Duben
ohodnotit

Perníkový dědek

The Gingerbread Man

Další název:
Perníkový dedko (SK); Zákon je len jeden (SK)
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
26.11.1998
„Thriller podle předlohy Johna Grishama“
Popis / Obsah / Info k filmu Perníkový dědek
Advokát Rick Magruder právě vyhrál soudní spor a oslavuje úspěch se svými zaměstnanci. Když odchází, najde před domem v prudkém lijáku mladou ženu, zaměstnankyni cateringové společnosti „Caviar House“ Mallory Dossovou, která organizovala večírek. Kdosi jí ukradl auto. Když ji Rick veze domů, svěřuje mu, že to byl její otec, podivín, který žije na okraji společnosti s dalšími sobě podobnými vyvrheli. Mallory Dossová tvrdí, že ji otec neustále pronásleduje. Rick se záhy stane jejím milencem a brzy i jejím advokátem.

U soudu se snaží Rick prosadit, aby byl Dixon Doss uznán psychicky chorým a aby mu byla nařízena léčba. Jako svědek vypovídá i bývalý manžel Mallory, jistý Pete Randle, kterého jeho tchán kdysi zbil, až musel vyhledat lékařské ošetření. Pete ale svědčí jen nerad, zdá se, že svou bývalou ženu nenávidí a přeje jí to nejhorší. Dixon tvrdí, že si jeho dcera všechno vymyslela. Přesto je ale umístěn v psychiatrické léčebně…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Perníkový dědek
Když si úspěšný advokát Rick Magruder (Kenneth Branagh) jednoho dne úspěšně vyrazí z kopýtka a stráví vášnivou noc s krásnou servírkou Mallory Dossovou (Embeth Davidtzová), netuší do čeho si naběhl. Zjistí totiž, že Mallory jde po krku její pomatený otec (Robert Duvall), a rozhodne se učinit tomu přítrž. Nechá zlobivého papá zavřít do blázince a basta fidli, věc je vyřešená. To se ovšem škaredě přepočítá. Dixon Doss po svém útěku z ústavu ohrožuje život jeho dětí a Magruderův vlastní život se stává divokým závodem, který má jediný cíl - přežít.
Perníkový dědek je první film, který byl natočen přímo podle původního námětu Johna Grishama, a nikoli jako adaptace některého z Grishamových románů. Jeho režie se chopil renomovaný Robert Altman (celovečerní M.A.S.H., Hráč, Prostřihy, Pret-a-Portet) poté, co Kennth Branagh (Jindřich V., Mnoho povyku pro nic, Frankenstein) prohlásil, že bere hlavní roli. Ten prý se svou účastí souhlasil na základě zjištění, že režírovat bude Altman. Do dalších rolí Altman obsadil Embeth Davidtzovou (Schindlerův seznam), Roberta Doweye Jr. (Chaplin, Takoví normální zabijáci, Šerifové), Daryl Hannahovou (Blade Runner, Orlové práva, Wall Street), Toma Berengera (Četa, Narozen 4. července), Famke Janssenovou (bondovka Zlaté oko) a Robert Duvalla (Kmotr I.,II., Apokalypsa, Volný pád).


Popis / Obsah / Info k filmu Perníkový dědek
Neptejte se mě proč, ale když začne v Savannah pršet, je třeba rychle zahnout kramle, dokud je čas! Protřelý právník Rick Magruder (Kenneth Branagh) na tuhle základní poučku zřejmě zapomněl. Jinak by své červené kupé Mercedes nezaparkoval na mejdanu, kde obsluhovala krásná neznámá Mallory. Poznávacím znamením tajuplných krasavic je kromě faktu, že zpravidla nejde o nepolíbené panny (které žádnou postel nehledají dál, než dohlédnou) i to, že je téměř výhradně potkáváte v situacích, kdy mají problém, o který se s vámi chtějí velkoryse rozdělit. Ten, který sužuje Mallory, má podobu excentrického starce jménem Dixon Doss, jenž je shodou okolností jejím otcem, usilujícím svéráznými metodami o její převýchovu. I oslavenec večera, borec soudních síní Rick Magruder, má problém, jenž spočívá v akutním nedostatku vstřícné ženy pro tuto deštivou noc. Když se ti dva sejdou pod jednou střechou a promoklá Mallory vcelku logicky odloží šaty včetně punčocháčů (aby nenastydla), octnou se vzápětí v jedné posteli, neboť co taky touhle dobou dělat v Savannah jiného, když venku leje jako z konve. A vypadá to na delší jízdu, protože jižní Georgií se sem navíc žene hurikán Geraldo. Jenomže fanatický tatík Dixon má navzdory přírodním živlům na věc jiný názor a tak ho šikula Rick pomůže Mallory šoupnout do cvokárny. Ale ne na dlouho! Takže Mallory má opět pocit, že jí kdosi dýchá na záda, Rick zoufale bojuje o záchranu svých dětí, závojem půnočního deště se míhají zlověstné stíny a k tomu temně šumí patnáct akrů černých ořešáků, jež ukrývají tajemství, které bude pečetěno smrtí.

