Zari
ohodnotit

Pod nohama nebe

Další název:
Modrá štafeta
Žánr:
Rok:
1983
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1984

Obsah filmu Pod nohama nebe

 
Psychologický film z atraktivního prostředí vojenských letců. Citová krize mladého začínajícího pilota nepříznivě ovlivní jeho profesionální schopnosti. Překoná je díky pochopení velitelů. Ve filmu jsou unikátní letecké záběry.

Autor/Zdroj: /Popis

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 5.6.2021
Tohle "dobrodružné drama" z   atraktivního prostředí vojenských pilotů je   jakýmsi českým předznamenáním   hollywoodského TOP GUNU nebo série IRON EAGLE   respektive návodem hollywoodským tvůrcům kudy   cesta určitě nevede!! Příběh je až   bestiálně nevěrohodný a schopný leč   nedisciplinovaný poručík Raška (ztvárněný   jak jinak než Ondřejem Pavelkou) tomu dává   korunu, protože v té době by ho s jeho   chováním nenechali létat ani s práškovacím   letadlem. Ani účast řady výborných herců na   čele s Munzarem, Mrkvičkou, Větrovcem,   Sklenčkou a dalšími nezabránila dost velké   blamáži. Režisér Růžička si tady zjevně   ukrojil hodně nadměrné sousto.
sakro
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.6.2011
další utajený skvost režiséra Růžičky
Pod nohama možná nebe, ale před očima zcela   určitě rudo. Jen mi není moc jasné, jestli   měl film ve své době Československou lidovou   armádu vyzdvihnout, nebo zdiskreditovat. Kdo   nemá modrou knížku a alespoň nějakou dobu   "chránil naši vlast v zeleném suknu",   musí se při tomto skvostu nevýslovně bavit.   Alespoň já jsem důstojníků lidumilů a   psychologů za dva roky nepoznal tolik, kolik jich   tady bylo u jediné letky. Pár pěkných   záběrů na startující a přistávající MIGy,   jejichž zveřejnění jistě muselo projít   tvrdou cenzurou, aby nebylo vyzrazeno příliš z   přísně střeženého vojenského tajemství a   nebyla tak narušena bojová připravenost našich   útvarů. Věřím, že mnozí z protagonistů by   dnes film docela rádi vymazali ze své osobní   filmografie, ale co se dá dělat. I tohle bylo   nedílnou součástí té doby. Jen mi není   jasné, čím obohatil naši filmovou tvorbu pan   režisér Milan Růžička. Jak je vidět, i   filmová režie patří k oborům, kde se lze   celý život slušně pohybovat, aniž bychom   předložili divákovi kvalitu. Nevím, jak se to   mohlo stát, ale mi se podařilo se s tímto   dílkem potkat až teď. Kdyby k tomu však   nedošlo vůbec, nestalo by se naprosto nic.
curil
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.12.2010
Film jsem viděl ještě před lety a před   revolucí. Docela si na něj pamatuji a to ne   kvůli jeho kvalitám. Nejvíce mě z filmu   pobavil zde uveřejněný komentář od mikee007,   u toho jsem se opravdu zasmál.
mikee007
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.11.2010
top gun
Začal jsem se na tento "kousek"   dívat,protože mám rád české filmy a protože   byl nazýván českým Top gunem.
Po pár   okamžicích sledování jsem se musel   podívat,kdo tohle dílko režíroval. Aha- Milan   Růžička,režisér takových pecek,jako je   "Trhala fialky dynamitem,nebo Hotýlek v   srdci Evropy." ...a bylo mi vše jasné.   Stupidní scénář plus ZOUFALÁ režie dělá z   tohoto snímku nekoukatelnou směs. Ale pokud se   na film budete dívat očima člověka pobaveného   neumětelstvím,nudit se nebudete.
