Ostrov (2005)

Ostrov (The Island)
77.2 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Island

Další název: Die Insel

    Žánr: sci-fi / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.9.2005        
    Délka: 136 min.
„Snem každého je být vybrán pro cestu na tajemný ostrov.“
V poslední době se stále více zajímáme o klony a už jen čekáme na jeho lidskou podobu. Režisér Michael Bay nám ve svém nejnovějším filmu předvádí možnou variantu, jak by to mohlo fungovat a vypadat už v roce 2019.
Na Zemi došlo k examinaci, přežilo jen pár stovek výjimečných lidí, vše bylo zničeno. Existuje jediné místo, které stále připomíná Zemi – Ostrov. Dostane se tam jen vylosovaný, ostatní musejí čekat na své štěstí dál.
Ale co když to tak není? Co když k žádné examinaci nedošlo? Co když žádný Ostrov neexistuje? Takto začal přemýšlet Lincoln 6-Echo. Je v „Ráji“ už 3 roky.
Jeho život se mu zdá nenaplněný. Copak je jediným cílem života dostat se na Ostrov? Jeho kamarádku Jordan 2-Delta to však vůbec nezajímá, vždyť vyhrála v losování, jede na Ostrov! Jenže Lincoln své podezření potvrzuje a snaží se zachránit Jordan od jisté smrti. Nejsou lidé, jsou kloni a žádný Ostrov není! Celá Země je!
Utíkají tedy, a protože nikdo na světě se nesmí dozvědět, kdo jsou zač, stíhá je jejich stvořitel všemi možnými prostředky. Není nouze tedy o přestřelky, honičky a natolik sestříhané scény, že to působí sice velice akčně (navíc s příslušnou hudbou), ale příliš zmateně. Tyto scény jen potvrzují dnešní styl vytvářet akční filmy tak nepřehledně, aby se divák neorientoval, zato v závěru mohl říci: „Bylo to akční.“ Přitom často sám neví, kdo byl zasažen, kdo střílel, kdo spadl a kde jsou a o co ve filmu vlastně jde.
Ostrov naštěstí přinesl více, než jen akční scény, zajímavé téma a obvyklý nepřekonatelný herecký výkon Ewana McGregora. Ostrov připomíná blížící se skutečnost a zdůrazňuje lidskou (ne klonovskou) touhu žít.
Během sledování ostrova se člověk zamyslí nad spoustou nesrovnalostí, faktů, zasměje se, možná i dojme, chvílemi nedýchá napětím. Film zdaleka nedosahuje úrovně kvality, jakou kolem něj média vytvořila, ale přesto je dost dobrý.
  Autor: charlie

režie:
Michael Bay
 
 
hraje:
Ewan McGregor (Lincoln 6-Echo/Tom Lincoln), Scarlett Johansson (Jordan 2-Delta/Sarah Jordanová), Djimon Hounsou (Albert Laurent), Michael Clarke Duncan (Starkweather), Steve Buscemi (McCord), Sean Bean (dr. Merrick), Ethan Phillips (Jones 3-Echo), Brian Stepanek (Gandu 3-Alfa), Noa Tishby (hlasatelka), Max Baker (Carnes), Phil Abrams (Obgyn), Troy Blendell (Laurent člen týmu), Jenae Altschwager (Kim), Shawnee Smith (Suzie), Siobhan Ellen (Lima One Alpha), Kim Coates (Charles Whitman), Matt McColm (policista), Justin Rodgers Hall (klon), Gary Nickens (člen Laurentova týmu), Trent Ford (Calvin Klein model), Svetlana Efremov, Ashley Yegan (barmanka), Robert Sherman (příbuzný)
 
 
námět:
Caspian Tredwell-Owen
 
 
scénář:
Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman, Roberto Orci
 
 
kamera:
Mauro Fiore, Pete Romano (podvodní záběry)
 
 
hudba:
Steve Jablonsky, Trevor Morris (dodatečná), Ramin Djawadi (dodatečná), Mel Wesson (dodatečná - Lincolnova noční můra), Clay Duncan (dodatečná), Blake Neely (dodatečná)
 
 
kostýmy:
Deborah Lynn Scott
 
 
střih:
Paul Rubell, Christian Wagner
 
 
zvuk:
Peter J. Devlin
 
 
produkce:
Walter F. Parkes, Michael Bay, Ian Bryce
 
 
titulky-česká verze:
František Fuka
 
 
zvláštní efekty:
John Frazier (supervize), J.D. Schwalm, David Amborn, Rich E. Cordobes, Steve Riley
 
 
II. kamera:
Mitchell C. Amundsen
 
 
II. režie:
Kenny Bates
 
 
animace:
Industrial Light & Magic, Scott Benza
 
 
koproducent:
Kenny Bates
 
 
koordinátor kaskadérů:
Kenny Bates
 
 
vizuální efekty:
Patrick Jarvis, Black Box Digital, Asylum, John M. Levin, Mark Siegel, Wesley Mandell, Jon Alexander, Al Bailey, Jeffrey Benedict, Greg Maloney, Eric Brevig (supervize), Industrial Light & Magic (zvláštní vizuální efekty)
 
 
masky:
Gregory Nicotero (Zvláštní maskérské efekty: (supervize)), Howard Berger (Zvláštní maskérské efekty: (supervize)), KNB EFX Group (Zvláštní maskérské efekty)
 
 
výprava:
Nigel Phelps
 
 
výkonný producent:
Laurie MacDonald
 
 
úvodní titulky:
Asylum
 
 
kaskadér:
Karin Silvestri, Melissa Barker, Henry Kingi, Brian Simpson, Rob Mars, Kevin Derr, Barbara Anne Klein, Denney Pierce, Christopher Leps
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.