Duben
ohodnotit

Philadelphia

Rok:
1993
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
10.3.1994
„AIDS ho připravilo všechno, kromě víry ve spravedlnost.“

Komentáře k filmu Philadelphia

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.4.2020
Skvělé psychologické drama.   Když Jonathan Demme natočil   "Mlčení   jehňátek" říkal jsem   si že to je jeho životní   dílo které sotva kdy   překoná a on mi téměř   vzápětí provedl TOHLE!   Úžasně silný a jímavý   příběh vyšperkovaný   doslova fantastickým výkonem   Toma Hankse. I když je film   skvěle obsazený i takové   osobnosti jako Denzel   Washington, Antonio Banderas,   Jason Robards nebo Mary   Steenburgen to byl jen komparz   úžasné one man show Toma   Hankse! Já jsem u tohoto   filmu nikde nenašel žádnou   sebemenší slabinu! Je to   jeden z nejlepších filmů   jaké jsem kdy viděl!
Agostino
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.2.2009
Dráma Philadelphia patrí   medi prelomové filmy   americkej kinematografie. Vo   filme výborný výkon   predviedol známy Tom Hanks.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.7.2009
Tohle je podle mně jeden z   nejlepších filmů na to to   téma
kterého se   pořád bojíme senzačně   zahráno
obsazení je bomba to   nemá chybu to samé hudba   jednička
Rene1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.3.2008
Vynikající film s   neobyčejně silným   příběhem a fantastickým   hereckým výkonem Toma Hankse   v hlavní roli. Určitě mu ke   komerčnímu úspěchu pomohlo   i to, že jako snad první   vysokorozpočtový   hollywoodský film zobrazuje   téma AIDS, kterému se do té   doby hollywoodští ekonomové   vyhýbali. Bylo to tedy jisté   novum. Já si však   myslím,že téma AIDS a   předsudků vůči lidem   trpícím touto chorobou či   vůči lidem s odlišnou   sexuální orientací není na   tomto filmu to   nejdůležitější. Já si   myslím, že ten film není o   AIDS, zrovna tak by hrdina   mohl mít "běžnou"   rakovinu či prodělat   mozkovou mrtvici s trvalými   následky. Myslím, že je to   film o tvrdosti tržní   ekonomiky. Samozřejmě, ve   filmu skvělého HIV   pozitivního právníka   vyhazují po mnohaletých   zásluhách z firmy jeho   šéfové i díky svým   předsudkům. Ale kdyby ani   proti takto nemocným, ani   vůči takto sexuálně   orientovaným lidem osobně   vůbec nic neměli, zachovali   by se snad jinak? Vždyť jde   o peníze, a o ty jde v   čistém tržním systému až   v první řadě.
Cardigan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.3.2008
Excelentní Tom Hanks
Philadelphii jsem poprvé   videla asi pred deseti lety   jeste na základce a byl to   pro me obrovskej zázitek. Byl   to první film, kterej se me   vázne dotkl. Dodneska ho   uvádím jako svuj úplne   nejoblíbenejsí, i kdyz uz   jsem za ty roky videla urcite   nejakej o neco lepsí. To ale   nic nemení na tom, ze Tom   Hanks byl v tomhle snímku   naprosto brilantní a právem   si zaslouzil vsechny ceny,   který za roli Andrewa   Becketta dostal.
davidek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.7.2008
Podle mě se právem tento   film řadí na vrchol. Je tady   ukázáno jak jsme bezohlední   vůči okolí. Ruku na srdce,   kdo by se nesnažil se zbavit   nakaženého homosexuála ve   své firmě. Ukázka slabosti   společnosti a ne jen v   Americe. Kdo tvrdí, že   tenhle film je sračka, ať se   nad sebou zamyslí. Film není   jen to jak je   "udělanej", ale i   myšlenka.
kockak1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2012
Dokonalý film. Příběh o   homofobii, jiné lásce a   pomíjivosti života. Skvělý   výkon Toma Hankse a nejen   jeho, skvělý střih i hudba.   Pravda, je to trochu brnkání   na city, ale tady to můžu a   znovu a znovu bulim jako   želva.
