Duben
ohodnotit

Osvícení

The Shining

Další název:
Záření; Osvietenie
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
144 minut
„Samota uprostřed hor je tísnivá a spisovatel Jack začíná přicházet o rozum.“

Komentáře k filmu Osvícení

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 75
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.9.2012
Jedeen z nejlepších   Kubrickových kousků.   Uvažovat o tom, že jde o   horror či thriller, to je   myslím málo, když film se   současně jeví jako   podobenství.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.6.2020
Samota a bujná fantazie   zamává snad s každým.   Stanley Kubrick a jeho   vizuálně podmanivá   psychologická sonda člověka   na základě románu Stephena   Kinga. Přítomnost v   konfrontaci s minulostí a   budoucností. Otec vs. syn a   mezi nimi vyděšená ničemu   nerozumící žena. Dvě a   půl hodiny prodloužené   verze zase o něco zesiluje   účinek a schopnost vyvolat   nervozitu v pomalu se   rozvíjejícím   psychologickém rozmaru.   Každé vyřčené slovo se   musí v dlouhých dialozích   pozorně vnímat, poněvadž   se jeví jako nepatřičný   doplněk daného   obrazotvorectví. I v   dějství každičký detail   něco znamená. Kubrick všude   strhává dojem a realitu do   brutalistického základu, ve   kterém naznačuje sotva   viditelné souvislosti   domněnek vševědoucnosti v   bloudění ve vlastním   životním údělu. Na tomhle   snímku je ´best´ naprosto   všechno. Zdánlivě skromný,   ale pevný scénář,   fenomenální herecké výkony   vyjadřující důležitost   charakterů, úžasná   výprava stanovující tu   správnou atmosféru, k tomu   mistrovská kamera   využívající v daném   aspektu snad naprosto vše a   do kůže se zavrtávající   soundtrack, ve kterém jsou   slyšet i motivy známé z   Hitchcockových filmů.   Psychické zlo se tu vlivem   všeho dostává do   neskutečných výšin a tak   je snímek uzpůsoben ke   správné alternativě jak   vše správně vidět, číst   a hlavně prožívat. Na tento   film se zkrátka nestačí jen   dívat. Divák už od první   minuty stopáže musí do   příběhu propašovat svou   mysl k plnohodnotnému   uchopení všeho podstatného.   Naprosto nepřekonatelný   snímek, který by měl   vidět přinejmenším každý   filmový fanda.
Prasoid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.12.2010
Navzdory "drobným"   nepřesnostem, jakých se   tvůrci dopustili vůči   literární předloze Stephena   Kinga, se právě s ohledem na   filmy podle knih tohoto autora   jedná o jednu z atmosféricky   nejlepších adaptací. V   rámci hororového žánru   jako takového se jedná zase   o jeden z nejlepších hororů   vůbec, bravurně zahrané   postavy, kamera, hudba,   střih, atmosféra. Bravo. Na   to se určitě podívám   vícekrát, což jen tak   nedělám.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.7.2009
jo to nemá chybu Jack   Nicholson to je  
naprostá   paráda film bez chyby nikdo   jiní by to tak nezahrál.
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Myslím, že nemá cenu   komentovat jeden z   nejděsivějších hororů   všech dob s jedním z   nejděsivějších padouchů   všech dob od jednoho z   nejslavnějších (a pro   někoho nejlepších)   režisérů všech dob.   Prostě nejlepší film S.   Kubricka.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2012
Ponorková nemoc je holt   prevít, jak zjistí   roztomilá malá kůzlátka ve   svém domečku v horách s   mínojským labyrintem, kde   však tentokrát hrdinný   černošský Théseus nikoho   nezachrání před zuřivou   nestvůrou, ale sám padne pod   jeho sekerou. Ponorková nemoc   je holt prevít.
Ještě poznámka k   titulu:
Původní   anglické slovo   "Shining" nemá být   podle mého názoru žádné   "Osvícení",   nýbrž "Záření",   a sice ve smyslu Bataillova   "temného záření   ducha".
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.3.2019
Nejdokonalejší horor,   čisté zlo, absolutní   atmosféra děsu, strachu a   znepokojení. Klasický   perfekcionismus Stanleyho   Kubricka. Ve všech ohledech   do detailu rozpracováno,   každičká drobnost či   element. Spojení s   hrůzostrašnou hudbou je to   požitek a podívaná pro   bohy. Vůbec hudba dodává   pekelnou dominantu, která   funguje mimořádně děsivě.   Kubrick si vybral pasáže od   skladatelů Béla Bartók   (hudba pro strunné nástroje,   perkuse a celestu), Krzystof   Pederecki (rituální chorály   na konci) a Gyorgy Ligeti.   Wendy Carlos s Rachel Eldkin   se postaraly o úvodní   titulkovou pasáž a záběry   na hory. Kubrickův The   Shining je horor, který bude   působit na věky věků. Na   mě určitě a mrtvolu, která   leze z vany v pokoji 237 bych   zařadil mezi nejděsivější   scény v hororové historii.
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Ackoliv se film uplne nedrzi   knizni predlohy od Stephena   Kinga, je urcite lespi, nez   druhe zpracovani na kterem se   podilel sam velky mistr. Asi   mam slabost pro Kubricka.
legenda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.5.2005
Výborné
Odporúčam každému kto   tento film nevidel, aby ho   zhliadol a utvoril si sám   obraz o skvelom hereckom   výkone Jacka Nicholsona   (pozn. v tomto filme má   trochu škaredú ženu).   Tajomný hotel ďaleko od   ľudských obydlí svojou   mohutnosťou a so záhadnými   izbami, ktoré skrývajú   svoje nevypovedateľné   tajomstvá, naháňa strach.   Do tohto hotelu príde ako   správca muž v stredných   rokoch so svojou ženou a   synom (muža hrá Jack   Nicholson, jeho meno vo filme   si už nepamätám). Na zimu   ostávajú v hoteli sami,   úplne sami, uprostred hôr.   Pekné, čo? Ostať sám v   hoteli, mať kľúče od   všetkých izieb, kuchyňa   plná jedla a to všetko   zhruba na pol roka, kým bude   trvať zima a cesty budú   zaviate snehom. To je sen,   nie? Jediná jeho úloha je   vykurovať hotel, a to je   všetko. Jack je však aj   neúspešný spisovateľ,   ktorý by chcel v hoteli   (nerušene) napísať svoj   prvý román. A tu sa dej   filmu začína. Je to   tajomné. Prvý mesiac je to v   pohode, ale... Samota na   ľudskú psychiku vplýva   rôzne a o Jackovi to platí   dvojnásobne, keďže sa mu   nedarí napísať ani stránku   zo svojho nového románu.   Jednoducho deň za dňom žije   v dopresiách (v hoteli, sám   s manželkou a synom). Jeho   predstavivosť začne   prekračovať medze zdravej   psychiky a z neho sa stáva   schyzofrenik. Zjavuje sa mu   muž (bývalý správca,   ktorý zmasakroval svoju   rodinu) a radí Jackovi, aby   zmasakroval svoju   rodinu...Jack má aj iné   halucinácie. Podľahne   nakoniec Jack tomuto vábeniu?   Keďže ide o horor tak asi   áno, a rodinka sa má na čo   tešiť. Jack si už brúsi   sekeru a skúša si zlovestný   úsmev. Rýchlo ujdite,   rýchlo, kým sa ešte dá...   Ak sa Vám tento film zapáči   odporúčam GOTHIKU.
