Pelle Dobyvatel (1987)

Pelle Dobyvatel (Pelle Erobreren)
79 %
 
 

Pelle Erobreren

Další název: Pelle the Conqueror; Pelle dobyvateľ (SK)

    Žánr: adaptace / drama
    Země: Dánsko / Švédsko
    Premiéra v ČR: 1.11.1990        
    Délka: 143 min.
„Filmový přepis stejnojmenného románu“
Starý vdovec Lasse Karlsson se svým desetiletým synem Pellem přijíždí do Dánska s vidinou lepšího života. Jsou najati na farmu, kde se starají o stádo krav. Každodenně se setkávají s ponižováním jak od svých nadřízených a až na výjimky i od ostatních zde pracujících lidí. Společně se synem však spřádají plány do budoucna a sní o lepším životě. Starý Lasse je odhodlaný řešit vzniklé konflikty rázně, když však dojde na věc, vždy ustoupí i za cenu vlastního ponížení a je považován za zbabělce.

Jeho hlavním cílem je najít si novou ženu a tak si zajistit klidnější stáří, pro sebe i svého syna. Tento jeho sen se téměř splní, když se seznámí se ženou námořníka Olssona, který již rok nezvěstný. Olsson se však znenadání vrátí a Lasseho sny, malý kousek před splněním, jsou nenávratně pryč. Pelle, který zažívá i opovržení od svých spolužáků ve škole, je však ještě při svém mládí plný odhodlání. Seznamuje se s Erikem, vzdorovitým a věčně nespokojeným čeledínem, taktéž švédským přistěhovalcem, který je rozhodnut po vypršení smlouvy odjet do Ameriky.

Pelle chce odjet s ním. Při jednom z konfliktu, mezi správcem a Erikem, je však Erik zraněn na hlavě a stává se z něho retardovaný jedinec. Poté co Pellé, při pohřbu učitele, dobije provokujícího syna místního kněze, za což mu hrozí trest, přichází čas rozhodnutí jak naložit se svým životem.

Film je adaptací prvního dílu románu Pelle erobreren od Martina Andersena vydaného v roce 1910. Druhý díl románu, který nebyl filmově zpracován, popisuje život již dospělého Pelleho.  Autor: Hugin

režie:
Bille August
 
 
hraje:
Max von Sydow (Lasse Karlsson), Pelle Hvenegaard (Pelle), Björn Granath (Erik), Axel Strøbye (Kongstrup), Troels Asmussen (Rud), Kristina Törnqvist (Anna), Sofie Gråbøl (panna Sine), Lars Simonsen (Nils Køller), Buster Larsen (Ole Køller), Thure Lindhardt (školák), Erik Paaske (správce), Astrid Villaume (Kongstrupová), Karen Wegener (paní Olsenová), John Wittig (učitel), Troels Munk (doktor), Nis Bank-Mikkelsen (duchovní), Lena Pia Bernhardsson (žebračka), Jytte Strandberg (služka na statku), Nina Christoffersen (služka na statku), Thomas Hansen (školák), Morten Jørgensen (praktikant), Anna Lise Hirsch Bjerrum (Karna)
 
 
námět:
Martin Andersen Nexø (román)
 
 
scénář:
Bille August, Per Olov Enquist (spolupráce), Bjarne Reuter (spolupráce)
 
 
kamera:
Jörgen Persson
 
 
hudba:
Stefan Nilsson
 
 
výprava-architekt:
Anna Asp
 
 
kostýmy:
Kicki Ilander, Gitte Kolvig, Birthe Qualman
 
 
střih:
Janus Billeskov Jansen
 
 
zvuk:
Niels Arild (supervize)
 
 
vedoucí produkce:
Lars Kolvig
 
 
produkce:
Per Holst
 
 
titulky-česká verze:
Zdeněk Lyčka
 
 
zvláštní efekty:
Claus Bjerre, Lasse Spang Olsen, Kristian Lund
 
 
spolupráce:
Otto Stenov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.