Duben
ohodnotit

Poledne

Podne

Další název:
Noon
Žánr:
Rok:
1968
Délka:
82 minut
„Jugoslávský film Puriši Djordjeviće vyznamenaný Velkou stříbrnou Arénou na festivalu v Pule 1968.“

Obsah filmu Poledne

 
Film je poslední částí trilogie režiséra "Puriši" Djordjeviče - Sen, Jitro, Poledne. Režisér prostřednictvím postav z předchozích dvou filmů komentuje aktuální situaci v roce 1948, kdy dochází k prvnímu rozkolu mezi Jugoslávií a Sovětským svazem. Z počáteční euforie a oslavování osvoboditelů přichází poválečné vystřízlivění. Z milovaných Rusů se stávají nevítaní hosté a nepřátelé nové Jugoslávie. Vše se promítá do osudů hlavních hrdinů. Neda se provdá za Rusa Miška, svatební veselí je i lemováno projevy lásky k Sovětskému svazu. Vše se ale zanedlouho změní a Miško je nucen opustit svou manželku a Jugoslávii.

Autor: curil
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Mlapiska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.12.2007
Romantikou šlehnutý film o bývalých   partyzánech, opět s velmi zvláštní dějovou   strukturou a naprosto kouzelnou působivostí.   Život po válce, harmonicky jemné pasáže plné   hudby, tance, lásky se střídají s bouřlivými   obrazy z válečné minulosti. Zajímavé je, že   ačkoliv jde o trilogii (tetralogii), působí   každý jednotlivý film trochu jinak. Zmatený,   roztrhaný Sen, odlehčenější a   srozumitelnější Jitro a romantikou šlehnuté,   dějově pomalejší Poledne.

Jednotlivě   nejsou filmy tak velkým zážitkem. Zejména po   prvním dílu (Sen) jsem se s gigantickými   obavami a děsem připravovala na díl druhý   (Jitro), po kterém byly mé obavy o něco menší   a děs méně děsivější. Po třetím dílu   (Poledne) už jsem zjistila, že jsem se do této   partyzánské série zamilovala a došla jsem k   závěru, že kdybych měla možnost vidět to   celé ještě jednou, neváhala bych ani   minutu.
Samostatně jsou tyto filmy poloviční,   ale dohromady tvoří nezapomenutelný celek,   který si mě omotal kolem prstu a nakonec mi   nedal spát, ač jsem ho po prvním filmu skoro   zatratila. kdybych Poledne (nebo jakýkoliv z   těch dvou ostatních) viděla samostatně, aniž   bych měla možnost vidět oba dva ostatní, asi   by moje hodnocení bylo podobné, jako filmu dal   kolega, zcela to chápu.
Nejde si nevšimnout   ještě jednoho velmi zajímavého aspektu. Celý   Sen, který se odehrává za plné vřavy války,   totiž doprovázely obrazy, které se utrhávaly z   válečného děje, partyzáni z hnusu války   utíkali do krásného snu, zatímco v Poledni to   bylo přesně naopak. Z klidu a míru sběhávaly   do krutých, válečných vzpomínek.   Neuvěřitelný zážitek!


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jitro (1967)

 Jitro (1967)
Jitro n
Jutro
Žánr: válečný
Země: Jugoslávie
Režie: Mladomir 'Puriša' Djordjević

(pokračování)

Sen (1966)

 Sen (1966)
Sen n
San
Žánr: válečný / balada
Země: Jugoslávie
Režie: Mladomir 'Puriša' Djordjević

(pokračování)

Poledne (1968)Poledne (1968)Poledne (1968)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10