Ivett
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2007
Skvěle natočený horor, s   úžasnou atmosférou a   gradujícím dějem. Oproti   knížce by se dalo najít   pár změn, ale alespoň byl   konec překvapivý i pro   Kingofily. Hudba mě dostala.   Nicholson byl úchvatný jako   vždy. I když jsem knížku   četla, při scéně kdy Danny   utíká před svým tátou v   bludišti, jsem nebyla   schopná se nadechnout. Jen   škoda, že Overlook   neskončil v plamenech. A taky   jsem chtěla vidět ten   černý mrak, co měl z   Overlooku odlétat....
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.2.2005
vopravdu sem se u nej   bal.nikolsn byl desivej
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2018
Typický Kubrick. Vo filme nie   je jediný okamih, ktorý by   nebol súčasťou jednej   obrovskej, do posledného   detailu prepracovanej mozaiky   psychologického labyrintu.   Všetko je dokonale   načasované, plynulé, kamera   sa väčšinu času pohybuje v   pravých uhloch a v   rozvnobežkách so stenami   šablonovitého hotelu a v   hudbe nikdy nezaznie jediný   tón, ktorý by v nej nebol   doslova nevyhnutný.   Výtvarný i hudobný   minimalizmus najhrubšieho   zrna, dokonale umocňujúci   stiesňujúci pocit z   prázdneho prostredia, kde sa   príbeh odohráva. Hrdinu   nesledujeme len ako niekoho na   plátne, ale vďaka   Kubrickovmu vizuálne   naturalistickému režijnému   pojatiu ním doslova SME. A   rovnako ako v ňom, aj v nás   to vrie stále viac a viac,   až sa sami obávame toho,   čoho by sme boli na jeho   mieste schopný. Kubrick bol   génius. Jeho SHINING je film,   ktorý sa pre svoj   intelektualizmus snáď ani   nedá označiť   "ľahkou" nálepkou   "horor". A i keď je   možno trochu škoda, že mi   jeho chlad a precízna   vykalkulovanosť neumožňujú   prežiť príbeh hlavných   postáv aj niečím iným,   než len myslou, dávam plné   hodnotenie. Rešpektujem   Kubrickovu odosobnenú cestu,   ktorou sa vydal a viem, že   budem mať v tomto šialenstve   každým novým zhliadnutím   stále čo nové nachádzať.   Bravo maestro!
wawer
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.12.2006
kdo se vydrží dívat do   konce tak je pomalu hrdina, od   začátku až do konce je   navozena neuvěřitelna   atmosféra, která působí   tak silně, že slabší   povahy ji prostě nemusí   snést. Z režisérského   hlediska to je podle mě   vrchol Kubrickovy tvorby
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2004
Opět jedna povedená Kingova   adaptace. Úžasný Jack   Nicholson jako psychopatický   správce a jeho výplody   fantazie všechny přikovou ke   křeslům.
A nakonec   správné kingovské   překvapení =)
kara.lol
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2008
Jack Nicholson v titulní roli   v tomto filmu pouze dokazuje   to, že dokáže zahrát   myslím naprosto cokoli.   Výborně zpracovaný film,   který se směle může   porovnávat s neméně   kvalitní knižní předlohou   os mistra hororů.
Berny.GB
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.4.2007
Jeden z nelépe   propracovaných hororů. Dnes   sice vznikají kvalitní   horory,ale většinou jde o   brutální scény,které   lákají čím dál   otrlejší diváky.Ale chybí   jim smysl pro detail,jaký   měl kubric.Osvícení neni   ani tak brutální jako   tajemné a fascinujíci.   Prostě skvělí horor.
Nevo38
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.1.2010
Psycho se se numuze vyrovnot   tomu co dokazal zahrat maly   kluk,zena a jack:-)Film by mel   dostat vic uznani a lide by   měli pochopit ze nejde o   efekty,ale o uměni zahrat   postavu.
Tatule
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.7.2007
Tak tohle je snad nejlepší   filmové zpracování S.Kinga,   co jsem viděl. Je to   především obsazením Jacka   Nicholsona do role šíleného   tatínka spisovatele, která   mu sedla jako snad nikde jinde   (snad jen v Přeletu přes   kukaččí hnízdo, ale to je   jiná kapitola). I když kniha   je kniha a Kingova   spisovatelská excelentnost se   jen těžko filmově   napodobuje, zde se to povedlo   neuvěřitelně dobře.
poiu1
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.9.2009
Geniální film, Jack   Nicholson se role z hostil   skvěle, bez něj by to bylo o   ničem, stejně tak jako   filmová manželka, která   byla taktéž velmi zdařile   zahraná. A malý Danny,   který si povídal se svým   ukazováčkem a na chodbách   potkával mrtvá dvojčata a   jiné duchy, tomu dodával od   začátku tu správnou   strašidelnou atmosféru. The   Shining (1979) patří mezi   hororovou klasiku, která by   měla být každé sbírce   filmů.
Thrawn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.4.2007
I když se Stephenu Kingovi,   autorovi předlohy, i   některým jeho čtenářům   toto filmové zpracování   nelíbilo, zůstáva the   Shinning jedním z   nejlepších výtvorů v   dějinách filmového hororu.   Jack Nicolson, základní   kámen filmu a zároveň také   hlavní důvod nepříznivosti   čtenářů a spisovatele, zde   předvádí brilantní výkon,   a společně s režisérem   Stanleyim Kubrickem,   vytváří atmosféru čiré,   dokonalé hrůzy.
Miluska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2007
WOU, super. Výborný   Nicholson. A spojenie Kubrica   s Kingom zaručuje výborné   movie. A tu veru aj vzniklo.   Vynikajúce.
Devilian
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Nic mě dosud až tak   nešokovalo. Dokud jsem   neviděla The Shining. Ony se   totiž sekerou rozsekaná   dvojčátka nevidí každý   den...A šílený škleb Jacka   Nicholsona říkající   ,,Here's Johnny" už   vůbec ne! :)
pecorek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2007
[[[ That's very good Jack,   because, uh, for some people,   solitude and isolation can, of   itself become a problem... Not   for me...]]]
Houf
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.5.2011
Film pro náročné
Herci:Jack Nicholson
Hudba:Wendy Carlos
Režie:Stanley Kubrick