Ondra Pavelka   je pilot stíhačky,podle všech velmi   talentovaný. A tenhle "talent" jde do   cvičného letu s tím,že otěhotněl dívku   svého kamaráda Ondry Havelky. Talentovanému   pilotovi se podaří bez problému   odstartovat,což jeho nadřízení ohodnotí   slovy: "viděli jste to? ,nebo to je   borec" evidentně překvapení tím,že se mu   podařilo vzlétnout. Poté následuje asi pět   minut letu,kdy se Ondra vykašle na pilotáž a   dumá nad tím,co udělá s tou "zbouchnutou   čubkou". Výsledkem je,že se mu letadlo   trošku blokne a Ondra bez větších výčitek   hlásí na zem,že se jde katapultovat ze stroje   za pár desítek miliónů. To se jeho   nadřízeným nelíbí a tak Ondrovi poradí,aby   letadlo srovnal a přistál. Což se   talentovanému Ondrovi s velkými potížemi   podaří. Ve filmu pak následuje asi hodinová   pasáž,kdy hrdina přemýšlí co bude dělat a   nadřízení přemýšlejí,kde jsme soudruzi   udělali chybu. Celé to "pan režisér"   pojal,jako směs vzpomínek a reality,přičemž   se v tom asi po deseti minutách začne ztrácet a   a ani on,ani scénárista už netuší,co se děje   teď a co předtím... Nakonec Ondra pochopí,že   by si těhotnou Fišerovou měl vzít,Munzar ho   násilím odvleče do stíhačky,kde mu dovolí   zatočit doleva a doprava,což Ondru vyléčí a   české letectvo má dalšího bojového pilota.   Pán bůh s námi. Ještěže na nás tenkrát   amíci nehupsli...
Za zmínku stojí také triky   ve filmu,které měl na starosti jeden!!!   člověk. V případě,že Ondrovo letadlo letí v   pořádku a klidu,vidíme modýlek letadla v   obláčku. V případě,že se s Ondrou něco   děje (což je většinou) vidíme modýlek   letadla v obláčku,ale trošku na křivo.
  Nakonec mě tedy film svou milou naivitou   pobavil,ale doporučoval bych režiséru   Růžičkovi,aby netočil a už vůbec ne filmy...
Reklama
satyr
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.11.2010
Herecké obsazení je výborné,bohužel námět a   scénář je přílíš prostoupený politickou   propagandou minuleho režimu.
Frolíček
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 22.11.2010
Český Top Gun - Pavelka jako Tomík Cruisů,   Havelka nepochopený Val Kilmer a Fišerová jako   osudová žena, obohacená o nechtěné   těhotenství.
Naštěstí politika šla   stranou-teda až na ten emérickej letoun, pro mě   jako pro laika zajímavé letecké záběry, jinak   příběh banalita s předvídatelným koncem.
Warden
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.7.2008
Chabý a lehce předvidatelný příběh z   vojenského prostředí,který se obešel bez   politických keců.Slušní Pavelka a   Munzar.Příznivci letectví si přidají nějaký   ten bodík navíc....
vo.truhlastvi
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.10.2007
Pod nohama nebe
Tento film se dá nazvat Československý Tobgun,i   naši piloti umí,a to nejen létat.A nehledejme   za tím politiku,je málo filmů,které ukazují   co naše Československá lidová armáda uměla.
Reklama
Adamec
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.4.2007
Konečně další starší český film z   leteckého prostředí. Pěkné záběry, hezký   příběh. Na tu dobu velice dobrý film.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih10491minih10491Konec básníků v Čechách (1993) 
Konec básníků v Čechách n
minih32629minih32629Musím tě svést (2002) 
n
minih4891minih4891C. a k. polní maršálek (1930) 
C. a k. polní maršálek n
minih20009minih20009Svět budoucnosti (1976) 
Futureworld n
minih5943minih5943Dědečkem proti své vůli (1939) 
Dědečkem proti své vůli n
minih15550minih15550Pátý element (1997) 
Le cinquième élément n
minih48032minih48032Správná volba (2008) 
Swing Vote n
minih128497minih128497To nejsi Ty (2014) 
You're Not You n
minih9635minih9635Nebeští jezdci (1976) 
Sky Riders n
minih158190minih158190Noční útok (2018) 
Breaking In n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Pod nohama nebe (1983)Pod nohama nebe (1983)Pod nohama nebe (1983)
Reklama