Pohled zpět (1944)

Pohled zpět (Ein Blick zurück)

Ein Blick zurück

Další název: Am Vorabend; V předvečer války; V předvečer

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 2/1945        
    Délka: 87 min., 2388 metrů
„Historie jednoho dne ze života advokáta.“
"Pohled zpět" byl německý film, na který se mimo jiné čekalo se zájmem proto, že to byl režisérský debut známého vídeňského scénáristy a spolupracovníka režiséra Gustava Ucického Gerharda Menzela, který se divákům představil svou první režijní prací. Gerhard Menzel znal dokonale záliby filmového diváka i techniku působivé filmové práce. Sice popisovaný film neposkytoval obecenstvu nějaký mocný zážitek, ale přesto si zachovával nadprůměrnou úroveň, jak byli diváci u Wienfilmu zvyklí.

Zpětným pohledem jsou diváci uvedeni do kanceláře známého advokáta, kde během jednoho dne se seznámí s pravým kaleidoskopem lidských osudů a bludných vášní. Tragika příběhu spočívá všaik v tom, že advokát, který s lidským pochopením a hojivě zasahuje do života svých klientů, prožívá současně i ve své rodině hned tři citové krize.

Režii se přesto podařilo tento mnohočlenný námět filmově vyjádřit výmluvnými zkratkami, z nichž vyniká nejvíce příběh nešťastného bankrotáře v podání Hermanna Thimiga, Rudolf Forster v roli advokáta postavil jako vždy dokonalý herecký portrét a z mnoha herců stojí za připomenutí Hilde Körberová a Charlotte Thiele, které hrají ve filmu sekretářky, Hilde Weissnerová hraje ženu Rudolfa Forsta, Thea Weisová hraje jejich dceru, Gustav Diesel jejího milence.

Ernst Fritz Fürbringer představuje rodinného přítele a manželský pár ztvárnili Alice Treffová a Curd Jürgens. Za kamerou stál náš Jan Stallich a decentní hudbu pro film složil Willy Schmidt-Gentner a ta se funkčně uplatňuje vhodně umístěným klavírním koncertem.  Autor: Asmodej

režie:
Gerhard Menzel
 
 
hraje:
Gustav Diessl (Erwin Corbach), Hilde Körber (Betty Wellerová), Charlotte Thiele (Fanny Köhlerová), Dagny Servaes (40letá dáma), Maly Delschaft (Beate), Rudolf Forster (dr. Eugen Friderici, právní zástupce), Hilde Weissner (Valentine, Eugenova žena), Rudolf Foerster (Dr. Eugen Friderici), Alice Treff (Hanna Thienwiebelpvá), Hermann Thimig (obchodník Enderle), Karl Skraup (Wassmann), Thea Weis (Melanie, Eugenova dcera), Gunnar Möller (Max, poslíček), Ernst Fritz Fürbringer (prof. Ammerfors), Curd Jürgens (dr. Erich Thienwiebel), Hans Schott-Schöbinger (Fritz Haustein), Ferdinand Mayerhofer (rozzlobený klient), Karl Blühm (Enderle junior), Gisa Wurm (chudá žena), Walter Janssen (filmový režisér), Frida Richard (první uklízečka), Oskar Wegrostek (taxikář), Erich Pazdera (Franz, Eugenův syn), Erik Frey (Hermann, soukromý docent), Anna Nolewska (sestra Erna), Evelyn Peters, Trude Egatz (Thea, pokojská), Pepi Glöckner-Kramer (druhá uklízečka), Willi Forst (krátký vstup (neuveden v titulcích))
 
 
scénář:
Gerhard Menzel
 
 
kamera:
Jan Stallich ((jako Hans Stallich))
 
 
hudba:
Willy Schmidt-Gentner
 
 
kostýmy:
W. Fred Adlmueller
 
 
střih:
Hans Wolff
 
 
zvuk:
Gerhard Franke
 
 
vedoucí produkce:
Hans Somborn
 
 
výtvarník:
Fritz Jüptner-Jonstorff, Werner Schlichting
 
 
zástupce vedoucího výroby:
J.A. Vesely
 
 
asistent režie:
Hans Wolff
 
 
producent:
Karl Hartl
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.