Nicholson hraje   celou dobu dost   "bezsmyslně", ale   jak dojde na scény   šílenství, nemá to chybu.   Jenom to už občas až moc   přehnal. Co se týče herců   ostatních, velice ubohé.   "Wendy" přehrává,   "kuchař" hraje   nezajímavě a
Danny   je jenom pouhý   "tip" pro tuhle   roli. Hudba ve filmu je ta z   nejpoctatnějších věcí.   Vzlášť v hororech. Zde mě   při ní opravdu "mrazilo   v zádech". Dobré   prostředí, jak hotel, tak   venku se dalo využít líp.   Jinak tenhle film od Kubricka   nemá vůbec žádnou logiku!   Taky jsem viděl TV film,   který na tom byl trochu líp   (jak kdy). Promiňte musím   jít, ale kdopak to klepe na   dveře.

-Tady   je Jooohnnnyyyyy!!
Zabr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.7.2017
Zabr
Nelze dát míň. Jackova   životní role. Někde jsem   dokonce četl, že se Jack   musel po natáčení scházet   s psychiatrem.
Jamessi
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.7.2014
Film má skvělou kameru a   atmosféru. Je zde sice jen   pár hodně děsivých scén,   ale všechny si zapamatujete a   jsou skvěle odvedené.   Herectví je nadprůměrné   občas brilatní. Předem   varuji čtenáře knížky,   neboť film se od své   předlohy hodně vzdaluje.
Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů od   Kubricka.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.5.2010
Nj tenhle horor Osvícení je   klasika. Naprostá pecka od   Stephena Kinga kterou si vzal   do parády Stenley Kubrick. Je   to něco co je neokoukané,   oproti těm všem hororům se   stejným dějem.Film není   napěchovaný krví Kdo byl   samozřejmě nejlepší byl   Jack Nicholson. Šílence   zahrál dokonale, on je   prostě pravá hollywoodská   hvězda, v téhle roli si   těžko představím někoho   jiného. Tenhlle film by měl   vidět uplně každý i ten   kdo na horory až tak často   nekouká.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.3.2012
Osvícení
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Od Stanleyho Kubricka mám   nejoblíbenější dva filmy:   "Spartakus" a   ještě o trochu víc   Osvícení. Už jen pro   herecký výkon Jacka   Nicholsona. Ale ten rozhodně   není to jediné, co stojí za   zmínku. Atmosféra je tak   hustá, že by se dala   krájet. Já navíc film   viděl ve filmovém klubu,   který se nacházel ve squotu,   opuštěném domě okupovaném   anarchisty, kteří jednou   týdně promítali klasickou   kinematografii, takže o to   víc ta duchařina, ta   horrorovitost, vynikla.
Osobně jsem knihu   nečetl, ale kamarádka,   kterou jsem se snažil na The   Shining zvyklat, ano, a   říkala že se ještě nikdy   tak nebála při popisování   křiku. Dokonce mi i   vyprávěla historku, že   jeden její známý, který   byl v Americe, strávil jednu   noc zrovna v hotelu Overlook,   kde se vše natáčelo :) I   přes tohle její povídání   se mi jí na Kubricka stejně   nepodařilo dostat. Ne kvůli   tomu, že se bála toho, že   pak strachy neusne, ale bála   se se mnou jít do   opuštěného domu, kde se   promítalo. Ještě že   nešla, kdyby viděla ty   dveře rozmlácené sekyrou (a   teď nemluvím o těch ve   filmu), asi by dostala   infarkt...
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2011
Pustil jsem si to v zimě a   večer a pak se bál a měl   problémy usnout brrr. Tento   film funguje i s minimem krve,   mrtvol, akce. Je dlouhý s   pomalu narůstajícím   napětím a přesto vás   dostane, už hudba na   začátku nevěstí nic   dobrého a celá úvodní   scéna, jak rodinka jede na   nové místo je působivá a   zlověstná. Zvláštní a   depresivní snímek s   výbornými herci a   démonickým Jackem   Nicholsonem.
PROCESOR
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.6.2023
PROCESOR!
Spisovatele S. Kinga není   třeba představovat stejně   jako Nicholsona. Oba dva jsou   nezpochybnitelní esa ve své   branži. A ta jejich   nádherná šílenost se   propnula v tomto snímku. Dnes   se tomu můžete i malinko   usmívat, ale přeneste se   prosím do roku 1980, kdy   nebyl internet, mobily a   telefonní spojení kvůli   sněhové bouřce nefungovalo.   Potom ohromné prostory hotelu   umocňují samotu. Desítky   kilometrů není nikdo, kromě   tatínka, který prostě   zešílel, pak na Vás lehce   dýchne ta pravá atmosféra   krále hororu pana Kinga.   Nicholsonovi grimasy v tomto   snímku jsou legendární a   troufám si tvrdit, že tady   někde se to snažila,   nastupující generace lehce   napodobit, jeho styl   povytaženého obočí ať už   to byl Johnson, nebo Wahlberg.   Jenže, jak to bývá   originál je jenom jeden.
Langley
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2012
Další restík, který si   mohu odškrtnout. Ihned v   úvodní titulkové scéně,   kdy letecké záběry jsou   dokonale slazeny s poněkud   zneklidňující hudbou je   jasné, že půjde o   zajímavě natočený film.   Nečetl jsem knihu, o které   tu většina uživatelů   hovoří, že je lepší, ale   samotný film mě hodně   zaujal a Jack Nicholson   předvedl brilantní výkon,   který ještě dokládal   svými obličejovými kukuči.   Jelikož má snímek necelé   dvě a půl hodiny, tak tempo   se rozjíždí pozvolna, ale   dovede způsobit lehké   mrazení v zádech už od   začátku s dobrou kamerou.   Psychothriller s hororovým   nádechem a napínavým   závěrem na mě tedy   zafungovalo parádně. Jistě   si někdy příště najdu   čas, a pustím to znovu.