Vídžej
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.11.2003
Psychologický?
Tak to ani náhodou. Jestli   tomuhle filmu řekente, že je   psychologický, tak snížíte   jeho kvalitu o devadesát   procent. Tohle je asi   nejlepší film s   psychologickým zaměřením   ale ten film není jen   psychologický. Je to drama je   to komedie je to prostě   všechno na co si vzpomenete.   Ale hlavně je to film nad   kterým se snad pozastaví   každý člověk a řekene si   sakra s tímhle by se ale fakt   mělo něco dělat protože je   to vážný. Tenhle fil   prostě musíte vidět abyste   pochopili o co filmařům   šlo. Jestli mě někdy něco   někde dostalo na pokraj mých   psychyckých sil tak to byl   před několika roky tenhle   film v našem obývaku na   videokazetě a já se   nestydím říct že se mi   chtělo křičet brečet a   řvát na celej   svět.Koukněte se a bude se   vám chtít taky.....
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.3.2008
Při scéně, kdy chodí Hanks po bytě,
připoutaný ke kapačce a   vysvětluje Washingtonovi děj   písně, kde lůza přepadla   jejich dům..., no to už jsem   brečela, že jsem neviděla   na titulky. Také právník se   doma již na loži vedle své   ženy upřímně rozplakal.   Děj je tak reálný, to, co v   tomto filmu se přeci děje i   ve skutečnosti. Soundrack k   filmu je jedním z mých   nejoblíbenějších.   Nádhera. Tvrdá realita.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Jonathan Demme natočil po   sobě dva neskutečně   ohromující filmy a nebojím   se říci, že herecké   výkony jak u Jodie Fosterové   v Mlčení Jehňátek, tak   Toma Hankse ve Philadelphii   byly přímo brilantní až   legendární. Šokující   melodrama se odehrálo jak ve   Philadelphii tak i rozhodně   po premiéře ve všech   zemích. Nemám slov při   konečné scénce v soudní   síni kdy jsme společně s   Andrewu Beckettem (Tom Hanks)   totálním vyčerpáním   padli. Bruce Springsteena -   streets of Philadelphia.
Poe64
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.10.2008
Vynikajúce
Tento film je úžasný.Tom   Hanks podáva vynikajúci   výkon a Washington tiež   výborný.Film má napäto   dojímavú atmosféru.Tento   snímek si rozhodne nenechajte   ujsť.
milda.sleha
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Brilantní Tom Hanks
Philadelphia byla jedním z   přelomových filmů v   hollywoodské éře. Byl to   jeden z prvních filmů,   který se zabýval jinakostí,   homosexualitou, AIDS a   předsudky z toho plynoucími,   který si vydobyl nesporné   místo ve zlatém fondu   filmografie, neboť   převálcoval kina po celém   světě, zaujal masy lidí,   všimla si ho filmová   akademie při udílení   Oscarů, posbíral další   ceny a vyzvedl na vrchol tehdy   již hvězdného Toma Hankse a   udělal star i z Antonia   Banderase.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2017
Skvělý herecký koncert Toma   Hankse, v roli nemocného   muže HIV, který se loučí   se životem a to neznamená,   že se ještě nebude prát se   soudem a osudem i o   odškodnění. Po zásluze   dostal dalšího Oskara. Film   má i skvělou titulní   píseň od Bruce Springsteena,   rovněž ohonorovanou   pozlacenou soškou Oskara...
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.8.2009
Dost dobry film o pravnikovy   gayovy,ktery je nakazen tim   nejhorsim virem na   svete.HIV.Kdyz dostane vypoved   z prace,tak se prece jen   nevzda a pokusi se bojovat.
Jeden z mala filmu   natoceny na toto ozehave   tema.
Tom Hanks si tady   strihl vybornou roli   nakazeneho pravnika.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.12.2012
PHILADELPHIA

