Jeden svět
ohodnotit

Peacemaker

The Peacemaker

Další název:
Mierotvorca (SK)
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
20.11.1997
„Všechny jaderné zbraně na celém světě jsou pod kontrolou. Kromě jedné.“
Popis / Obsah / Info k filmu Peacemaker
Z ruské raketové základny odjíždí vlak s jadernými hlavicemi. Cestou ho přepadne komando generála Kodorova a za jízdy přeloží náklad do druhé soupravy. Zatímco vlak s ukradenými hlavicemi se ukryje v tunelu, ve vyloupeném vybuchne načasovaná jaderná hlavice, která má zamaskovat stopy po loupeži. Odbornice na jaderné zbraně, doktorka Julia Kellyová, velmi rychle pochopí, že nešlo o nehodu. Zatímco Kodorovovo komando přeloží hlavice na nákladní vůz se znaky červeného kříže a vyrazí do Íránu, kde má dojít k prodeji, je doktorce Kellyové přidělen podplukovník Thomas Devoe, který odhalí, že šlo o krádež, a záhy vypátrá pachatele. Spojí se s ruským kolegou a přítelem Dimitrijem Vertikovem a na jeho radu zahájí pátrání ve Vídni. Tady se jim podaří získat další stopu, jsou však napadeni. Vertikov je zabit a Devoe po honičce v ulicích přímo před šokovanou Julií jeho vrahy postřílí. Na turecké základně je zřízen štáb, odkud oba pokračují v pátrání. Do akce vzlétnou tři americké vrtulníky a podaří se jim vůz s hlavicemi dostihnout a zastavit. V následném boji zahynou Kodorov i jeho muži a Devoe zajistí náklad. Vzápětí zjistí, že jedna hlavice chybí. Od jednoho ze zajatců se dozví, že těsně před útokem opustil vůz Srb Vlado Mirič, který pomohl Kodorovovi zorganizovat obchod a jako odměnu si odnesl jednu z náloží. Jednotky IFOR obsadí jeho byt a najdou videokazetu, na níž nově zvolený ministr financí obviňuje Západ ze smrti své ženy a dcery. Kellyová pochopí, že atentátník chce nechat bombu vybuchnout v newyorském sídle OSN, kde má dojít k podpisu smlouvy o Bosně...

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Peacemaker
George Cloony a Nicole Kidman jako experti v boji s mezinárodním terorismem. Když na území bývalého Sovětského svazu exploduje zvláštní vlak, převážející deset atomových hlavic, specialistka na odhalování ukrytého radioaktivního materiálu doktorka Julia Kellyová je přesvědčena, že se jedná pouze o předstíranou nehodu s cílem zamaskovat jejich plánovaný prodej teroristům. Bílý dům ji pověří, aby celou událost s pomocí podplukovníka Thomase Devoea vyšetřila. Jeho neobvyklé pracovní metody jsou však spíše zpočátku zdrojem vzájemného neporozumění a střetů. Náročný úkol spolu se stálým ohrožením vlastního života, ale dvojici sblíží, zvlášť když se do přímého ohrožení dostávají miliony lidí


Autor: vlk1410

Popis / Obsah / Info k filmu Peacemaker
V bývalém Sovětském svazu dojde k ničivé explozi nukleárních zbraní, které měly být deaktivovány. Vyšetřováním okolností je v Bílém domě pověřena doktorka Kellyová. Jejím pomocníkem je jmenován důstojník americké výzvědné služby Thomas Devoe. Nejen, že má úzké svazky s elitními složkami amerického vojska, ale i s velením Rudé armády. Navíc volí zcela nevybíravé způsoby a ty jsou zdrojem konfliktů s Kellyovou. Jenže ti dva se ocitli na jedné lodi při velice nebezpečné plavbě. Část atomové výzbroje je v rukou teroristů a ti jsou připraveni proměnit východní Evropu v epicentrum válečného konfliktu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Peacemaker
Strhující podívaná o dvojici expertů, kteří se postaví teroristům, zabývajícím se krádežemi a pašováním nukleárních zbraní. Když na území bývalého Sovětského svazu exploduje zvláštní vlak, převážející deset atomových hlavic, přední specialistka na odhalování pašeráků s jaderným materiálem doktorka Julia Kellyová okamžitě rozpozná, že se jedná o kamuflovanou nehodu. Bílý dům jí pověří, aby celou událost s pomocí podplukovníka Thomase Devoea vyšetřila. Také on se domnívá, že v Rusku došlo k zamaskované loupeži nukleárních hlavic, ale jeho neobvyklé pracovní metody jsou zpočátku zdrojem vzájemného napětí a střetů. Náročný úkol však dvojici sblíží, zvlášť když se v přímém ohrožení ocitne samotná OSN.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


V Bosně je zavražděn významný politik a nedaleko Uralu explodovala jaderná hlavice. Dvě zdánlivě nesouvisející tragické události ...

Krizový štáb Bílého domu pracuje na plné obrátky. Tohle je horší než Černobyl. Co tam k čertu ti Rusové dělají? Jak se jim může speciální vojenský vlak, transportující jaderné hlavice, srazit s obyčejným osobákem? A jak může dojít k jadernému výbuchu, když pravděpodobnost samovolné exploze má být jedna k milionu? Washingtonští hlavouni bombardují dr. Julii Kellyovou (Nicole Kidmanová) podobnými nepříjemnými otázkami. Jako šéfka oddělení "nukleárního dozoru" musí co nejdříve najít odpovědi. Správné. A protože ve dvou se to lépe táhne, dostává "úřednice" Kellyová k ruce zkušeného praktika, vojenského specialistu Toma Devoea (George Clooney).