Barney94
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2018
Nejlépe zpracovaný film   podle knihy Stephena Kinga.   Někomu se to může zdát   zdlouhavé, ale to do toho   filmu prostě patří.   Nicholsonovi ta role dokonale   sedla. Je jen škoda, že měl   vzhled alkoholika a psychopata   už od začátku, protože pak   ta změna nebyla tolik   zřetelná.
Pardal
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.9.2006
Pro mě je tohle nej. klasika   hororu vůbec, takovouhle   atmosféru umí pouze Kubrick,   pomalej protáhlej děj a   hodně ''vlezlá'' hudba vám   dokážou houdně pohnout se   žaludkem, navíc ty kulisi v   hotelu - mazec, synovy   předtuchy valících se   hektolitrů krve hotelovým   koridorem jsou mnohem lepší   než dnešní novodobé   rádoby horory, které trpí   na přemíru příšer   vytvořených počítačovou   animací a kolikrát májí   spíše směšný efekt...   Není třeba se zmiňovat že   Nicholson je ve své roli   skvělí, ale není sám ale   oba dva další protagonisté   se hodně vytáhli. Pokud se   chce opravdu bát, je vždy   kouknot po filmech se   starším datem, protože   jejich atmosféru žádné   Kruhy, Klíče, Gothiky   nenahradí...
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.7.2008
Prvotridne napjata atmosfera   od zacatku do konce umocnovana   navic temer nekonecnymi   kamerovymi jizdami, dokonaly   magor Jack Torrance jacka   Nicholsona, jeho cim dal tim   zdeptanejsi manzelka, ale   nejvic si zapamatujete maleho   Dannyho. Vynikajici film,   rozhodne hororova klasika.
nash
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.2.2005
Dost možná vrcholné   Kubrickovo dílo. Vizuální   stránka je prostě   přenádherná a když se z   výtahu řinou hektolitry   krve, mrazí mě v zádech.   Vlastně mě mrazilo úplně   celý film a to hovoří za   vše. Velkou měrou k tomu   přispívá také dechberoucí   výkon Jacka Nicholsona,   nebál bych se to označit   jako jeho životní výkon   (společně s Přeletem).   Shining je the best horor   všech dob.
Strength
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Naprosto dokonalý. Kubrick   opět dokázal, že je mistr   ve svém oboru. Nicholson to   zahrál velmi přesvědčivě.   Poprvé, když jsem to   viděla, tak jsem nechápala o   co jde, ale několikátem   shládnutí mi to došlo a   nemám námitek a ani jednu   připomínku. Prostě   dokonalé.
Ondrus21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.9.2014
Tak si říkám, jestli vůbec   existuje žánr, do kterého   se Kubrick nikdy jako   režisér nevepsal. Skvělé   zpracování novely podle   Stephena Kinga s dalším z   mých oblíbenců, Jackem   Nicholsonem, který role   magorů a psychopatů prostě   umí na jedničku. Z té   kultovní scény v koupelně   jsem zase po dlouhé době   dostal husí kůži. Trochu mi   to připomnělo pohádku o   zakleté princezně, akorát   naruby. Víc prozrazovat   nebudu, podívejte se sami.
Verik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.5.2009
Stephen King se mi čte   opravdu dobře, takže jsem   tento film chtěla zhlédnout.   Bylo to opravdu skvělé a   dokonce i děsivé. Jack byl   opravdu příšerný, ovšem   ne jako herec, zahrál svou   roli až moc dobře. Malý   Danny byl taky skvělí, až z   něho šel občas mráz po   zádech. Jen Shelley mi tam   nějak neseděla, ale to   ovšem nekazí celkový dojem   z filmu. Ke konci jsem měla o   hlavní postavy už opravdu   strach a jsem ráda, že to   dopadlo tak jak to dopadlo.
Pauleta
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.12.2007
Výborný horor, určitě   jeden z nejlepších, jaké   byly kdy natočeny. Jack   Nicholson podává výkon,   který by byl u jiného herce   nazýván životním, ale u   něj jsme na to zvyklí:-).
Henry123
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.12.2009
Osvícení je pravý horor.   Krev se tu neobjevuje tak   často, zato atmosférou,   ponurou hudbou a napětím   film rozhodně nešetří.   Stejně jako konec vás může   překvapit jak realisticky   osvícení působí a to je   také zásluhou Jacka   Nicholsna, který svou roli   stvárnil opravdu perfektně.   Zapomenout se ale nedá ani na   výkony Shelley Duvall a   Dannyho Lloyda. Takhle bych   mohl The Shining vychvalovat   ještě dlouho, ale já to   zkrátím. Pokud máte rádi   napínavé horory, ale né   extrémě krvavé a osvícení   jste ještě neviděli, tak   byste to měli co nejdřív   napravit!
ondrech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.1.2009
Opravdu propracovaný   perfektní horor, u kterého   jsem se trochu i bál. Dost   povedené je prostředí   hotelu a čím dál víc   zmatené titulky. A nebo   Shelly Duvallová a její   strašný výraz.
Rosomak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.11.2005
