Duben
ohodnotit

Plechová kavalerie [TV minisérie]

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
70 minut, 7 dílů
„Brigáda kombajnérů z Nepomuku na Plzeňsku se vydává na žně na Slovensko...“

Komentáře k filmu Plechová kavalerie

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
klasifikátor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.3.2021
Opravdu těžké hodnotit!   Tahle spanilá jízda   českých kombajnérů od   Šumavy k Tatrám   připomínající konvoj Tour   de France je fakt obsahově   děsivá. Ale budete-li   objektivní neupřete tomu   dobrou realizaci, typicky   dietlovskou různorodost a   zejména perfektní   propracovanost postav a   špičkové obsazení. Když k   tomu přidáte pár   originálních   scénáristických perliček   jako je mariášové   intermezzo nebo pribináčky   ke svačině pro těžce   pracující je ta podívaná   veselejší. A i ty   nejzhůvěřilejší   normalizační nápady   dokážou herci jako Menšík,   Hanzlík, Hašek, Moučka,   Hartl a řada dalších svými   výkony přijatelně ohladit.   A tak, když zůstanu   objektivní až do konce   vyhrávají v naší   seriálové tvorbě tyhle   opovrhované komunistické   zakázky nad dnešními   škváry kategorie Slunečná   (napěchovanými hereckými   nedouky) jasně na body. Je to   totiž neskonale lepší   řemeslo!
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.8.2011
Tohle je ten druh pořadu,   který při prvním   shlédnutí vydržím do   konce, svým způsobem i   ocením, ale při dalším   vysílání nebudu mít   potřebu vidět znova.
Nejvíc mě zajímalo, co   ještě provede Straka, a jak   bude na konci potrestán - a   to vlastně neukázali.
argenson
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 14.5.2020
Představuju si například   Františka Filipovskýho,   kterej si přečte jenom tu   část scénáře, která se   ho týká. Řekne si, fajn,   budu mastit mariáš v knajpě   a prohodím něco vtipných   hlášek, to přece nemůže   bejt špatně. A to je   přesně svízel řady   Dietlových seriálů.   Nejlepší herci   odevzdávající svůj um ve   skvostných miniaturách. Ve   sračkovitém celku.
jarda53
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 21.1.2011
Je v podtitulkách psáno, že   je to drama a mělo tam být   napsáno parodie k pláči.   Příběh blbý, skvělý   herci si vybrali dovolenou a   Jaroslav Dietl se ale   pořádně sekl. Ono taky   když se celý jeden dlouhý   díl seriálu mluví o tom zda   silní chlapy -   kombajneři,jestli jim stačí   k jídlu rohlík s   Pribináčkem nebo kus   salámu, je to na mrtvici...
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Dnešní mládeži už to   možná přijde jako utopie,   ale v době vzniku tohoto   seriálu bylo takovéto   každoroční putování   kombajnových kavalerií   běžnou praxí. Začínalo se   na Jižním Slovensku, pak se   kombajnéři přehoupli přes   Moravu do Čech a za pár   týdnů byla republika   pokosená. Šoférům   osobních autíček se cestou   k vodě či na chalupu   nebezpečně zdvíhal tlak a   dívčí srdéčka měla   pohotovost. Dnes už zůstala   jenom vzpomínka...
Ovšem seriál jako   takový nebyl nic moc a i   přes celou plejádu   hereckých hvězd zcela po   právu už tenkrát skončil   na okraji diváckého zájmu.
veverka-zrzka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.8.2011
zatím dobré
Bohužel jsem neměla možnost   vidět všechny díly, ale ty,   které jsem zatím viděla   (asi 3), stály za to. Sice je   to seriál hodně starý, i   pár mrtvých herců se tam   najde. Díl   "svačina", jež   vysílali včera byl bohužel   o tématu, který tenkrát   tlačil vesměs všechny   kombajnéry.
řepešínský
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.6.2011
