Duben
ohodnotit

Poklad byzantského kupce

Žánr:
Rok:
1966
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
27.1.1967
„Kapitán Exner, jeden z nejznámějších českých literárních (i filmových) kriminalistů, řeší případ cenného archeologického nálezu, který byl údajně za války zničen.“

Komentáře k filmu Poklad byzantského kupce

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 20
beneva
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2022
Výborná   "exnerovka", hravá,   svižná, podpořená veselou   hudbou Zdeňka Lišky. Slovní   výměny informací jsou   místy lehce nepřehledné a   mladistvě půvabný zjev   Gabriey Vránové tak trochu   odpoutává pozornost od toho,   co říká, ale i tak je tento   film zárukou dobré zábavy a   příjemného naladění.   Rozhodně stojí za   shlédnutí, kdykoliv se   namane příležitost.
Mimochodem, zrovna tenhle   snímek by stál za to, aby   byl třeba jednou digitálně   kolorován.
ladislava.blazkova.7
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.2.2018
Cim
jsem starsi a vidim ten   marasmus kolem sebe,DEKUJI za   filmy padesat let stare-svizne   nafilmovano,pohoda...detektivk   a,ktera nestarne..a   propo,manzelkou docenta Hudce   nebyla Alena Vranova,ale   Svatava Hubenakova,to pro   poradek..
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.12.2019
Dle mého mínění jde o   jednu z nejlepších českých   filmových detektivek.   Výborný scénář a námět   klasika naší detektivky   Václava Erbena podpořili   svými výkony přední herci.   Jiří Vala jako kapitán   Michal Exner byl opravdu   dobrý a stejně tak Gabriela   Vránová. Jiří Sovák,   Lubomír Lipský, Zdeněk   Řehoř a Josef Kemr byli víc   než dobří a Jan Libíček   byl excelentní. Celý film   má správné tempo a děj je   citlivě prokládán humorem.   Myslím, že jde o vůbec   nejlepší film Ivo Nováka.
nick4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.6.2008
komediální detektivka nebo   detektivní komedie?
Dobré herecké   obsazení,slušná   předloha,nonšalantní   buržoazní Exner a krásná   Bugattka.Nejlepší   zpracování Erbenových   detektivek.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.10.2010
Určitě jedna z lepších   detektivek šedesátých let.   Film je plný vtipu, dobře   obsazený vč. Gabriely   Vránové. I když mám   režiséra Ivo Nováka trochu   jinak zaškatulkovaného,   detektivka se mu docela   povedla.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.12.2020
Služebně nejstarší (t.j.   první a můj   nejoblíbenější) kapitán   Exner v podání Jiřího Valy   + jeho girl Gábi Vránová   coby ústřední postavy   postarší, ležérně   odlehčené detektivky, kde   snad žádná role není   vedlejší - Sovák, Kemr,   Libíček, Lipský, Prachař,   Bugatka, Tatraplán...   Mílé, vtipné, pohodové.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2007
Odpočinková detektivka s   oblíbeným hrdinou -   kapitánem Exnerem. Film   nepostrádá humor i trochu   napětí.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.5.2020
Takzvaná nová vlna v   šedesátých letech   československé   kinematografii hodně přála   i když je bohužel dnes   většina snímků z této   doby hanebně zapomenuta.   Netýká se to však   detektivního žánru, z   nichž pochází i tento   snímek, natočený na   základě literární   předlohy autora Václava   Erbena, který přinesl do   mysli čtenářů detektiva   Michala Exnera. První snímek   o něm byl pojat velkoryse k   různorodosti diváků. Jeho   devizou je především   zábavnost, takže nějaké   vyloženě tajemné,   napínavé či dokonce temné   scény, jakými se pyšnily   snímky s majorem Kalašem,   nelze v tomto případě   očekávat. Ze snímku ční   živost a všudypřítomná   veselá nátura v diváckém   odpočinkovém kabátě.   Zásadovost a kriminalistické   metody však na úkor toho   nejsou v žádném případě   zastíněny. Pevný scénář   byl natočen v cinemascopu,   což dává o to větší   obrazový zážitek. Kapitána   Exnera si zahrál Jiří Vala   a ne zrovna neomaleně.   Naopak. Dodal mu ohromnou   lidskost v zájmu svého   prostého charakteru   obyčejného člověka a   zároveň právě onu   zásadovost policejní práce.   Ano, atmosféricky jsou na   snímku šedesátá léta   hodně znát, ale není to   nic, coby současného diváka   odrazovalo. Ryze česká   detektivka bez akčních scén   a vůbec leckterých   vynucených žánrových   vymožeností. Filmový   příběh, ke kterému se dá   i po letech vracet.
p.a.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.8.2017
Vala je sice jako   představitel Exnera dobrý   (Kodet se mi v roli kpt.   Exnera líbí víc, ale   budiž). Jeho souputníci jsou   ovšem výborní. Vránová je   excelentní. Sovák, Kemr,   Libíček a další drží   tento film doopravdy vysoko.   Ivo Novák si podle knihy   upravil scénář, přesně   věděl co chce natočit a   taky to udělal. Povedla se mu   vtipná a zábavná   detektivka.
WaM
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.5.2005
Tak tahle detektivka mě   celkem chytla. Spousta   vtipných scén, hned od   začátku (JAK JSTE MĚ   POZNAL) až dokonce. Spousta   výborných českých herců.
