Podvodnice (1944)

Podvodnice (Die Hochstaplerin)

Die Hochstaplerin

Další název: Ausgerechnet der Dreizehnte; Nächtliches Zwischenspiel; Spiel um Mitternacht; Späte Gäste (prac. názvy)

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 82 min., 2240 metrů
"Podvodnice" - režisér Karel Anton měl svůj osobitý styl a proto jeho filmy měly vždy jakousi senzační příchuť, ať již námětem, či zvoleným prostředím. Ani tento popisovaný film našeho krajana diváky nezklamal. Ovšem dějově neměl toho mnoho co říci a vystačil vlastně s jakousí anekdotou o zchudlé baronce z níž její přepjatá stará teta za pomocí bulvárního tisku učiní v očích veřejnosti "bláznivou komtesu", proslulou milostnými dobrodružstvími s čínským generálem, krotitelem tygrů a podobnými exotickými milenci jen proto, aby jí takováto pochybná známost, reklamně dopomohla k bohatému sňatku.

Logiku to nemá, ale tento námět postačil však Antonovi k natočení zábavné komedie, kterou vyšperkoval řadou vtipných i romanticky zabarvených episodek (výjevy v dobových kostýmech ve starém zámku), přidal k tomu jemnou karikaturu prostředí velkých lázeňských hotelů z doby, kdy se ještě ředitelé přímo drali o hosty, k "falešné baronce" připojil korektního advokáta, kterého by láska málem svedla na scestí a zkušenou rukou vedl všechny své spolupracovníky k natočení opravdu zábavného filmu.

Nedostatek pravděpodobnosti diváci rádi prominuli, pokud si jich ovšem tehdy vůbec uvědomili. Jinak svědomitá a docela kultivovaná práce, která vkusnými prostředky dovedla dávné diváky zaujmout. Herecky vyzrálý pár Sybille Schmitzová a Karl Ludwig Diehl spolu s Will Dohmem jako ředitelem hotelu byla výtečná trojice této rozptylující veselohry.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Anton ((jako Karl Anton))
 
 
hraje:
Karl Ludwig Diehl (Michael Jürgens), Sybille Schmitz (Thea Varènová), Norbert Rohringer (Kurt, poslíček), Will Dohm (Bendag, ředitel), Elsa Wagner (hraběnka Anastasia), Fritz Wagner (Dieter Brenken), Erich Fiedler (číšník na poschodí), Hermann Pfeiffer (recepční na poschodí), Hans Stiebner (Wiezell), Rudolf Schündler (mladý muž), Rella Marlo (mladá žena), Angelo Ferrari (herec z povolání), Walter Lieck (obchodní vedoucí)
 
 
scénář:
Harald G. Petersson
 
 
kamera:
Eduard Hoesch
 
 
hudba:
Franz Doelle, Franz Marszalek (hudební vedení)
 
 
výprava-architekt:
Robert A. Dietrich, Erich Schweder
 
 
kostýmy:
Hildegard Ordnung
 
 
střih:
Johanna Meisel
 
 
zvuk:
Hermann Storr
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karlheinz Bock, Rolf von Botesku, Woldemar Wasa ((jako Woldemar Wasa-Runge))
 
 
asistent režie:
František Sádek ((jako Franz Sadek))
 
 
asistent kamery:
Erich Giese, Karl Hoesch
 
 
fotograf:
Hermann Gehlen
 
 
výkonný producent:
Karel Anton ((jako Karl Anton)), Fritz Hoppe, Robert Wüllner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.