Old Shatterhand (1964)

Old Shatterhand
74.5 %
 
 

Další název: Apaches Last Battle, Battaglia di Fort Apache, Les Cavaliers rouges

    Žánr: dobrodružný
    Země: NSR / Francie / Itálie / Jugoslávie
    Premiéra v ČR: 20.8.1965        
    Délka: 122 min.
„Vinnetou a jeho věrný přítel bojují proti zlotřilému plukovníkovi, jenž se spolčil s bandity.“
POZOR, SPOILER

Vinnetou se právě loučí se svým bílým bratrem. Každý mají svou cestu.

Na nedalekém ranči je zákeřně zavražděn farmář a vzápětí i jeho žena. Udělali to členové bandy jednookého muže. To vidí farmářův malý kluk Tom a povede se mu utéci. Tito darebáci vše narafičí, aby to vypadalo na indiány a jedou pryč. Cestou narazí na jiné rudochy. Opět dochází k vraždě a k další se schyluje. Muži chtějí indiána pověsit na strom, ale zrovna sem přijíždí Old Shatterhand a zabrání tomu. Vyjde najevo, že indián je Tujunga, Vinnetoův adoptivní syn. Old Shatterhand jej pošle za Vinnetouem a sám ujíždí za svým posláním. Přijíždí až za Bílou Holubicí, též zvanou Paloma, a nalézá zde i onoho malého kluka, tedy Toma. Bere je oba s sebou a jedou do města. Cestou narazí na nové osadníky i se Samem Hawkinsem. Přidají se k nim a v rokli jsou přepadeni. Přitom je ukraden vůz s papíry vystěhovalců. Všichni pak přijedou do města, kde Shatterhand nechává kluka i Palomu a opouští je. Setká se s Vinnetouem až na místě přepadení osadníků. Spolu jedou do tábora k Apačům. Vinnetou se rozhoduje vyzvat náčelníka Komančů k boji. Ne s celým kmenem, ale jen oni dva, aby se tak zabránilo krveprolití. Komančové totiž brojí s bělochy proti Apačům.

V boji je náčelník Komančů poražen. Pak dochází k setkání zástupce bělochů a rudých mužů. Smlouva je jen tak ústně uzavřena. Old Shatterhand pak slíbí důkaz o tom, kdo přepadl ranč a jako svědka uvede Toma. Netuší, že byl zavražděn jednookým. Zrovna v okamžiku, kdy Sam s ním dělal svůj starý trik se střelbou na vejce pomocí zrcátka.

Old Shatterhand mezitím bojuje jako lev jinde a na pomoc mu díky Palomě přichází i Sam Hawkins. Získají tak zajatce. Tujunga se stává bojovníkem a je přijat mezi muže. Zajatec podepisuje Old Shatterhandovi papír, který zachrání čest Apačů. Tujunga má bezpečně dopravit Penelopu zpět k šumícím vodám.

Old Shatterhand a Vinnetou jedou k plukovníkovi Hunterovi, který slíbil osobní bezpečnost. Jenže ten je již mrtvý, údajně na hadí uštknutí a jeho místo zatím zastává odpůrce jeho i mírové smlouvy kapitán Bradley. K domluvě nedojde, naopak Old Shatterhand je nucen odevzdat získanou listinu s podpisem.

U Šumivých vod je vojákem napadena Bílá holubice a Tujunga vojáka zabije. Následně je ostatními vojáky zajat. Naštěstí Paloma stihne dát zprávu Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Vinnetou se vyslovuje pro boj. Aby tomu zabránil, jde Old Shatterhand osvobodit Tujungu sám. Ale nepodaří se to, a již na útěku jsou lapeni. Vinnetou již čekat nemůže a ani nechce. Zlomením šípu dává povel svým rudým bratrům. Do vojenské pevnosti přijíždějí i obyvatelé města. Myslí si, že zde bude klid. Ne na dlouho. Indiánský útok na pevnost začal...  Autor: Pitryx

režie:
Hugo Fregonese
 
 
hraje:
Lex Barker (Old Shatterhand), Guy Madison (kapitán Bradley), Pierre Brice (Vinnetou), Daliah Lavi (Paloma Na-Kana), Rick Battaglia (Dixon), Gustavo Rojo (desátník Bush), Ralf Wolter (Sam Hawkens), Bill Ramsey (Timpe), Alain Tissier (Tujunga), Charles Fawcett (generál Taylor), Mirko Ellis (Joe Burker), James Burke (plukovník Hunter), Mirko Boman (Dick Stone), Gojko Mitić (Apač), Kitty Mattern (Rosemary), Tom Putzgruber (Tom Kampendijk), Živojin Denić (Schmied), Nikola Popović (šerif Brandon), Nikola Ilić (nadporučík Boyd), Ulla Moritz (děvče od osadníků), Stevan Petrović (bandita), Duško Radojčić (farmář Kampendijk), Uwe Rehse (majitel baru), Vladimir Sovanović (Medicine), Georg Attlfellner (holič), Milivoje Popović-Mavid (Lata Nalgut), Dušan Tadić (poručík Bakster), Aleksandar Djurić (Velký Medvěd)
 
 
námět:
Karl May (román)
 
 
scénář:
Robert Adolf Stemmle, Ladislas Fodor
 
 
kamera:
Siegfried Hold
 
 
hudba:
Riz Ortolani
 
 
kostýmy:
Trude Ulrich, Mira Glišić
 
 
střih:
Alfred Srp
 
 
zvuk:
Vladimir Dodig
 
 
produkce:
Artur Brauner
 
 
dabing:
Vladimír Ráž (Old Shatterhand), Stanislav Fišer (Vinnetou), Jiří Adamíra (kapitán Bradley), František Filipovský (Sam Hawkins), Alena Vránová (Paloma), Otto Lackovič (Dixon), Petr Haničinec (desátník Bush), Jaroslava Adamová (Rosemary), Jiří Novotný (Tujunga), Otomar Korbelář (generál Taylor), Soběslav Sejk (Joe Burker), Ivo Gübel (holič), Zdeněk Dítě (Timpe), Václav Kaňkovský (Apačský bojovník,Sokolí Oko), Miloš Willig (Velký medvěd), František Hanus (šerif Brandon), Oldřich Lukeš (plukovník Hunter), Miroslav Homola (Apačský lékař), Eva Klepáčová (děvče od osadníků), František Holar (bandita v červené košili)
 
 
mluví:
Gerd Duwner
 
 
zvláštní efekty:
Zoran Djordjević
 
 
asistent režie:
Stevan Petrović
 
 
výprava:
Otto Pischinger
 
 
producent:
Georg M. Reuther
 
 
kaskadér:
Slavoljub Plavšić-Zvonce
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.