Kultovní horror, který sem   musel koukat na čtařikrát,   protože sem ho musel   pokaždé strachy   vypnout...
napadá mě   jen slovo: ten Kubrick je   prostě machr!
Wiikii
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2018
V Shining se skýtá nejedna   dokonalost, která dělá z   dobré atmosféry dokonalou.   Jedna z těchto dokonalostí   je hudba, která dokáže   nabudit úžasný pocit z   filmu, který Vás tak   připoutá k obrazovce, že   nebudete chtít, aby daná   scéna kdy skončila a vše   ještě povyšuje dokonalá   kamera, která svými záběry   každého musí nadchnout.   .... HODNOCENÍ: 92%
ergotoxin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.2.2011
Horrorová klasika; mix   psychózy a duchařiny,   přičemž právě   duchařské, takřka   halucinogenní scény na   atmosféře filmu oceňuji   nejvíc. Jack Nicholson ovšem   zároveň podává   nezapomenutelný výkon, a   své přidá i těžká,   depresivní hudba! Prostě   klasika klasik, další z   těch vzácných horrorových   snímků, které nepotřebují   velké množství mrtvol či   gore k tomu, aby fungovaly.
janek85
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.3.2007
Hmmm...Tak tenhle horor mě   fakt přišpendlil k   sedačce.Naprosto kvalitní,   hrůzostrašný,   geniální.Většinu hororů,   co jsem viděl a bylo jich   málo, se mi zdály víc   krvavější než tento.Tohle   je typický psychologický   horor.Pomalu rozvíjející se   začátek se pak vyvrbil až v   hrůzostrašný střed a   hodně moc napínavý   konec.Tohle je podle mě jeden   z nejkvalitnějších hororů,   co byly kdy   natočeny.Srašidalný děj   dělala hlavně hudba, to   musím podotknout.Výkon Jacka   Nicholsena mi přišel   perfektní, bez jakékoli   chyby.Výkony ostatních   herců, i kyž tam vlasně   byli jen 4, hlavně   šéfkuchař, který byl   černoch, byli taky velmi   slušné.Kdybych se na to   díval večer, nebo snad v   noci, přišlo by mi to   určitě více strašidelné,   než přes den.Jednou se na to   určitě podívám večer.96%
Angelitos
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Vynikající. I když jsem ho   viděla už dávno, stále   mám v hlavě některé   scény. Na tento film se   nezapomíná, a určitě   stojí za podívání.
moudrc
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.11.2008
Strašidelný hororový   snímek začínající   zpočátku velmi klidně, až   poznenáhlu se začne hlavní   postava, výborný Jack   Nicholson, propadat do osidel   šílenství a děj je od té   chvíle napínavý k   prasknutí až do konce.
Salzburg1756
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.5.2012
Nejraději bych se na to   díval pořád dokola a   dokola. Jedná se o dokonalý   a bezchybný horor, v podání   neobyčejného režiséra   Stanleyho Kubricka. Celý film   je tím pádem už předem   zachráněn, protože se dá   naprosto jistě předvídat,   jak asi film bude vypadat.   Tohle není jen film, nýbrž   dokonalá obrazově nádherně   vystavěná podívaná. Co se   mi ale na filmu líbí nejvíc   je fakt, že se film dal   natočit v hotelu s pár herci   a jednou kamerou. Při   nějakých scénách mi   naskakovala husý kůže, a   musím také poděkovat za   první zajímavé náhledy z   helikoptéry, které opravdu   stáli za to. Herci byli   trochu těžkopádní a   nelidští, ale tak už to v   Kubrickových filmech bývá,   a asi se jeho pocity nedaly   změnit. Rozhodně to byla   brilantní podívaná. Kamera   ovšem byla na rovinu   špatná, pořád jen chodila   za postavami, v nějakých   scénách v jednom místě se   ani nehýbala, takže bych   čekal od krále obrazově   zajímavého a zvládnutého   filmu něco víc, ale stejně   to stálo za to. 92%
marky82
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.2.2010
Ano, je to skvělý horor a   časem vůbec nic neztratil.   Jenom jedna maličká věc.   Trochu chápu Kinga, že se mu   nelíbilo obsazení Jacka   Nicholsona kvůli tomu, že   nevypadá na začátku úplně   seriózně. Že vypadá jako   šílenec hned. S tím   souhlasím. Bála sem se ho   už při přijímacím   pohovoru a při jízdě autem   do hotelu:-). Jinak ale   skvělé herecké výkony a   bezva film.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.3.2010
Tak to je film se skvělou   napínavou atmosférou.   Ponurá doba, dlouhé záběry   na téměř nekonečné chodby   plné různých barev,   působily až depresivně. I   ten námět je zajímavý.   Hlavní hrdina se má stát   přes zimní období správcem   na opuštěném hotelu. Na   tento rozsáhlý komplex   umísrěný kdesi v horách   přijíždí i se svojí   rodinou. Netrvá dlouho a na   jednotlivé členy rodiny   začne působit ponorková   nemoc a v dalším stádiu   vrcholí v šílenství.
Hugin
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.5.2008
Nejsem příznivcem hororů,   ale tento je velmi, velmi   nadprůměrný. Pro mě   hlavně proto, že zde   nepobíhají rozpadající se   zombíci a ostatní havěť,   která je ničena   všemožnými prostředky.   Film má vynikající   atmosféru, kameru a   vynikajícího Jacka   Nicholsona v hlavní roli.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2012
OSVÍCENÍ