seriál plechová kavalerie si   i tři desítky let od své   realizace stále drží   atmosféru doby, poselství a   ideje socialistického   myšlení, díky nimž si   mladí a dospívající na   počátku 3. tisíciletí, co   dobu nezažili, mohou lépe   uvědomit a pochopit život na   vesnici, stejně jako práci   zemědělce, kombajnérů a   dalších družstevnických   profesí, co jsou dnes pomalu   na zániku. dalším   významným kladem plechové   kavalerie je vynikající   obsazení společně s   režijně správně uchopeným   vedením. jako seriál se ale   plechová kavalerie nevyhnula   místy určité klišovitosti   ve stavbě dílů a v   dramaturgické koncepci celku,   respektive v kolísavém rytmu   či proměnlivé dynamice,   což je však pro tento   specifický filmařský druh   děl, celkem pochopitelné.   jako výsledek však lze   seriál plechová kavalerie   zařadit jistě mezi slabě   nadprůměrná díla dějin   světové kinematografie.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.11.2014
Zopakoval jsem si nyní   seriál Plechová kavalérie.   Skutečně ve srovnání s   tím, co píší dnešní   scénáristé a vzniká v   nové době, je tento seriál   zázračný. Hraje v něm plno   populárních herců. Má to   reálný příběh i dobré   zápletky. A mám radost z   toho, že se tyto staré   seriály lidem líbí více,   než ty současné.
BinLADIN
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 22.7.2009
Od soumraku do úsvitu nám   sečou lány  
naši zemědělci   obsazení slušné také asi   na objednání
ale   jde to vydržet
Krikri
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.5.2019
První díl mi přišel velmi   slabý nudný a nezajímavý,   po jeho shlédnutí jsem měl   nutkání sledování ukončit   a seriálu udělit 1 *. Ovšem   dal jsem tomu ještě šanci a   dobře jsem udělal. Druhý   díl, kdy už se kombajnisté   nacházeli na Slovensku byl   podstatně lepší, už měl i   nějaký děj. A od třetího   dílu mě to začalo bavit   ještě víc, to už jsem   poznával osvědčenou   Dietlovskou klasiku, zvlášť   v tom, jak z nezajímavého   námětu udělat dobře   sledovatelný příběh.   Pobavila mě zápletka okolo   pribiňáku a dvou rohlíků   na svačinu, zvlášť hádka   Menšíka s náměstkem.   Hanzlík tu měl roli   kurevníka, tak jako   námořník měl potřebu v   každém   "přístavu"   svádět nějakou ženskou,   ovšem většinou se mu to   nevyplatilo. Hraje zde velké   množství tehdejších   hereckých špiček, i když   někteří třeba jen ve dvou,   třech dílech. I přes   prvotní skepsi tomuto   seriálu uděluji mírný   nadprůměr 6 * a 60%.
lion71
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.10.2021
Tento seriál mně vždy   pobaví, připomíná mi   minulou éru, když mi před   domem jezdily kolony   kombajnů. Kombajnér Straka   jako ukázka tehdejšího   nešvaru - kšefty na černo.
legenda
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.10.2011
Plechová kavalerie určite   nepatrí ku skvostom   česko-slovenskej   kinematografie, ale ani k   odpadu. Dietl je výborný   scenárista a skoro všetky   filmy (seriály), ktoré   napísal, majú silný   príbeh. Jeho filmy sú   úspešné hlavne preto, lebo   dokázal výrazným spôsobom   rozobrať charaktery   jednotlivých postáv, ktoré   sa vplyvom okolnosti viac či   menej menili. Podobne je tomu   aj v Plechovej kavalérii, kde   Dietl vsadil na silnú postavu   Víta Kubánka, večne   bojazlivého zamestnanca JZD v   Nepomuku. Tomu je zverená   neľahká úloha, zvládnuť   kombajnistov s rozdielnymi   charakermi. Na konci sa Víťa   mení, je ostrielanejší a   nájde si dievča.   Charakterovo sú zaujímavé   aj postavy tátu Holečka,   Ludvíka Kupca, Vildu   Muclingera a Straku. Ak si   odmyslím silný   socialistický nádych   príbehu, tak seriál musím   objektívne ohodnotiť   pozitívne. Seriál je aj   svedectvom o vtedajšom   spôsobe života a krutej   dobe, aj keď nie všetko sa   vždy skončí tak dobre ako v   tomto príbehu.
