Padlé ženy (2002)

Padlé ženy (The Magdalene Sisters)
77.2 %
 
 

The Magdalene Sisters

Další název: Magdalene Sisters

    Žánr: drama / sociální
    Země: Velká Británie / Irsko
    Premiéra v ČR: 1.4.2004        
    Délka: 119 min.
„Odvahou proti fanatismu!“
Pozoruhodné drama Padlé ženy natočil skotský herec Peter Mullan. V mnoha ohledech šokující a drásavý snímek byl inspirován skutečnými lidskými osudy z Irska v polovině šedesátých let 20. století, jak je zaznamenal dokumentární film Sex v chladném podnebí (1998). Čtyři ženy v něm mluvily o životě, zčásti stráveném v domech řádu milosrdných sester Marie Magdalské. Po vzoru prodejné hříšnice, která nabízela tělo chlípníkům, ale díky pokání, odříkání a usilovné práci nalezla spasení, měly i tyto „padlé ženy“ očistit své „nestoudné“ duše. Místo toho však byly vystaveny psychickému i fyzickému teroru. – Scenárista a režisér Mullan vychází z otřesného svědectví a sleduje dramaticky vyhrocené osudy tří dívek, které se v klášteře ocitly z různých „modelových“ příčin, jejichž společným jmenovatelem bylo zrůdné pokrytectví bigotní společnosti. - Margaret se stala obětí znásilnění ve vlastní rodině, Bernadette, vyrůstající v sirotčinci, byla pro katolické puritány až příliš vyzývavá a Rose je svobodná matka. V řádu milosrdných sester se tyto „provinilé“ dívky žádného milosrdenství nedočkají. Mezi otrockou prací v prádelně a modlitbami jsou neustále ponižovány, zastrašovány, bity i sexuálně zneužívány. Avšak právě proto se z nich zvolna stávají osobnosti, vědomé si hodnot prostého lidského života. – Drama je natočeno strohou ruční kamerou, jež mu spolu s vybledlým obrazem a s „tělesnými“ hereckými výkony hlavních aktérek dodává drtivě autentickou atmosféru. Autor dosahuje trýznivého účinku i v momentech, kdy dívky nejsou fyzicky týrány. Klíčová je „koncentráková“ scéna, v níž jeptišky ve sprše hodnotí tělesné proporce nahých ponížených dívek. – Postavy ovšem rozhodně nejsou černobílé; jeptišky jednají vesměs podle přesvědčení, v němž byly vychovány, a ne všechny dívky jsou andělské bytosti. – Snímek, který svým tématem rozhodně není v britské kinematografii ojedinělý, vyvolal v náboženských kruzích (především ve Vatikánu a v USA) útočné reakce, stejně jako každé dílo, dotýkající se „nedotknutelných“ tabu a zatvrzelých doktrín katolicismu. Tvůrce navzdory zjevnému rozhořčení nenatočil protikatolický pamflet, ale drama o institucionalizované teokratické krutosti, „ospravedlňované“ anachronickými představami o mravnosti, chlípnosti a spasení. Chtěl jím připomenout dlouho zamlčovanou křivdu, spáchanou na tisících dívkách, a zdůraznit, že tyto dickensovské polepšovny, barbarsky odpírající právo na svobodný život ženám, které nespáchaly žádný zločin, byly v Irsku zrušeny teprve před osmi lety...
-tse-, Filmový přehled 2004/4

režie:
Peter Mullan
 
 
hraje:
Geraldine McEwan (sestra Bridget), Anne-Marie Duff (Margaret), Nora-Jane Noone (Bernadette), Eileen Walsh (Crispina/Harriet), Mary Murray (Una O'Connorová), Eamonn Owens (Eamonn), Chris Patrick-Simpson (Brendan), Julie Austin (Theresa), Ian Hanmore (Margaretin otec), Peter Mullan (O’Connor), Julie Wilson Nimmo (dívka), Dorothy Duffy (Rose/Patricia), Britta Smith (Katy), Frances Healy (sestra Jude), Eithne McGuinness (sestra Clementine), Phyllis MacMahon (sestra Augusta), Rebecca Walsh (Josephine), Séan Colgan (Seamus), Daniel Costello (otec Fitzroy), Maureen Allan (Rosina matka), Deirdrie Davis (Margaretina matka), Tracy Kearney (Crispinina sestra)
 
 
námět:
Steve Humphries (TV dokumentární film Sex v chladném podnebí z roku 1998)
 
 
scénář:
Peter Mullan
 
 
kamera:
Nigel Willoughby
 
 
hudba:
Craig Armstrong
 
 
kostýmy:
Trisha Biggar
 
 
střih:
Colin Monie
 
 
zvuk:
Colin Nicolson
 
 
produkce:
Frances Higson
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
dabing:
Lenka Filipová-Kudelová (sestra Bridget), Eva Novotná (Margaret), Zora Bösserlová (Bernadette), Tereza Groszmannová (Rose / Patricia), Klára Sochorová (Crispina / Harriet), Radka Přibyslavská (Una), Olga Hegerová (Katy), Kateřina Jírů (sestra Jude), Erika Kubálková (sestra Clementine), Sylva Talpová (sestra Augusta), Pavel Vacek (Eamonn), Aleš Zbořil (Brendan), Tomáš Sagher (Seamus), Zdeněk Junák (otec Fitzroy), Veronika Vlková (Josephine)
 
 
zvláštní efekty:
Emergency House Special Effects
 
 
koproducent:
Alan J. Wands
 
 
masky:
Dianne Jamieson
 
 
výprava:
Mark Leese
 
 
výkonný producent:
Ed Guiney, Paul Trijbits
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.