Pehavý Max a strašidlá (1987)

Pehavý Max a strašidlá
79.4 %
 
 
    Žánr: dobrodružný / pohádka
    Země: Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 1.4.1988        
    Délka: 98 min.
POZOR SPOILER

Malý Max jezdí s komedianty, zrovna projíždějí panstvím pana Frankensteina, když jim uteče. Neměl se u nich dobře. Nejprve potká vodníka Aloise, ten jej dovede do hradu, kde žije spousta tvorů - Bílá paní, Dracula, ale hlavně vědec Henry, příbuzný zesnulého Frankensteina. A ten se právě pokouší sestrojit umělého člověka. Přesně jako jeho strýc před pěti sty lety. Skutečně se mu to povede a tvor ožije. Tvor má jméno Albert a je zatím velmi neohrabaný. Ke hradu se blíží lidé, kteří chtějí Alberta zničit, útok se podaří a hrad to dost odnese.

Tou dobou se sem blíží Henryho teta s mladou dívkou Klárou, která se vrací ze studií a bude pracovat v lékárně. Teta se s tím nemaže a začne organizovat zednické opravy. Albert je z vážného poškození také opraven a Bílá paní jej posílá, aby si hledal nevěstu. On poslechne a ocitá se až ve vesnici u kováře, který vedl útok na hrad. Ten se jej tentokrát totiž zastal před zatčením a vyhnáním a ubytoval jej u sebe. A zrovna se mu chtěl vrtat v hlavě, když Albert tvrdě usnul. To se dozví Max a ihned povolává Aloise. Oba spěchají do vesnice. Pomáhá jim i ohnivý muž, a to svým novým vynálezem, laserem. Dochází k boji a po něm Klára náhodou poznává Alberta. Jejich vztah se pak začíná prohlubovat, a zatímco se malý Max učí procházet zdí, Albert se dvoří Kláře. Na což přijde paní lékárníková a málem ji trefí šlak. Ona chce jiného ženicha a Alberta nazve monstrem. Tudíž jej na hradě naučí chování a udělají z něj gentlemana. Albert se opět vydá za svou milovanou, ale v hospodě jej opijí jedním panákem a opilý Albert vletí na kole až do lékárny. Klára jej zavrhne. Na hrad se dostaví prokurátor Dreyfus, který hledá mozek profesora Sedlmayera. Ano, je to ten, co ho má v hlavě Albert. Jeho pátrání je však neúspěšné. Nový ženich vyváží Kláru autem a Albert jí při tom zachrání život. chystá se jejich svatba, která se nelíbí kováři, ale opět nepochodí a je řádně potrestán.  Autor: Pitryx

režie:
Juraj Jakubisko
 
 
hraje:
Martin Hrebeň (Max), Gerhardt Karzel (Albert), Eddie Constantine (Alojz), Ferdy Mayne (Drakula), Jacques Herlin (Igor), Barbara De Rossi (Klára), Viveca Lindfors (Baronka), Mercedes Sampietro (bílá paní), Andrej Hryc (kovář), Bolek Polívka (Henry), Marie Drahokoupilová (lékárnice), Roman Skamene (starostův syn), Flavio Bucci (knihovník), Milan Neděla (role neurčena), Milan Lasica (role neurčena), Július Satinský (role neurčena), František Dibarbora (role neurčena), Elena Petrovická (artistka), Hugo Kaminský (role neurčena), Jana Holeňová (tanečnice)
 
 
námět:
Alan Rune Petterson (román Frankensteinova teta)
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl, Joachim Hammann, Jozef Paštéka, Juraj Jakubisko
 
 
kamera:
Ján Ďuriš
 
 
hudba:
Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
 
 
výprava-architekt:
Peter Manhardt, Miloš Kalina
 
 
kostýmy:
Claudia Stich
 
 
střih:
Patrik Pašš
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
vedoucí produkce:
Viliam Čánky
 
 
výtvarník:
Jan Švankmajer
 
 
dabing:
Richard Roth (Max), Štefan Bučko (Albert), Štefan Kvietik (Alojz), Ladislav Chudík (Drakula), Viliam Polónyi (Igor), Dagmar Sanitrová (Klára), Marta Bieliková-Černická (baronka), Deana Horváthová (bílá paní), Karol Čálik (Henry), Mária Kráľovičová (lékárnice), Miro Noga (starostův syn), Stano Dančiak (knihovník)
 
 
mluví:
Nora Kuželová (Miriam)
 
 
zvláštní efekty:
Willi Neuner, Jiří Rumler (trikové efekty)
 
 
II. kamera:
Ján Piroh, Juraj Jakubisko
 
 
II. režie:
Rudolf Biermann, Matej Mináč
 
 
dramaturgie:
Jozef Paštéka
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Rudolf Biermann, Zuzana Ricottiová, Walter Hirscher, Mária Strakáčová
 
 
asistent kamery:
Jozef Müller
 
 
kaskadér:
Peter Hric
 
 
skript:
Mária Žajdlíková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.