Zpracování novely   Stephena Kinga z prostředí   horského hotelu Overlook v   režisérském pohledu   Stanleyho Kubricka. Jde o   velmi zajímavě natočený   thriller, který ale asi   nedokázal využít celý   potenciál, který v sobě   obvykle skrývají knížky   Stephena Kinga. Ty se bohužel   jen málokdy povedou převést   stejně sugestivně na   filmové plátno. Tento   neskutečný horor je   označován jako strhující,   úžasný, přímo   atmosférický a neskutečně   ďábelský! Možná je to   opravdový vrchol žánru.

Režisérský   rukopis legendárního   Kubricka se rozhodně   nezapře, ale je pravdou, že   autorovi knižní předlohy se   toto pracování příliš   nelíbilo, protože se   nedrží přesně originálu.   Vizualista Kubrick nabízí   podívanou plnou šílených   obrazů a děsivých momentů   a díky mistrovskému   vykreslení atmosféry tak   film působí velice reálným   dojmem. Ale to jsou věci u   Kubricka naprosto   samozřejmé. Jeho dílo   působí jako obyčejně velmi   mysticky. Úspěch, který   toto dílo dosáhlo, ale není   pouze zásluhou mistra   Kubricka, ale stojí i padá s   hereckým projevem Jacka   Nicholsona, který ztvárnil   hlavní roli. Jack Nicholson   diváky přímo děsí svým   neuvěřitelně realistickým   bláznem. Nutno ale   podotknout, že Jack   Nicholson, jakkoliv   excelentní, v některých   scénách nechutně   přehrává. Na někoho tak   působí dojmem, že v každé   z jeho rolí je velký kus   jeho povahy, takže zase až   tolik nehraje. Pravda je, že   o to víc vynikne jeho umění   v porovnání s Shelley   Duvall. Ta sice statečně   běhá po hotelu s nožem v   ruce a ze všech sil se   snaží zahrát vyděšenou,   ale ve stínu Jacka Nicholsona   se jí to prostě příliš   nedaří.

Zajímavé a opravdu   děsivé jsou chlapcovy vize   rozsekaných dětí v   hotelové chodbě, koupelnová   scéna a běh labyrintem.   Hodně zajímavá je i scéna,   kdy syn jede na tříkolce po   hotelu, kamera ho snímá   zezadu, pohybuje se s ním a   diváci slyší, jak kolečka   jedou chvíli po dřevě,   chvíli po koberci, a najednou   se zastaví u tajemných   dveří.