Pavelpi
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.9.2012
Velmi dobře podaná česká   klasická   detektivka.Perfektní Jiří   Sovák,Jiří Vala a Ilja   Prachař.Film byl natočen   podle jednoho z románů   Václava Erbena a myslím,že   velmi zdařile.Ve srovnání   se Smrtí talentovaného   ševce zcela jasně vede.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2010
Jří Vala jako Exner a   Gabriela Vránová v roli   Kamily na stopě pokladu,   který zmizel na konci   II.světové války, a již   neměl nikdy spatřit světlo.   Ale i po mnoho letech se   kvůli němu vraždí...
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.6.2017
Velmi dobrá detektivka,   která je dnes již klasikou.   Elegantní Jiří Vala a   krásná, i když zbrklá,   Gabriela Vránová. Na pozadí   standardního řešení   kriminálního případu se   odehrávají drobné vsuvky a   vtípky, které oživují děj   a díky tomu se tento film   vymyká ze standardu   detektivek typu Kalaš a spol.   A dívčin otec na konci,   když pominu jak střelil v   půlce filmu do Exnerova bytu   a své dceři střelil pár   facek, tak konec jsem musela   trochu strávit.
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.11.2013
No, samozřejmě lamač   dívčích srdcí kapitán   Exner a jeho veterán. Tohle   je detektivka střihnutá   veselohrou a je to na tom   vidět, protože dialogy mají   švih a vůbec celý film je   rychlý. Výborná je slečna   Kamila Housková v podání   Gabriely Vránové, která tu   supluje Watsona od Holmese.   Mně se tento film líbí a   vůbec ho nepovažuji za   špatnou zábavu.
Angelika2808
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Černobílá, lehce   komediální detektivka s   honosným názvem a   nastrčenou mrtvolou   ctižádostivé Holubové, o   které sice celý film   slyšíme, ale téměř ji   nevidíme. J. Vala v roli   štramáckého kap. Exnera mi   byl daleko bližší než   Exner elegantního dandyho   Kodeta, taky ztřeštěná   Kamila (G. Vránová) se mi   docela líbila, častokrát   omdlévající Šedivka (Z.   Řehoř) působil věrohodně   i komicky, ovšem   nejúžasnější byly páně   Sovákovy- totiž Soudkovy   bonmoty, kdy např. po   odebrání zbraně mává   Exnerovi vydaným potvrzením   se slovy- a tímto teď mám   chránit památky? No a ten   hrnec (vlastně poklad) se   našel zakopaný na hřbitově   - jaké překvapení! Taky   podivná hudba Z. Lišky   tomuto snímku spíše   uškodila, přesto poměrně   vysoké hodnocení dávám   díky perfektnímu závěru,   kdy k Exnerovi vtrhne otec   Kamily a po dotazu, jestli mu   chutná králík jej pozve na   zítřejší oběd- na to   kontruje sympatický kapitán   blonďaté studentce- tak   matko, nachystej unavenému   muži kafe..
theremin
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.1.2005
Pekne natočený   širokouhlák,no mňa to moc   nezaujalo.
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Tato česká kriminálka mě   připadala spíš jako taková   divná komedie a nějak mě   moc nechytila.
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.7.2014
Nevím ale podle mého názoru   hodně slabá detektivka   hlavně co se týče krimi   zápletky i když se film   trochu snaží tlačit do   komedie tak mimo Libíčka a   Sováka tam moc vtipného   nebylo,J.Vala v roli hlavního   kriminalisty nepůsobil moc   dobře.
Hortensie
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Ve své době (už je to   přece jen pár let) jsem   ráda četla Erbenovy   "Exnerovky". Jsou   pro mne jedním z toho   nejlepšího z českého   detektivního žánru.   Filmaři však často   vyhledávány nebyly. Na   počátku 80. let vznikla   "Smrt talentovaného   ševce", kde Jiří Kodet   v postavě Exnera byl   úžasný a celý příběh   měl náboj a švih. Bohužel,   zpracování ze 60. let se   nepovedlo. Pan Vala byl   bezesporu vynikající herec a   jeho role (např. Martin   Nedobyl ve Sňatkách z   rozumu) jsou často   nedostižné, ale na roli   svérázného vyšetřovatele   Exnera se příliš nehodil.   Už vůbec tragédií bylo   obsazení přehrávající a   upištěné Gabriely Vránové   do role Kamily. Celá   detektivka je nesktečně   nudná, postrádající   napětí a když už se   snažíte zabrat do děje, tak   máte problém se přenést   přes právě výkon paní   Vránové, jejíž obsazení   opravdu nebylo vůbec   šťastné. Viděla jsem to   před lety, kdy se mi film moc   nelíbil, přesto jsem se   rozhodla zkusit jej znovu,   často člověk přichází na   chuť různým dílkům až s   odstupem let. Bohužel,   dávám, co   dávám...nepodařilo se a   třetí pokus už opravdu   absolvovat nebudu. Ten jeden   bodík navíc je spíše za   knižní předlohu než za   film samotný.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 16.9.2016
No, ony detektivky nebyly   nikdy mou silnou stránkou. Od   pana Erbena jsem myslím   nedočetl ani jednu do konce.   Tohle zfilmování tedy stran   předlohy moc posoudit nemohu.   Pochvala hercům, ale to je   vše. Jinak jsem se nemohl   dočkat konce a nudil jsem se   a nudil a nudil…