hlavsa5
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.8.2011
Ani tenkrát a ani teď mě   seriál, který považuji za   jeden z nejslabších, tak ten   mě ničím nedostal. Je to   jen taková retro nenucená   vzpomínka.
m.king
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.7.2011
Není to zas taková   katastrofa, prostě obraz   tehdejší doby. Určitě mu   dám přednost před 15 dílem   8 řady Kobry 11.
Steve997
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.4.2011
Ani nevím, jak jsem se k   tomuhle seriálu dostal, ale   traktory a kombajny byly   hezký. Kdo má rád   zemědělskou techniku,   přijde si na své. Z   dnešního pohledu už   takováhle komunistická   propaganda vypadá dost   parodicky a komicky a seriál   se drží nad vodou hlavně   díky perfektním hercům. Na   druhou stranu ale faktem je,   že ať lidi tenhle seriál   kritizují jak chtějí,   oproti takovým dnešním   pitomostem jako je Ordinace   nebo Rodinná pouta je to   stejně špička.
K.I.T.T
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.8.2011
Výborný seriál,   vynikající hudba, hvězdné   obsazení... Jaroslav Dudek   natočil moc pěkný seriál o   partě kombajnérů.
Susie
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 10.9.2007
Pro mě patří k nejhorším   komunistickým seriálům. Je   to taková otřesná nuda, že   to nezachrání ani plejáda   výtečných českých herců.   Z dramaturgického hlediska   už i Major Zeman nebo Žena   za pultem jsou mnohem   zajímavější, mají občas   aspoň nějakou zápletku a   napětí(samozřejmě když   pomineme jejich lživost a   propagandu)
c208
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.12.2008
so smakym uplne súhlasim...je   to jeden z mala filmou, kde   zobrazili aj   poľnohospodarskú   techniku...len veľka škoda   že v dešnem svete skoro   každy na poľnohospodarstvo   zazera ako na veľmi zlu vec a   pritom si malokdo uvedomi že   skoro všety potraviny su   prave z poľnohospodarstva   (chlieb,mlieko,vajička...)Mne   osobne sa veľmi serial pačil   len veľka škoda že ho nikde   nemozem zohnat ako DVD...je   tam krasne zachytene život   krásneho života   poľnohospodára.
smaky
Hodnocení:
Přidáno: 8.10.2007
Plechová Kavalerie
Tento seriál rozhodně nudou   není pro toho, kdo ví o čem   seriál vypráví.Těžko   tento snímek pochopí lidé,   kteří nevědí jaká je   práce zemědělce a jak   vůbec vypadá kombajn.Snímek   je zachycen tak, jak vše   opravdu fungovalo při sklizni   obilí v tehdejších letech (   1979 ).V podání   vynikajících herců se mi   seriál velmi líbil.O   silných slovech o propagandě   by se dalo polemizovat,   jelikož do jisté míry je   propaganda i v soudobých   seriálech či filmech, ale   pod jinou hlavičkou.Plechová   Kavalerie je krásný seriál   s kombajnovou technikou.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41650minih41650Had z ráje (1980) [TV hra] 
n
minih22012minih22012Valachiho svědectví (1972) 
The Valachi Papers n
minih42108minih42108Genij vlasti (1998) [TV inscenace] 
Genij vlasti n
minih46760minih46760Bláznivé poslání (1982) 
Mi ni te gong dui n
minih9106minih9106Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull n
minih83040minih83040La cara oculta (2011) 
La cara oculta n
minih46556minih46556Nosáček / Malý nosáček (2003) 
Karlik nos n
minih6305minih6305Diktátor (1940) 
The Great Dictator n
minih42997minih42997Monty Pythonův Létající cirkus (1969) [TV seriál] 
Monty Python's Flying Circus n
minih25286minih25286Hooper (1978) 
Hooper n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

0 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Hartheim: Nacistický zámek hrů...

12:05 - 13:05

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10