Musím   říct, že ačkoliv určitě   jde o mimořádné dílo,   přesto tomuhle filmu něco   schází. Možná je to   chybějící gradace konce,   kdy jsem čekala ještě něco   navíc. Ani velkému panu   Kubrickovi se nepovedlo na   100% udržet napětí, tak   sugestivní v knize. I když z   toho konce jsem měla   maličký pocit zklamání,   určitě jde o nadprůměrný   horor, který si zaslouží   plné hodnocení a nelze   jinak, než jej doporučit ke   shlédnutí.
261972
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2013
"The Shinning" je   skvělá a propracovaná   podívaná plná skvělých   efektů a triků. V hlavní   roli se představil skvělý a   děsivý Jack Nicolson, který   to zahrál na výbornou a   ještě dokázal vystrašit.   Stačilo jen aby se zamračil   a mě mrazilo v zádech. No   opravdu! :-D Navíc ten   nádherný hotel, který byl   děsivě obrovský a jeho   prostory nádherné. Navíc to   bludiště bylo taky   zajímavé. Když přejdu k   hodnocení tohoto snímku, tak   si myslím, že je na velice   nadprůměrné úrovni. Musím   dát velké plus Jacku   Nicolsonovi. To prostě musím   :-D Byl skvělej! Navíc   ještě příběh se skvělou   duchařskou tematikou, kde   duchové nejsou jen odrazy v   zrcadle, či příšery se   zlověstnými oči, ale jsou   to "lidé" se   kterými si hlavní hrdina   povídá, což je až vtipné   :-D Nevím, jaká je knížka,   ale rozhodně si jí musím   přečíst :-D Takže   "The Shinning" je   další skvělý snímek a já   ho moc doporučuju ;-) :-)
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.10.2007
Vždycky, když se někdo   přede mnou zmíní o tomhle   báječném filmu, sepne mi v   hlavě okamžitě jedna   rozporuplná informace. ...   „Nenechala jsi mě domluvit.   Řekl jsem: Já ti   neublížím. Jenom ti   vymlátím mozek z hlavy. Jen   ho vymlátím z tý tvý   zasraný palice." Teprve   potom si vzpomenu na   bludiště, na herce a   režiséra. Tak nevím. V   každém případě   nezapomenutelný film! P.S.   Stephen King prý byl značně   nespokojen, no ... to je   ovšem ... jeho problém :-).
orlro
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.8.2009
All work and no play makes   Jack a dull boy. Pro mně   nejlepší scéna filmu.   Nádherné výkony Nicholsona   a malého Dannyho, a velmi   děsivá hudba.
sylwikk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.6.2009
Fakt dobrej film, Jack   Nicholson je šílenec k   sežrání :D Atmosféra je   dokonalá a v tom hotelu bysem   rozhodně bejt nechtěla :)
werrw
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2011
Kniha je rozhodně lepší.   Ovšem výkon Jacka Nicholsna   se mi moc líbil. Narozdíl od   jeho herecké manželky   Shelley Duvall. Její styl   běhu mě občas opravdu   pobavil! Ve filmu se docela   často objevují nudné   pasáže. Škoda, že pan   režisér místo keřových   zvířat obsadil bludiště,   které mi opravdu   strašidelné nepřišlo. Za   mě je to 8 hvězd.
M.H
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Není zde moc zbytečných   keců, herci hrají velice   výrazně a výborná hudba.   Sice se moc příběh   neshoduje s Kingovou knihou   ale výsledek byl   překvapivý. Krásné   výhledy z vrtulníku. Ovšem   herectví chybí jen trochu   lidskosti -Kubrickova klasika.
fsenk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Tento film veterána   nezávislých a často i   kontroverzních filmů S.   Kubricka je sice staršího   data, ale po zhlédnutí   pochopíte, kdo je Jack   Nicholson. Je to Pan Herec.   Proměna zcela tuctového a   rodinně založeného,   neúspěšného spisovatele ve   vraždící monstrum   ovládané duchy starého   hotelového komplexu je   pozvolná, ale zato   strhující. Film citlivě   buduje napětí a gradaci,   zbytečně neplýtvá   "duchy" a "   mostry". Je postaven   převážně na osobnosti J.   Nicholsona. Tento film by měl   patřit do videotéky   každého příznivce hororů   jako kultoví snímek.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2013
Tak jsem splnil svůj slib ( a   to docela brzy :-) ), který   jsem si dal u filmu Osvícení   ( 1997 ) a podíval jsem se i   na tento od S.Kubricka s   Jackem N. v hlavní   roli.Zjistil jsem, že už   jsem ho kdysi dávno viděl a   vlastně jsem si ho jenom   pořádně připoměl.
Nabízí se samozřejmě   možnost tyto dva   "podobné" filmy   srovnávat.Né, že by mě to   nějak lákalo, ale ono se to   nabízí samo a zřejmě to   ani nijak nejde.
Ještě jednou   upozorňuju, že jsem toto   Kingovo dílo nečetl, takže   nebudu hodnotit podle   předlohy, ale jenom podle   toho, co jsem viděl.
Oba dva filmy mají svoje   jisté plus i mínus.
Tady v tomto je např.:   ten hotel o hodně větší a   tím pádem je to i   důvěryhodnější   prostředí.Ve své fantazii   si totiž jistě dokážeme   představit, že v tak velkém   prostoru, by něco podobného   King mohl stvořit.
V   tom druhém filmu je spíš   zase zaměření většinou na   správce, proto víc   pochopíme, proč se dostane   až tam kam se dostane.
Jisté je, že konec u   obou filmů je rozdílný a   jak už jsem tady řekl,   nečetl jsem knihu, takže   vlastně ani nevím, jaký by   měl být.
Moje   doporučení je takové, že   by jsme se měli podívat na   oba dva filmy.
Já je   oba hodnotím stejně.
A ještě jednu věc má   tento film výhodnou - Jack   Nicholson.