Jedná se o vynikající   drama, které pojednává o   diskriminaci homosexuálů v   řadách soukromé firmy. Tom   Hanks předvedl v tomto filmu   perfektní a opravdu   mimořádný výkon v roli   homosexuálního právníka   nakaženého AIDS. Za svou   bravurně ztvárněnou roli   byl po zásluze oceněn   Oscarem. Ani Denzel Washington   nezaostal nijak výrazně   pozadu. Film byl natočen v   roce 1993. Může se zdát,   že doba je dnes jiná a téma   již ztratilo na své   atraktivitě, ale není tomu   tak. Téma je stále   současné a stejně   palčivé. Ať tak či onak,   rozhodně jde o výtečný   film, který ani po letech   neztratil nic ze své   působivosti. I dnes se   zabývá stále aktuálními   tématy. Diskriminace byla,   je, a ještě dlouho bude   velkým problémem   společnosti a tenhle film se   snaží ukázat, že ti   druzí, jiní (nemocní, jinak   orientovaní, věřící, nebo   jinak barevní) jsou také   lidé jako my a není důvod,   proč se na ně dívat skrz   prsty. Závěrečná scéna   při které zní pouze   úžasná stejnojmenná   skladba Neila Younga mě   vždycky totálně dostane.
Duri86
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2017
Vynikající film. Herecký   výkony úžasný, Hanks je   prostě klasa. Jediné co mi   chybělo bylo nějaké   dramatičtější rozuzlení.   Prostě se soudilo, soudilo   až se vysoudilo, bez   nějakého zvratu.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.9.2009
Philadelphia
Vynikající drama, které   vypráví o gayovi, jenž   trpí AIDS a je kvůli tomu   diskriminován. Tvůrci museli   mít určitě hodně odvahy,   aby natočili film na tohle   choulostivé téma, tak aby se   nikoho nedotklo. A myslím,   že se jim to podařilo   bravůrně a na světě bylo   strhující drama plné   emocí. I když se asi půlka   děje odehrává v soudni   síni, tak je film poutavý a   zajímavý díky různým   vsuvkám v ději a vtipně   nápaditým dialogům. Závěr   nepřinesl nic nečekaného,   co by tak jednoduché ale   působivé rozuzlení   pokazilo, a to je myslím že   dobře.
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2010
Opravdu tady není co dodat.   Hlavní téma je diskriminace   homosexuálů a myslím, že   to je stálým problémem ve   společnosti. Tom Hanks   vynikající, Denzel   Washington výborný. Dokáže   vás naštvat i "soudní   mluva" advokátky Belindy   Conineové v podání Mary   Steenburgen při soudním   procesu. Mě teda rozhodně   ano. A song od Bruce   Springsteena "Streets of   Philadelphia" je   úžasná.
MaKy92z
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.3.2010
Tento film patrí medzi moje   obľúbené. Obzvlášť tu   veľmi presvedčivý herecký   výkon podal samotný Tom   Hanks, za ním nezaostali ani   ti ostatní. K filmu bol   napísaný zaujímavý námet,   čo sa odzrkadlilo na úspechu   samotného filmu.
Kanystr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.6.2011
Opravdová dávka emocí, ne   jako u nás ta pravidelná.   Nejhorší z celého filmu je   že je uplně klidně   reálný. Takový lidi jsou a   budou. Bezvadně ztvárněné   role jak od Hankse tak od   ještě ne tak světoznámého   (i když už jednooscarového)   Washingtona. Dychtivý film k   tomu všemu podtrhuje i   skvělá muzika Bruce   Springsteena.

