Podskalák (1928)

Podskalák
85 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 15.3.1929        
„Rodina podskalského zedníka vyhraje v loterii velké peníze. Nastávající tchýně souhlasí se soubencem své dcery - až když se ukáže, že je synem bankéře.“
"Podskalák" se jmenoval český film z produkce Es-Pr film, který uvedli bratří Deglové. Lidový námět byl zpracováním známé Šamberkovy hry a třebaže se tenkrát nedopouštěl režisér žádných hrubých chyb, nesnažil se ani vytvořit něco víc. Tady to chce připomenout "Batalion", který také přece nebyl ničím jiným, než zpracováním lidového románového námětu.

Zdálo se, že se režisér Přemysl Pražský u tohoto filmu spokojil s prostou reportáží tam, kde se mohl zamyslet a jít pod povrch událostí "Podskalák" byl prvním jubilejním filmem Theodora Pištěka a J. W.Speergra, kteří v něm vytvořili svoji stopadesátou postavu. Byla to určitě slušná číslice a oba "jubilanti" se zde snažili podat výkon co nejlepší. Pištěkovi seděla role zedníka Brambory skvěle. Tyto postavy byly jeho nejvlastnějším oborem a věděl si s nimi rady za všech situací. J. W. Speerger měl vždy mnoho smyslu pro mimickou charakterisaci, ale diváci v podvědomí citili na jeho výkonu, že mu role intrikánů a dobrodruhů pasovaly lépe.

Skvělým objevem se tehdy zdál Karel Hruška jehož "doktor" Angrešt patři ve filmu k nejprokreslenějším a nejucelenějším figurkám vůbec. V ženských rolích se jako obvykle dobře uplatnila Antonie Nedošínská a tehdy ještě slečna Máňa Ženíšková.  Autor: Asmodej

režie:
Přemysl Pražský
 
 
hraje:
Theodor Pištěk (zedník Saturnin Brambor), Antonie Nedošinská (Bramborova žena Aurelie), Máňa Ženíšková (Bramborova dcera Boženka), Jan W. Speerger (Václav Dvořák), Ella Voldánová (Václavova matka), Jan Sviták (plavčík Tonda), Karel Hruška (mastičkář Angrešt), Filip Veit (bankéř Sommerfeld), Melita Jelenská (bankéřova dcera Lea)
 
 
námět:
František Ferdinand Šamberk (divadelní hra Podskalák)
 
 
scénář:
Přemysl Pražský, Vítězslav Nezval
 
 
kamera:
Václav Vích, Josef Bulánek, P. Mařík
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.