Osudné noci (1928)

Osudné noci
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 3.5.1929        
„Opilcova schovanka je prodána do nevěstince, provdá se za boháče a stane se slavnou divadelní umělkyní.“
Film "Osudné noci" vypráví osudy chudého děvčete, které se šťastně dostane ze spárů majitele "zábavní" místnosti. Film je z produkce A. B., který k nám uvedla společnost Lloyd film. Film je zpracovaný podle povídky Wilhelma Hauffa má hodně vzrušujících a napínavých situací, ale schází mu pevná linie a jakási vyrovnanost po stránce herecké, režijní i technické. Kitty Barlingová v hlavní ženské úloze nebyla plně na svém místě.

Jevila sice úctyhodnou snahu podat výkon co nejlepší, ale její mimická stupnice byla celkem chudá a ani její tvář nebyla nejfotogeničtější. Walter Slezák byl usměvavým mladým hochem s bujnou hřívou a třebaže se nedopustil žádných hrubých chyb nevynikl nijak nad průměr.Theodor Pištěk v úloze bohatého komerčního rady ukázal, že mu přece nejlépe jdou k tělu charakteristické figurky malých lidí.

V hořejších sférách se mu příliš nevedlo. J. W. Speerger byl v úloze dobrodružného majitele nočního lokálu velmi dobrý a dokázal tak znovu, že mu postavy intrikánů svědčily daleko víc, nežli sladké milovnické role. Josef Rovenský se uplatnil v úloze ztroskotané existence velmi dobře a ukázal tak - již po několikáté - svoje místo ve filmové tvorbě.

V malé roli policejního komisaře se mihl sympatický J. S. Kolár. Režie (Medeotti - Boháč) měla momenty velmi dobré, ale nedovedla zvládnout film v jednotný celek. Právě tak i fotografie měla nestejnoměrnou kvalitu. Ve filmu byla řada titulků zbytečných a naplněných banální sentimentalitou. Ovšem to byl stín všech našich tehdejších filmů.  Autor: Asmodej

režie:
Josef Medeotti-Boháč
 
 
hraje:
Jan W. Speerger (majitel veřejného domu Plant), Josef Rovenský (opilec Ferrari), Kitty Barling (opilcova svěřenka Gina), Božena Svobodová (paní Steplerová), Theodor Pištěk (návštěvník salónu), Jan S. Kolár (komisař), Walter Slezak (kapelník Bellini), Hugh Douglas (role neurčena), Jindřich Lhoták (role neurčena), Jindřich Plachta (role neurčena), Milka Balek-Brodská (role neurčena), Hertha von Walther (role neurčena)
 
 
námět:
Walter Hauff (román Vražda primadony)
 
 
scénář:
Walter Hauff
 
 
kamera:
Georg Krause
 
 
výprava-architekt:
Alois Mecera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.