Pirát Vallo (1952)

Pirát Vallo (The Crimson Pirate)
78 %
 
 

The Crimson Pirate

    Žánr: dobrodružný / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
Pirát Vallo Roberta Siodmaka je jeden ze špičkových pirátských filmů, žánru, který vymírá v polovině padesátých let minulého století.
Burt Lancaster hraje Valla, vůdce pirátské tlupy. Uzavírá smlouvu s jistým baronem, podle níž má zajmout vůdce rebelů El Libra. Ještě předtím chce ale rebelovi předat 3000 mušket, které ukořistil při přepadení baronovy lodi. Pak se Vallo dovídá, že El Libre už byl zajat. Zamiluje se do jeho dcery Consuely (Eva Bartoková), a proto se rozhodne přejít na druhou stranu fronty. Nakonec se Vallovi podaří El Libra osvobodit. Vallovi artistické výkony jsou Lancasterovi přímo ušity na míru. Postava korzára je parádní rolí jeho karieéry, přestože neklade vysoké nároky na herecké ztvárnění. Lancaster se podílel i na režii. Při mnoha akčních scénách udává tón a poslední sekvence bitvy vznikla patrně spíše podle jeho představ než z vůle režiséra Roberta Siodmaka. Kameru vedl český kameraman Otto Heller, už dlouho natrvalo působící ve Velké Británii.  Autor: curil

režie:
Robert Siodmak (.)
 
 
hraje:
Burt Lancaster (kapitán Vallo), Eva Bartok (Consuela), Nick Cravat (Ojo), Torin Thatcher (Humble Bellows), James Hayter (profesor Prudence), Leslie Bradley (baron José Gruda), Christopher Lee (atašé Joseph), Margot Grahame (Bianca), Frederick Leister (Sebastian), Frank Pettingell (plukovník), Dana Wynter (Daniela), Noel Purcell (Pablo Murphy), Charles Farrell (Paul)
 
 
scénář:
Roland Kibbee (.)
 
 
kamera:
Otto Heller (.)
 
 
hudba:
William Alwyn (.)
 
 
kostýmy:
Margaret Furse (.)
 
 
střih:
Jack Harris (.)
 
 
producent:
Harold Hecht (.), Burt Lancaster (.)
 
 
režie českého znění:
Julius Matula (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.