarzenegger - neskutečný hrdina ve skutečném světě“
Jedenáctiletý Danny Madigan tráví ze všeho nejraději čas v kině na akčních filmech. Jeho nejoblíbenějším hrdinou je tvrdý newyorský policajt Jack Slater, kterého hraje Arnold Schwarzenegger. Chlapcův přítel, starý promítač Nick jej pozve na soukromé půlnoční promítání nového, dosud neuvedeného pokračování Slaterových dobrodružství. Věnuje mu kouzelnou vstupenku, kterou kdysi dostal od samotného Houdiniho. S její pomocí se Danny přenese do filmu a stane se parťákem samotného Jacka Slatera. Marně se mu snaží vysvětlit, že jsou ve filmu, kde se pistole nemusí nabíjet, všechny ženy jsou krásné a zranění hrdinů vždy povrchní. Policista, který jinou realitu nezná, nechápe, o čem chlapec mluví. Danny, který zná začátek filmu z kina, ukáže Jackovi sídlo jeho úhlavního nepřítele, gangstera Vivaldiho. Ten přikáže svému zabijákovi Benedictovi, aby Jacka i Dannyho zlikvidoval. Zabiják přepadne Dannyho a zmocní se jeho zázračné vstupenky. Pochopí, o co jde a podaří se mu proniknout do skutečného světa. Samozřejmě s Jackem a Dannym v patách. Honička se však neodehrává stejně jako ve filmu, a tak policista poprvé utrpí skutečné bolestivé odřeniny a zločinec mu uteče. Reálný svět má však i své světlé stránky. Slater si může užít dosud nepoznaných radovánek, povídá si se ženou, Dannyho matkou, pije kávu a poslouchá Mozarta. Benedict zatím s pomocí vstupenky vstoupí do filmu Slater III, kde se spojí s předchozím Jackovým sokem Rozparovačem a přetáhne ho do reálného světa, aby zabil Arnolda Schwarzeneggera, čímž by se zbavil i Slatera. Je na Dannym a Jackovi, aby zločinný záměr překazili a uvedli vše do původní podoby.

Zdroj: Nova

režie:
John McTiernan
 
 
hraje:
Arnold Schwarzenegger (Jack Slater), Austin O'Brien (Danny Madigan), F. Murray Abraham (John Practice), Charles Dance (Benedict), Art Carney (Frank), Frank McRae (Dekker), Tom Noonan (Rozparovač), Robert Prosky (Nick), Anthony Quinn (Vivaldi), Mercedes Ruehl (matka), Ian McKellen (Smrt), Toru Tanaka (asijský zabiják), Joan Plowright (učitelka), Bridgette Wilson (Whitney), Keith Barish (sám sebe), James Belushi (sám sebe), Chevy Chase (Cameo Appearance), Maria Shriver (sama sebe), Sharon Stone (Catherine Trammell), Jean-Claude Van Damme (sám sebe), Bobbie Brown (video dívka), Neriah Davis (sama sebe), Henry Kingi (Ganster-řidič), Ryan Todd (Andrew Slater), Gregory J. Barnett (řidič trucku), Symba Smith (modelka), Karen Duffy (sama sebe), Melvin Van Peebles (sám sebe), Michael Chieffo (Monroe), Lee Reherman (Krause), Michael V. Gazzo (Torelli), Anna Navarro (policistka), Colleen Camp (Ratcliff)
 
 
námět:
Zak Penn, Adam Leff
 
 
scénář:
Shane Black, David Arnott
 
 
kamera:
Dean Semler
 
 
hudba:
Michael Kamen
 
 
výprava-architekt:
Eugenio Zanetti
 
 
kostýmy:
Gloria Gresham
 
 
střih:
John Wright
 
 
zvuk:
Bob Beemer, Jerry Ross, Dave Kulczycki, Chuck Michael
 
 
vedoucí produkce:
Arnold Schwarzenegger
 
 
produkce:
John McTiernan, Stephen J. Roth
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka (české dialogy), Jiří Ptáček (režie české verze)
 
 
dabing:
Pavel Soukup (Jack Slater), Jan Kalous (Danny Madigan), Oldřich Vlach (John Practice), Petr Oliva (Benedict), Jiří Holý (Nick), Jana Paulová (Irene Madiganová), Miroslav Saic (sekáč), Pavel Pípal (Dekker), Radan Rusev (Vivaldi), Petra Hanžlíková-Tišnovská (Whitney), Zdeněk Blažek (smrt), Růžena Merunková (učitelka), Josef Nedorost (Hamlet), Bohdan Tůma (kocour Whiskas)
 
 
zpěv:
Aerosmith (performer: "Dream On")
 
 
zvláštní efekty:
Tommy Fisher (koordinátor), Andrew Miller
 
 
animace:
Dale Baer
 
 
koordinátor kaskadérů:
Fred M. Waugh, Joel Kramer, Vic Armstrong
 
 
vizuální efekty:
Jim Rygiel, Industrial Light & Magic, Computer Film Company, January Nordman, Stuart Robertson, John E. Sullivan (supervisor)
 
 
masky:
Jake Garber
 
 
asistent režie:
Jono Oliver
 
 
digitální efekty:
Mark Nelmes
 
 
kaskadér:
Peter Kent (double: Arnold Schwarzenegger (neuveden)), Gary McLarty, Gregory J. Barnett, Pee Wee Piemonte, David Lea, Gene Williams, Guy Manos
 
 
překlad:
František Fuka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.