Nevo38: Drobná poznámka,   Tom Hanks opravdu za svouje   stvárnění dostal oscara za   nejlepší mužský herecký   výkon (rok na to ho dostal   znova za Foresta Gumpa)
Nevo38
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.2.2010
Ve filmu se ukazuje jak jsou   lidi hnusny !Nedokazu pochopit   ze dostal film jen oscar za   soundrack.Philadelphia je   super film .
MichalVoska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.7.2010
V Philadelphii nechybí nic
Skvělý, mistrně obsazený   film probírající aktuální   téma, boj s právníky,   zkrátka vše, co Vás jen   napadne a to ve skvělém   balení
Petra.Barbie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.6.2008
Realita a nutno se zamyslet.
Nemohu říct, že by po   dějové stránce tento film   patří k mým   neoblíbenjším v žánru   psychologické drama, ale má   pochopitelně své výrazné   poselství a to je   přiblížení společnosti   problematiku homosexuality a   AIDS. Je to film, který by   měl shlédnout každý, kdo   opovrhuje sexuálními   menšinami a hanlivě se o   lidech jiné orientace   vyjadřuje. Současně by si   měli lidé uvědomit, že   člověk nemocný AIDS není   prašivý! Vím, hodně v   tomto ohledu od doby vzniku   filmu přece jen tolerance   pokročila, ale i tak se   bohužel i dnes, ve 21.   století, setkávám s averzí   vůči homosexuálům a   opovržením vůči nim.   Navíc se nejedná jen o   starší lidi, kteří tohle   říkají a u nichž by snad   člověk i dokázal pochopit   jiné stanovisko, žili přece   jen v jiné době, kdy byla   homosexualita de facto   trestný čin. Smutné je, že   slova špíny na sexuální   odlišnost slýchám i od   mladých lidí, kde bych   čekala více tolerance a   pokrokovějšího myšlení. A   v tom je právě onen hlavní   význam tohoto filmu, kde Tom   Hanks rozhodně odvádí   daleko lépší roli nežli ve   Forrest Gumpovi. Vzpomínám i   na nádherný a smutkem   prostoupený soundtrack od   Bruce Springsteena - Streets   of Philadelphia.
pravo
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Dobrý právnik je mŕtvy   právnik – aspoň to si   myslí väčšina ľudí a   práve o to v tomto veľmi   nádhernom snímku ide. Má   chorý a umierajúci človek   právo na dôstojnosť alebo   sa má strániť spoločnosti.   Odpoveď nie je zrovna   najjednoduchšia, pretože ak   by išlo o osobu nám   príbuzensky blízku reagovali   by sme inak ako pri neznámom   človeku. Homosexuálny   právnik je vo filme na   začiatku svojho boja o   uznanie svojej existencie ako   človeka spočiatku   osamotený, pretože strach a   predsudky sú v ľuďoch   hlboko zakorenené. Ešte aj   dnes je tento film vysoko   aktuálny a donúti nás   rozmýšľať. O herectve Toma   Hanksa nikto nepochybuje a   latku si podržal i v tomto   filme (Oscar).
halounak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.11.2008
Smutný film vyprávějící o   diskriminaci smrtelně   nemocného homosexuálního   právníka. Podobně jako Dva   muži ve městě, i tento film   není pro lidi, co mají rádi   filmy se spoustou efektů a s   nabušenými dramatickými   scénami. Je to   minimalistický film a přece   u něj zůstanete sadět a do   konce. I když je konec   předem jasný
payo1555
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.4.2012
Kdyby nebylo supersongu od   Bruce Springsteena, tak mě   tento film vůbec nezaujal.   Byla to nuda.Nevím, co to   chtělo říci. Ukázalo to   akorát soudní mašinérii v   USA. Moc noblesní.
hejtman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.6.2007
Silný příběh,vynikající   výkony hlavních   představitelů,ale asi jsem   to viděl už mockrát,asi   jsem viděl lepší,prostě   jsem se trochu nudil.Chybí mi   zde více oživení   příběhu,více akce v   soudní síni,výraznější   hudební podtón aj   drobnosti,které mě zde k   dokonalosti prostě chybí.
bombyste
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.10.2009
Na tento 2 hodinovy film se   dalo divat, ale cely film byl   predvydatelnej cekal jsem ze   se behem filmu semele neco   zajimaveho, ale bouzel nic.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih180705minih180705Friendsgiving (2020) 
Friendsgiving n
minih15516minih15516Pasti, pasti, pastičky (1998) 
Pasti, pasti, pastičky n
minih72637minih72637Večeře se šampaňským (1985) [TV inscenace] 
Večeře se šampaňským n
minih39592minih39592Nesnáze pana účetního (1976) 
Il secondo tragico Fantozzi n
minih9493minih9493Jedna kočka za druhou (1993) 
Jedna kočka za druhou n
minih41960minih41960World Trade Center (2006) 
World Trade Center n
minih42097minih42097JAG (1995) [TV seriál] 
JAG n
minih44911minih44911Teta (1987) [TV seriál] 
Teta n
minih23065minih23065Vymítač ďábla (1973) 
The Exorcist n
minih5966minih5966Dej si pohov, kámoši (1993) 
Grumpy Old Men n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178201

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10