Duben
ohodnotit

Podskalák

Žánr:
Rok:
1928
Premiéra v ČR:
15.3.1929
„Rodina podskalského zedníka vyhraje v loterii velké peníze. Nastávající tchýně souhlasí se soubencem své dcery - až když se ukáže, že je synem bankéře.“
Popis / Obsah / Info k filmu Podskalák
"Podskalák" se jmenoval český film z produkce Es-Pr film, který uvedli bratří Deglové. Lidový námět byl zpracováním známé Šamberkovy hry a třebaže se tenkrát nedopouštěl režisér žádných hrubých chyb, nesnažil se ani vytvořit něco víc. Tady to chce připomenout "Batalion", který také přece nebyl ničím jiným, než zpracováním lidového románového námětu.

Zdálo se, že se režisér Přemysl Pražský u tohoto filmu spokojil s prostou reportáží tam, kde se mohl zamyslet a jít pod povrch událostí "Podskalák" byl prvním jubilejním filmem Theodora Pištěka a J. W.Speergra, kteří v něm vytvořili svoji stopadesátou postavu. Byla to určitě slušná číslice a oba "jubilanti" se zde snažili podat výkon co nejlepší. Pištěkovi seděla role zedníka Brambory skvěle. Tyto postavy byly jeho nejvlastnějším oborem a věděl si s nimi rady za všech situací. J. W. Speerger měl vždy mnoho smyslu pro mimickou charakterisaci, ale diváci v podvědomí citili na jeho výkonu, že mu role intrikánů a dobrodruhů pasovaly lépe.

Skvělým objevem se tehdy zdál Karel Hruška jehož "doktor" Angrešt patři ve filmu k nejprokreslenějším a nejucelenějším figurkám vůbec. V ženských rolích se jako obvykle dobře uplatnila Antonie Nedošínská a tehdy ještě slečna Máňa Ženíšková.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Podskalák
Boženka, dcera zedníka Brambora z Podskalí, a Václav, nemanželský syn chudičké Dvořákové, se mají rádi. Boženčina matka by však měla raději za zetě někoho bohatšího. Václav narukuje na vojnu a než se vrátí domů, jeho matka zemře. Mastičkář Angrešt se u Dvořákové zmocní dopisů, které dokazují, že Václavovým otcem je bankéř Sommerfeld. Václav se ubytuje u Bramborů. Ti vyhrají na los veliké peníze, což je pro Boženčinu matku dalším popudem k tomu, aby našla pro dceru výhodnějšího, dobře situovaného ženicha. Brambor zjistí Václavův pravý původ. Vyhledá bankéře a žádá pro Václava finanční odškodnění. Bankéřova žena se o všem dozví a přiměje svého muže k zajištění Václavovy budoucnosti. Václav se pak s požehnáním nastávající tchyně s Boženkou zasnoubí.

(Podle dobového popisku.)

Autor/Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10