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih21456minih21456Třináctý revír (1946) 
Třináctý revír n
minih46625minih46625Dopisy v krajkách (2000) [TV film] 
Dopisy v krajkách n
minih115835minih115835Pravěk útočí (2013) 
Jurassic Attack n
minih97215minih97215Útok dvojhlavého žraloka (2012) [Video] 
2 Headed Shark Attack n
minih148861minih148861Vinnetou (2016) [TV minisérie] 
Winnetou n
minih148493minih148493Amy Schumer: Převážně o sexu (2012) [TV pořad] 
Amy Schumer: Mostly Sex Stuff n
minih181872minih181872Like House (2021) [TV pořad] 
Like House n
minih32828minih32828Tajemství (2000) 
Joe Gould's Secret n
minih168365minih168365Havel (2019) 
Havel n
minih16749minih16749Pověst o stříbrné jedli (1973) 
Pověst o stříbrné jedli n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Kapitán Exner (2017) [TV seriál]

 Kapitán Exner (2017) [TV seriál]
Kapitán Exner n
 
Žánr: detektivní / krimi
Země: Česká republika
Režie: Vít Karas

(remake)

Smrt talentovaného ševce (1982)

 Smrt talentovaného ševce (1982)
Smrt talentovaného ševce n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Jan Schmidt

(pokračování)

Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]

 Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]
Bláznova smrt n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Zdeněk Kubeček

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376391
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10