P.S.: A souhlasím s tou   chybou filmu, kterou tady   uvedl/a uživatel/ka -   petricka2.S těma dveřma je   to fakt, taky jsem si toho   všiml.
huron
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.9.2006
Filmy dle předloh Stephena   Kinga se vyznačují značnou   kolísavostí kvality. Na   jedné straně jedinečné   snímky jako "Vykoupení   z věznice Shawshank" a   "Zelená míle", na   straně druhé braky typu   "Časožrouti" a   "To". Osvícení je   někde mezi. Přes   skutečnost, že film je   označován za klasiku, mě   trochu nudil. Hlavně se mi   ale příčilo divadelní   přehrávaní Nicholsona. A   také z hudby jsem byl trochu   rozpačitý - chvílemi byla   skvělá, chvílemi mi hodně   vadila. Možná bych se bavil   více, kdybych nečetl   knížku - to syrové zlo,   která číší z každé   stránky, na plátně prostě   není. Přes to všechno se   jedná o řemeslně skvěle   natočený snímek, u kterého   se mi hodně líbila   vizuální stránka, kamera a   zvuk (povedená byla scéna,   kdy malý Danny jede na   autíčku, u země ho sleduje   kamera a do toho se ozývá   drnčivý zvuk kol na   dřevěné podlaze).
papamidnight
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.12.2011
horor na slusne urovni,z jacka   nicholsona mi beha mraz po   zadech,zahral to dost   dobre.film by mohl byt o neco   kratsi.na to ze je to filmove   zpracovani hororoveho   romanu
krale hororu   stephena kinga tak se film   povedl,ale kniha je lepsi.
alfonzcepicka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.10.2007
mne sa to zda precenovany   film. je pravda, ze horory sa   maju pozerat v noci, v mojom   pripade to bolo okolo 14:00,   mozno to je dovod, ze ma to az   na par scen neoslnilo.
Werwolf
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2006
knížka byla skvělá   jasných 10, vím že se to   nedá srovnávat, film je   vždycky horší,ale to   parádní mrazení, které   jsem měl při čtení knižky   mě u filmu prostě   nepotkalo,škoda :(
cold
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.1.2004
To není King, ale Nicholson
Miluju knihy od Kinga a filmy   s Nicholsnem. Škoda, že se   to neskloubilo dohromady. Byl   by to určitě špičkový   film.
Hodnocení 7   dávám jen za výkon Jacka a   depresivní hudbu, jinak nic   moc.
Předloha je   vynikájící. Návštěva   pokoje 217 je prostě hrůza,   ale ve filmu to je spíše k   smíchu.
Já vím, že   kniha bude vždy jiná než   film, ale Kubrick to podle mě   mohl zvládnout o dost   lépe.
Ale i tak se na   tento film zase docela rád   kouknu
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2013
Jack Nicholson jako psychopat.   Výborná volba. Film, na to   jak je starý jsem viděl asi   před třemi lety. Je to   stresující, děsivé jak asi   mělo být.
Papaja73
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.11.2011
Nebýt naprosto dokonalého   Nicholsona,nebylo by na tomto   filmu nic převratného.Místy   snímek dokonce i   nudí.Knižní předloha je   mnohem lepší.
Lasy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.2.2018
Průměrné
Na rok vzniku budiž. Ale   celkově, především pak v   porovnání s knihou, dost   pokulhává a ztrácí se.   Nicolson v roli dobrý, ale   jak již někdo psal, škoda,   že již od začátku vypadá   jako psychopat :/ Čekal jsem   víc.
Bouvard
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.5.2004
Mrazivé kvílení železem
Napětí, neočekávané   situace, mrazivé záběry a   hudba. Hudba? Lépe popsáno   kvílení železem. A mezi   tím zvukem jsou tajuplné   dialogy, partnerské   spokojené ševelní, pak   dialogy, hádky a nakonec   rubání sekyrou, kterou je   vše řečeno. A to vše v   prostorách sezónně   opuštěného velkého hotelu,   kde jsou krom tříčlenné   rodinky, také přízraky   obětí bývalého správce.
Worech
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.7.2019
Bez předlohy-ztraceno
Neznáte-li předlohu, je to o   ničem. Ačkoli kamera a   střih jsou skvělé, bez   původní knihy je to nesmysl   za nesmyslem. Jasně, JN je   maximální zvíře, ale to je   jeho herecká deviza. Tady   pokulhává.
Dragoni
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.11.2010
Film sice ujde,ale to bych   nesměla číst Kingovu knihu!   Kinga jako autora   zbožňuju,proto mi dovolte   poznámku,že kdo tu   tvrdí,že toto je skvělé   zpracování jeho   knihy,zřejmě knihu ani   nečetl,jinak by věděl,že   toto s knihou nemá,snad jen   mimo postav,hotelu a   některých prvků,nic   společného.Absolutně se   vytratila mystika a děsivá   hrůza a zbyl jen   psychologický thriller.
catyinka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.2.2011
Nějak nechápu co se   považuje na tomto filmu za   "geniální".   Přišlo mi to jako dlouze se   táhnoucí nuda s opravdu jen   občasnými dobrými momenty.   Od tohoto režiséra bych   čekala víc. Proto je mé   hodnocení 5/10 a to asi   hlavně za Jacka Nicholsona.
enejčel
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.1.2015
Na to, že v tom hraje   Nicholson a natočil to   Kubrick, tak jsem čekal   rozhodně víc, než to co   jsem viděl. Rozhodně film   není žádným hororem a   postrádá kvalitní   scénář. Dlouhý protažený   začátek, kde se dlouho nic   neděje, pak když se   konečně něco začne dít,   tak to není žádný   zázračný zvrat.
Knihu jsem nečetl, ale   vím, že Stephen King uměl   výborně psát, ale toto   filmové zpracování je   silně nadhodnoceno, protože   je hrozně stupidní.
How_Up
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.6.2010
Pan King je zaslouženě   nazýván "mistrem   hororu", ale každý ho   milovat nemůžu. Knihu jsem   zvládla (v rekordně dlouhém   čase), ale tenhle film   prostě nezvládnu. Prostě   jsou lidé, kterým toto   veledílo může vadit.
T2
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.11.2018
║Rozpočet   $19miliónov║Tržby USA   $44,017,374║Tržby   Celosvetovo $61,100,000║   Neskutočne nezáživná pod   pásovka ako hrom, bez   napätie, bez deju, so   samoúčelnými scénami a   najhoršie s vycereným   Nicholsonom, čo nie je nič   nové a príde to už dosť   otravné a hlavne   jednotvárne. /15%/

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih162669minih162669Ničitelka (2018) 
Destroyer n
minih98791minih98791Avengers: Age of Ultron (2015) 
The Avengers: Age of Ultron n
minih14434minih14434Noční můra v Elm Street 2: Freddyho pomsta (1985) 
A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge n
minih3321minih3321Atkins (1985) 
n
minih24050minih24050Zorro a tři mušketýři (1963) 
Zorro e i tre moschiettieri n
minih120365minih120365Síla života (2014) 
The Homesman n
minih32894minih32894Holka na roztrhání (2002) 
Sweet Home Alabama n
minih5541minih5541Černý pás (1992) 
Blackbelt n
minih158637minih158637Future World (2018) 
Future World n
minih27244minih27244Asterix a Obelix (1999) 
Astérix et Obélix contre César n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Doktor Spánek (2019)

 Doktor Spánek (2019)
Doktor Spánek n
Doctor Sleep
Žánr: horor / drama / fantasy / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Mike Flanagan

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190470
Osobností: 697716
Fotografií: 763643
Plakátů: 376270
Obsahů a biografií: 178165

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10