Osada mladých snů (1931)

Osada mladých snů
32.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 4.9.1931        
    Délka: 91 min.
"Osada mladých snů" byl český zvukový film. Když za velkého zájmu diváků film dorazil do biografů, bylo velmi často vyprodáno. Kdo se do kina dostal, bavil se pěknými slovními hříčkami, veselil se pohledem na volný život příslušníků "Osady" a až neobvyklou shovívavostí přijalo částečnou nesrozumitelnost hovorů a místy nejasný a tmavý obraz.

Děj se ukázal jako přijatelně stručný a jen dlouhými zpěvy a záběry na krajinu dosáhl na na délku celovečerního filmu.V "Osadě mladých snů" prožívala skupina mladých mužů a dívek kouzlo tohoto tehdy sportovního novorozeňátka - trampingu. Nerušenou radost a volnost střídaly však nesnáze, vzniklé bezprostředním stykem obou pohlaví. Ve filmu se řešila i tato choulostivá otázka příznivě, ale vyznívala zdánlivě ke chvále a povznesení trampingu a jeho vyznavačů.

V "Osadě mladých snů" slyšeli návštěvníci mimo snivé melodie podvečerních písní i trochu obhroublé vtípky a přezdívky a viděli poněkud nesportovní obměnu boxu ve volné přírodě. Část obecenstva v kině měla divokou radost z této trampské volnosti a nevázanosti - ale byla to jen ta část obecenstva, která neposuzovala krásu filmového umění, nýbrž jen legraci a psinu: byla to ta složka návštěvníků kina, kterým nelahodilo, že slyšeli z reproduktorů české slovo, ale jen něco hodně šťavnatého a neurvalého.

Místy sentimentální nálada a slzavé písně byly již vrozeny našemu českému směru, ale ruku na srdce, trochu rozcitlivělosti neublížilo úspěchu českého filmaření. A taktéž ta troška režisérského začátečnictví s několika naivními hrubkami, kterým ani velká divadelní zkušenost nedovedla zabránit. Američané i Němci měli mimo mnoha hodnotných filmů i slušný počet sice nevinných ale velkých filmových kýčů. Naše kinematografie mezi ně mohla klidně zařadit "Osadu mladých snů"...  Autor: Asmodej

režie:
Oldřich Kmínek
 
 
hraje:
Jiří Steimar (bankéř Sychra), Božena Svobodová (Sychrová), Aša Vašátková (Nasťa zvaná Jitřenka, dcera Sychrových), Václav Norman (dr. Bolar alias Bill Stín), Richard Kubla (inženýr Sam, Bolarův přítel), Ladislav H. Struna (Tom, šerif osady Hudson), Jindřich Lhoták (dr. Jaromír Bolar, Billův bratr), J. Kliment (zřízenec v kanceláři dr. Bolara), Josef Novák (lékař), Slávka Hamouzová (komorná u bankéře Sychry), Jiří Vondrovič (host na večírku), Jindřich Edl (vrátný v marockém hotelu), Marie Nademlejnská (číšnice), Jaroslav Čaban (Ferry), Karel Hloušek (kuchař Willy), Ladislav Bouška (Eddy Mokasín)
 
 
námět:
Vilém Neubauer (román)
 
 
scénář:
Oldřich Kmínek
 
 
kamera:
Jaroslav Blažek
 
 
hudba:
Josef Nademlejnský, Antonín Maria Nademlejnský
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Helmuth Neumann
 
 
zpěv:
Václav Norman, Richard Kubla, Vinohradské kvarteto, Aša Vašátková
 
 
text písně:
Vilém Neubauer, Ruda Jurist, Karel Růžička, Karel Tobis, Václav Špilar, Václav Mírovský
 
 
vedoucí výroby:
Karel René Moláček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.