Poklad byzantského kupce (1966)

Poklad byzantského kupce
73.5 %
 
 
    Žánr: krimi / komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 27.1.1967        
    Délka: 94 min.
„Kapitán Exner, jeden z nejznámějších českých literárních (i filmových) kriminalistů, řeší případ cenného archeologického nálezu, který byl údajně za války zničen.“
POZOR SPOILER

Mladá dáma Kamila Housková přichází na policii ohlásit krádež zlata, totiž pokladu. Pokladu byzantského kupce. Ten se ztratil před dvaceti lety a krádež nikdo nehlásil, protože se domnívali, že byl zničen při náletu. Případu se ujímá kapitán Exner.

Jednoho večera havarují dvě auta. Na zemi zůstává ležet mrtvá žena. Ale s nikým v autě nejela. Šetřením je zjištěno, že žena vypadla z kufru pana Houdka. Ale ten o ní nic neví. Tedy, tvrdí to.

Exner navštěvuje archeologa, doktora Soudka. Mrtvá byla jeho spolupracovnice. Není přivítán zrovna mile. Ale taky se toho mnoho nedozví. Když jsou kriminalisté v bytě mrtvé Holubové, přijde sem doktor Šedivka. Má klíče od bytu. Když se pak dozví o smrti Holubové, omdlí. Je vyslýchán i řidič Fábera. Holubová totiž byla v jeho kufru auta. Bylo tam i lano a na něm našli otisk rtěnky, vlasy a podšívku mrtvé. Fábera prý o ničem neví. Kamila přespí u Exnera, a když si povšimne náušnice na snímku Holubové, dává se do pátrání. Stejná totiž byla právě v pokladu byzantského kupce. Docent Černý to však nepotvrdí. Prý viděl po náletu poklad zničený. Exner navštíví i synovce paní Holubové. Ten nyní bručí ve vojenské base. Přišel pozdě z vycházky, a ta byla přesně v den, kdy byla Holubová zabita. Exner zjistí, že je to její syn. Míní zjistit, kdo je otec. A zatímco pod různými záminkami nechává fotit podezřelé, je z „hausarestu“ unesena Housková. Naštěstí je vzápětí nalezena. Samozřejmě že nešlo o únos, ale ona chtěla utéci, a tak ji odvezl otec autem. Doktor Černý se pokouší z Kamily vytáhnout, jak pokračuje pátrání a ta mluví ráda. Ne vždy pravdu ovšem. Což se projeví na hřbitově, kde bude vyústění celé záležitosti…  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Jiří Vala (kapitán VB Michal Exner), Gabriela Vránová (studentka Kamila Housková), Jiří Sovák (archeolog Dr. Soudek), Lubomír Lipský (redaktor Alfréd Hudec), Vladimír Šmeral (profesor Alinger, ředitel archeologického ústavu Akademie věd), Jan Libíček (vyšetřovatel Vlček), Václav Lohniský (vyšetřovatel Bohouš Beránek), Ilja Prachař (profesor archeologie docent Černý), Josef Kemr (Houska, otec Kamily), Zdeněk Řehoř (antropolog Dr. Šedivka), Svatava Hubeňáková (Hudcova žena), Zdeněk Kutil (dozorčí poddůstojník), Václav Trégl (řídící Chlupáček), Petr Haničinec (řidič Fábera), Jaroslav Štercl (podpraporčík VB Kudela), Karel Hábl (svobodník Miroslav Martinec), Věra Bublíková (Jana Nolová), Josef Chvalina (policejní lékař), Vladimír Hrubý (příslušník VB Bártík), Zdeněk Procházka (příslušník VB Holík), Lubomír Kostelka (řidič Pobědy, účastník havárie), Jan Jílek (svědek Božislav Kácel), Zdeněk Hodr (správce zámku Jan Kareš), Milan Mach (vyšetřovatel Mádl), Věra Koktová (Černá), Jiří Bruder (nadporučík VB Hrabánek), Miloš Willig (major VB Vrabec), Lubomír Bryg (vrchní), Miroslav Bareš (velitel SNB), Dana Reimová (Jaroslava Holubová), Emil Strouhal (řidič služební Tatry 603), Zuzana Ondrouchová (Pavla, dcera docenta Černého), Viktor Maurer (číšník v zahradní restauraci), Jaroslav Válek (holohlavý příslušník VB), Ladislav Smoček (doktor Melíšek, odborník z muzea), Olga Navrátilová (laborantka), Naděžda Prchalová-Vicenová (asistentka), Miloslav Kopečný (student)
 
 
námět:
Václav Erben (detektivní román "Poklad byzantského kupce" (1964))
 
 
scénář:
Václav Erben, Zdeněk Podskalský, Ivo Novák
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Nita Romanečová, Emilie Kůtová
 
 
střih:
Jiřina Lukešová
 
 
zvuk:
Jaromír Svoboda
 
 
vedoucí produkce:
Gustav Rohan
 
 
II. kamera:
Karel Dobřichovský
 
 
masky:
Anežka Kunová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jan Syrový, Dana Dudová
 
 
asistent kamery:
Jiří Širc
 
 
pomocná režie:
Helena Rohanová
 
 
odborný poradce:
František Pergl
 
 
fotograf:
Alena Červená
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.