Paličova dcera (1941)

Paličova dcera
68.8 %
 
 

Další název: The Incendiary's Daughter

    Žánr: drama / adaptace
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.3.1941        
    Délka: 88 min.
„Filmová adaptace stejnojmenné divadelní hry Josefa Kajetána Tyla.“
Těžký život má Rozárka ve vesnici s malebným názvem Květoliby. Její otec, šumař a opilec Jan Valenta nejprve svým pitím a nepořádným životem utrápil její matku a nyní sužuje život jí a dvěma mladším sestrám Kačence a Madlence. Žijí ve velké chudobě a navíc jim hrozí ztráta střechy nad hlavou, protože se šumař zadlužil u koňaře Podleského. Ten by rád získal Rozárku a slibuje, že Valentovi odpustí všechny dluhy. Jenže dívka miluje Antonína, syna vdovy Jedličkové a s Podleským, pověstným také tím, že své služky bezohledně nutí, aby mu byly po vůli, nechce mít nic společného. Když Rozárka odjede i s mladšími sestrami k tetě do Prahy, otec opuštěný dům zapálí. V podezření je Rozárka…

Filmové drama natočil podle stejnojmenné divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Vladimír Borský, který se také společně s Františkem Kožíkem a Otakarem Růžičkou podílel na scénáři. Hlavní part Rozárky svěřil režisér Lídě Baarové, pro níž to byla jedna z posledních rolí v českém filmu.

TV Nova

režie:
Vladimír Borský
 
 
hraje:
Růžena Nasková (Šestáková), Zdeněk Štěpánek (Valenta), Lída Baarová (Rozárka), Marie Ptáková (Jedličková), Karel Höger (Antonín, syn Jedličkové), Václav Trégl (Toužimský), Darja Hajská (Bětuška), Jaroslav Marvan (Podleský), František Smolík (Kolínský), Vladimír Salač (Prokop), Helena Friedlová (Madlenka, Valentova žena), Viktor Nejedlý (vyšetřující soudce), František Kreuzmann (státní zástupce), Vladimír Hlavatý (obhájce), Jaroslav Hladík (přísedící u soudu), Miloš Šubrt (přísedící u soudu), Ladislav Kulhánek (kněz), Dagmar Appelová (Kačenka, Rozárčina sestra), M. Karbanová (Madlenka, Rozárčina sestra), Bolek Prchal (hostinský), Josef Rozsíval (předseda soudu), Josef Oliak (venkovan), Slávka Rosenbergová (zákaznice u Šestákové), Jan W. Speerger (tajný), Jaroslav Orlický (vězeňský dozorce), Emanuel Hříbal (výdejce polévky Na Františku), Jindřich Fiala (host v kořalně), Robert Vyhlídka (harmonikář), Vladimír Smíchovský (chodec), Ela Poznerová (zákaznice)
 
 
námět:
Josef Kajetán Tyl (divadelní hra "Paličova dcera" (1847))
 
 
scénář:
Vladimír Borský, Otakar Růžička, František Kožík
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Otakar Jeremiáš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Karel Šilhánek
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
zpěv:
Zdeněk Štěpánek
 
 
odborný poradce:
Josef Matěj Gottlieb
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.