Pět holek na krku (1967)

Pět holek na krku
66.1 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 27.10.1967        
    Délka: 88 min.
„O první lásce a první zradě.“
POZOR, SPOILER

Parta děvčat obdivuje jakéhosi zpěváka. Posléze v divadle uvidí svou kamarádku a mávají na ni, aby za nimi přišla. Tak se i stane. Ta dívenka je Nataša, tatínek je velké zvíře někde hodně vysoko. Maminka se sice stará, ale asi ne tak, jak by chtěla Nataša. U překupníka se ptá, zda by dostala peníze za věci z domu hned, ale pracovník říká, že ne. Spoluvrstevnice ji sledují, takže jsou vlastně svědky jejího setkání s mládencem Petrem, který se jí zalíbí.

V ZOO se pak dívky společně baví, cestou zpět se Nataša zastaví u zámku, kde bydlí ten mládenec. Kolem chodí správce a hledá vetřelce, pročež je Nataša ukryta klukem do velké truhly. Později je však stejně nalezena a správce vyhrožuje, že to poví otci. Kluk si dá s Natašou rande ve čtyři v aleji.

Nataša pozve děvčata na oslavu, na které vše o setkání s mládencem vyžvaní. Takže po tělocviku, místo aby klusala na schůzku, nechají ji holky jiným klukem zavřít v šatně. Pak se tváří, jako že jí chtějí pomoci, ale provedou podvod s dopisem a dají jej Petrovi.

Nataša v potřebě peněz chce prodat otcovy knihy, ale protože nemá občanku, neuspěje. Pak si počká na Petra, ale ten se s ní nechce bavit. To Nataša nechápe, protože neví o záměně dopisů. Dokonce zařídí holkám vstup do divadla.

Pak na ni vyrukuje otec s dopisy, které mu dal Petrův táta. Nataša na holky nic nepráskne, ale jde to vysvětlit Petrovi. Ten to chápe. Když přijde další den Nataša do třídy, mají z ní všichni legraci a zpívají posměšnou píseň. Nataša třídu opouští. Chce snad splnit svou hrozbu sebevraždou?  Autor: Pitryx

režie:
Evald Schorm
 
 
hraje:
Andrea Čunderlíková (Nataša), Jana Krupičková (Zdena), Lucie Žulová (Jana Modrá), Dana Matějková (Jiřina), Markéta Křenková (Libuše), Martin Vedral (Petr), Leoš Suchařípa (otec Nataši), Dagmar Cejnková (matka Nataši), Vojtěch Rón (správce zámku), Libuše Domanínská (Čarostřelec - Agáta), Jaroslav Kachel (Čarostřelec - Max), Dalibor Jedlička (Čarostřelec - Kašpar), Vladimír Šorsák (Čarostřelec - Kilián), Marie Durnová (prodavačka), M. Hercíková (role neurčena), M. Horanová (role neurčena), Jiřina Logačevová (babička), M. Nichalcová (role neurčena), Vlasta Petříková (uvaděčka), Marcela Stejskalová (role neurčena), V. Tlalková (role neurčena), Michaela Vítová (Petrova matka), Pavel Bošek (muž z antikvariátu), Jiří Němeček (role neurčena), A. Poledňák (role neurčena), Josef Skrčený (Jiřinin otec), Ladislav Fialka (vedoucí obchodu), Milan Uherek (učitel), Zdenka Tomková (Čarostřelec - Anička), Petr Doubravský (Čarostřelec - role neurčena), Bohuslav Maršík (Čarostřelec - role neurčena), Petr Růžička (Čarostřelec - role neurčena), Josef Vojtíšek (Čarostřelec - poustevník), Helena Růžičková (prodavačka v antikvariátu), Lubomír Tlalka (vedoucí obchodu)
 
 
námět:
Iva Hercíková (povídka)
 
 
scénář:
Iva Hercíková, Evald Schorm
 
 
kamera:
Jan Čuřík
 
 
hudba:
František Belfín
 
 
výprava-architekt:
Leoš Karen
 
 
kostýmy:
Emilie Kůtová
 
 
střih:
Jiřina Lukešová
 
 
zvuk:
František Strangmüller
 
 
II. kamera:
Oldřich Hubáček
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jindřich Dvořák, Dana Dudová
 
 
asistent kamery:
Jiří Polák
 
 
pomocná režie:
Jiří Růžička
 
 
odborný poradce:
Iva Hercíková
 
 
fotograf:
Jaroslav Trousil
 
 
vedoucí výroby:
Petr Čapek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.