Peer Gynt (1981) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
40 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 347 min.
Peer Gynt se setkává na svatbě selské dcery Ingrid, která jej nepřestala milovat, se Solveigou, která se svými rodiči přistěhovala do gudbrandského údolí. Peer je opilý a z náhlého vnuknutí unese nevěstu, Ta mu nabízí pohodlný život, ale zmatený Peer myslí stále na Solveigu a nemůže snést přítomnost Ingrid. Ráno ji posílá zpět k ženichovi.

V horách Peer potká ženu v zeleném, která je dcerou dovreského kráke trollů. Troll jej vyzve, aby se stal vládcem jeho říše, ale jen za cenu ztráty lidství. Na podmínky přistoupí Peer přistoupí a chápe, že přišel o svou svobodu. Tomu se vzepře a vše, co bylo na chvíli kouzelné, zmizí. Peer žije dál svůj život, pracuje v lese, žije se Solveigou. Pořád se mu honí myšlenkami vábný svět. Po smrti matky opouští Solveig a stává se světoběžníkem. Velmi rychle na svých cestách zbohatne, má i významné postavení, ale nakonec se vrací lodí zpět do Norska.

V bouři loď ztroskotá a Peer přežije. Provází jej neznámý pasažér poutí po rodném kraji. Potkává starého krále trollů, který jej chválí, že dodržoval trollské heslo - "Stač sám sobě". Peer je zoufalý, jak se mu život nenaplnil, a z posledních sil doputuje k lesní chatce, kde jej čeká Solveig, aby mu poskytla rozhřešení - "V mé víře, naději, lásce jsi žil".


Erkul  Autor: Erkul

režie:
Bernard Sobel
 
 
hraje:
Gérard Desarthe (Peer Gynt), María Casares (Ase, matka), Didier Sandre (Eberkopf), Andrzej Seweryn (kuchař), Chantal Bronner (Solvejg), Madeleine Marie (matka Solvejg), Benoit Régent (mladý muž), Dominique Blanc (dívka), Roland Amstutz (Aslak), Micheline Kahn (dívka), Nada Strancar (dívka), Roland Bertin
 
 
námět:
Henrik Ibsen (veršovaná divadelní hra "Peer Gynt " (1867))
 
 
hudba:
Fiorenzo Carpi
 
 
kostýmy:
Jacques Schmidt
 
 
výprava:
Richard Peduzzi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.