Devoe se z principu odmítá řídit předpisy a kdyby jeho šílené akce nepřinášely výsledky, dávno by už skončil před vojenským soudem. Je to obrazně i doslova ostřílený profík, jehož každodenním úkolem je pátrání po ztracených zbraních hromadného ničení. Devoe už vrátil na své místo nejednu ukradenou ruskou atomovku dříve, než se dostala do rukou pomstychtivého Saddáma a byla použita proti lidu Spojených států.

Od chvíle, kdy si Devoe prohlédl družicové snímky z místa srážky dvou ruských vlaků, je si jist, že nejde o tragickou nehodu. Kdo obětoval životy tisíců svých spoluobčanů, jen aby zametl stopy a získal časový náskok nezbytný pro transport ukradených hlavic? Pochybnosti se rozplynou ve chvíli, kdy Devoe najde na seznamu členů vojenského doprovodu zvláštního vlaku jméno Kodorov. Jestli je někdo schopen takové nelidskosti, jakou je odpálení jaderné zbraně ve vlastní zemi, pak je to právě tento nelítostný a mamonuchtivý důstojník Rudé armády.

Další informace chce Devoe získat od svého přítele, ruského generála Vertikova, se kterým v minulosti spolupracoval na nejednom případu. Vypraví se proto s Kellyovou na konspirační schůzku do Vídně, kde sídlí mocný evropský mafián, bez jehož pomoci by se podobný podnik jen stěží mohl uskutečnit. Podezření, že hlavice byly skutečně ukradeny, se mění v jistotu ve chvíli, kdy Devoe za dramatických okolností pronikne do mafiánského počítače. Následuje přestřelka, při které přichází o život Devoeův přítel Vertikov a automobilová honička Vídní, při které přijdou o život všichni zúčastnění gangsteři. Toma Devoea totiž smrt starého přítele pekelně naštvala. Kodorov, prchající v náklaďáku s jadernými hlavicemi od Uralu k jižním hranicím Ruska, neujde spravedlivému trestu.

Dr. Kellyovou víc než pomsta zajímá pro koho Kodorov hlavice ukradl. V tuhle chvíli by ji ještě ani ve snu nenapadlo, že šedou eminencí loupeže jaderných zbraní je distinguovaný sarajevský intelektuál Dušan Gavrič. Vražda bosenského politika a jaderný výbuch na Urale přece jen mají děsivou souvislost...

The Peacemaker se na první velmi zběžný pohled neliší od tuctových akčních thrillerů, které Hollywood chrlí ne jako, ale na běžícím pásu. Režisérka Mimi Lederová měla doposud zkušenosti pouze s televizní tvorbou (seriál Pohotovost) a na Peacemakera se "nedívala jako na akční film, ale jako na drama výrazných charakterů". Narozdíl od mnohých kolegů myslí Lederová své prohlášení vážně, což v praxi znamená, že se The Peacemaker musel obejít bez zlomkovitého střihu, nezvyklých rakursů kamery a jiných obvyklých stylotvorných prvků akčního žánru. Z nedávné doby by nám svým střízlivým stylem nejspíše připomněl Smrtící epidemii. Navíc tentýž smysl pro detail, tatáž snaha o maximální možnou věrohodnost "příliš odvážného" příběhu. Vzpomínáte si na vlnu smíchu, když v Mission: Impossible promluvil český policajt? Tentokrát nic podobného. Lederová šla ve své poctivé snaze o věrohodnost tak daleko, že ve filmu jsou celé dlouhé pasáže zahrány v ruštině a srbochorvatštině. Do angličtiny jsou otitulkovány, což je z komerčního hlediska u pohodlných amerických diváků velmi riskantní.

Hlavní postavy filmu Devoe a Kellyová nemají psychologické pozadí, nevíme o nich nic, co by se netýkalo hlavní dějové linie. Clooney buduje svou postavu kolem akčních scén a staví ji na chlapeckém projevu uličnického sympaťáka. Naproti tomu Nicole Kidmanová vlastně nemá co hrát a svému partnerovi pouze snaživě statuje v elegantní kalhotových kostýmech.

Pochvalu si režisérka Lederová zaslouží za odvážné obsazení vedlejších rolí padouchů kvalitními neamerickými herci. Tragickou postavu Dušana Gavriče vystřihl přední rumunský herec Marcel Iures tak přesvědčivě a s takovým balkánským patosem, že jsem při finální scéně sice věděl, že mám teoreticky fandit tandemu Clooney - Kidmanová, nicméně srdce mě táhlo k tragické postavě Gavriče. Jedná se o nechtěné rozbití tradiční dramaturgie skvělým hereckým výkonem Iurese (hollywoodské ostruhy získal už v Interview s upírem a v Mission: Impossible), nebo odvážný záměr režisérky a scenáristy? Těžko říct, nicméně na The Peacemakerovi je mi sympatické, že se stejně jako již zmíněná Smrtící epidemie snaží jít proti zaběhaným žánrovým schématům. Vedle jejich brilantního zvládnutí je to totiž nejrozumnější věc, kterou s nimi může inteligentní tvůrce udělat. Nakonec ovšem Lederová zůstala v půli cesty - několikrát odvážně vykročila směrem avizovaného dramatu, aby se o pár minut později pokorně vrátila do hřejivé náruče osvědčených klišé. Ta jsou ovšem bez berliček agresivních vizuálních atrakcí přece jen poněkud okoukaná.

Autor/Zdroj: ff/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10