Již úvodní megatransfokace z gigantického nadhledu (která nakonec najde Rickův červený mercedes na pobřežní silnici), kombinovaná znepokojivými harmoniemi Marka Ishama signalizuje, že bez ohledu na to, o čem bude příběh, má hlavní vypravěč dar barvité, výmluvné a originální sdělnosti. Žádné objevné tvrzení, když zjistíte, že jím je autor kultovního snímu MASH a Nashville, skvělého Hráče a Prostřihů (za které byl nominován na Oscara) - Kansasan Robert Altman. Za filmovou kamerou si již vyzkoušel ledacos, ale do klasického thrilleru se pustil poprvé. Jistou oporou mu měla být literární předloha zkušeného "hollywoodského spisovatele" právnických zápletek Johna Grishama (Firma, Nebezpečný klient, Případ Pelikán), který dal tentokrát k dispozici svůj obvyklý standard: tradiční jižanské prostředí, právníka v krizové situaci a netriviální pointu, která by měla překvapit (ale dá se předpokládat). Nic, co by tady už nebylo, snad jenom nosná zápletka působí ještě o něco sofistikovanějším a vykonstruovanějším dojmem, nežli obvykle. Zásluhou Grishama je, že rozestavil na šachovnici hlavní figury, určil základní tahy a podobu koncovky (pro mírně pokročilé). Ale právě Altman (se svým týmem) vdechl téhle partii vlhkou atmosféru skrývaného zločinu, připomínající mokrou pavučinu, jež se vám otřela o tvář. Obdobně jako v případě mnohem razantnějšího "deštivého" thrilleru Sedm budete mít vcelku oprávněný dojem, že Perníkový dědek prchá vlhkým pološerem, v němž ve větru povlávají neurčité hrozby a zlověstné přísliby, které ve svém americkém debutu rafinovaně navozuje mistr stínových siluet, čínský kameraman Changwei Gu (Sbohem, má konkubíno), jenž si s Altmanem zřejmě velmi dobře porozuměl. Především jejich zásluhou můžete mít pocit, že jste vstoupili do textů Rosse Macdonalda či Stanleye Gardnera (zejména v okamžiku, kdy na scénu vstupuje Rickovo soukromé očko Clyde).

Zajímavému hereckému obsazení, příznačnému pro řadu Altmanových snímků, nesporně vévodí britský klasik Kenneth Branagh (Mnoho povyku pro nic, Frankenstein), jehož advokátní kancelář by do této chvíle v Savannah hledal jen málokdo. Branagh však zvládá přechod od Shakespeara ke Grishamovi s nadhledem profesionála, který ví, že má na to zahrát hrdinu i padoucha a mísí jejich ingredience tak, že se jím necháte rádi ošálit. I když podvědomě cítíte, že tenhle ryšavec je zřejmě odjinud, stejně si v danou chvíli na jeho místě nedokážete představit nikoho jiného. V jeho intimní blízkosti si Embeth Davidtzová (Schindlerův seznam) vyzkoušela parketu femme fatale, Daryl Hannahová (Blade Runner) tmavý příčesek a brýle, Robert Downey Jr. (Chaplin) Paula Drakea a Robert Duvall (Kmotr) jednu tichou (i když poměrně nepříjemnou) agonii.

I v Georgii ale jednou vyjde slunce a to je ta chvíle, kdy Altamanův thriller ve stylu "filmu neo-noir" logicky končí. A vy budete možná odcházet s trochu zvláštním pocitem, že jste právě viděli stejného, ale současně trochu jiného "Grishama". Tak si ho užijte - a nezapomeňte na deštník, kdyby v Savannah přece jen začalo znovu pršet.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:05 - 00:35

52 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:30

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:40 - 00:40

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:50 - 00:00

67 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697843
Fotografií: 763968
Plakátů: 376569
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10