Plavecký mariáš (1952)

Plavecký mariáš
71.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 24.4.1953        
    Délka: 85 min., 2325 metrů
„Jaroslav Marvan v české veselohře o veteránech, kteří se rozhodnou vzkřísit zapomenutou vorařskou tradici.“
POZOR SPOILER

Obrovská vichřice polámala spoustu stromů. Lesní dělníci se sice snaží, ale je jich zoufale málo. V nedaleké vsi bydlí starý vorař a plavec Váňa. Má dva kamarády, se kterými chodí hrát mariáš o sirky. Jednou je u hry v lese uvidí hajný Václav Maršík, který dochází za Váňovic Božkou. Nenápadně si do Váni rýpne a on se toho chytí. Začne chodit a verbovat. Chce především přemluvit staré a zkušené plavce a mladé to když tak naučit. To dřevo musí zavčas na pilu. Za Boženou leze po žebříku jiný mládenec, ale starý Váňa se domnívá, že to byl Václav, takže mu to neomaleně vyjeví. Z Váni už mají všichni legraci, i mladí o něm zpívají posměšné písně. Ale jemu to nevadí, naopak se toho chytí a začne mladé komsomolce a zpěváky zpracovávat. Potíž je v tom, že je období, kdy je hodně práce jinde. Váňa se Božce přiznává ke svému omylu, a v lese se ocitá lanovka. Práce je sice rychlejší, ale dřevo se pořád splavuje jen po kusech. Což je stále málo. A vody také. Nuže, Váňa splavuje alespoň něco, aby se uvolnilo úvaziště. Stále málo. Naštěstí se zde vyskytne mladík, který ví, jak by situaci řešili soudruzi v Rusku. Tím by se mohl celý problém vyřešit a dřevo by mohlo být splaveno…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Wasserman
 
 
hraje:
Jaroslav Marvan (Váňa), Jiří Plachý (Šindelář), Eman Fiala (Domáček), Květa Fialová (Božka), Robert Vrchota (hajný Václav Maršík), Ladislav H. Struna (Váňa mladší), Marie Brožová (Váňová), Jaroslav Mareš (Franta), Vilém Besser (Tonda), Stanislava Seimlová (Anča), Gustav Nezval (Šebek), Jiří Sovák (vedoucí pily), Theodor Pištěk (Mančiňák), J. O. Martin (předseda JZD), Josef Beyvl (dělník Jarda Trnka), Vladimír Bejval (Vašík), Josef Chvalina (Piskač), Vladimír Hlavatý (Vopálka), František Kreuzmann (parťák), Vladimír Řepa (Vršník), Fanda Mrázek (Kozdera), Zdeněk Martínek (Kozdera ml.), Jiřina Bílá (Roušerová), Anna Melíšková (Martínková), Jiří Vršťala (montér), Josef Příhoda (Mates Klásek), Karel Pavlík (lesník), Antonín Šůra (budovatelský referent), Václav Tomšovský (brigádník), Slávka Rosenbergová (lesní dělnice), Ferdinand Jarkovský (Charous), Emil Dlesk (lesní dělník), Stanislav Šašek (Pepík), Bohdan Denk (učitel), Alois Matoušek (kapitán), Vlasta Deriová (Pepinka), Adolf Šmíd (pilař), Jan Rýz (správce), Michaela Lišková (holčička), Jarmil Škrdlant (dělník)
 
 
námět:
Jan Morávek (povídka)
 
 
scénář:
Miloslav Stehlík (literární), Jan Morávek (dialogy), Josef Neuberg (technický), František Vlček (i technický)
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka, Josef Střecha, Bohumil Kolátor
 
 
hudba:
František Škvor
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala
 
 
kostýmy:
Slávka Schejbalová, Františka Smíšková
 
 
střih:
Marie Kopecká
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka
 
 
výtvarník:
Antonín Pašek
 
 
zpěv:
Jaroslav Marvan (To nic, to nic, to nic nedělá), Stanislava Seimlová (Zasiala som bazaličku), Sbor (Plavecká; Kameníčka běží voda; Na Štrachovci dřevo leží;)
 
 
masky:
Vladimír Petřina
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Dobeš, Lasar Draganov
 
 
asistent režie:
Zdeněk Martínek, Eliška Šindelářová
 
 
pomocná režie:
Ivo Novák
 
 
odborný poradce:
Matěj Štofl
 
 
fotograf:
Karel Ješátko
 
 
komentář:
František Hanus
 
 
výprava:
Václav Dobeš, Lasar Draganov
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
vedoucí výroby:
Josef Beran
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.