Okénko do nebe (1940)

Okénko do nebe
71.7 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 19.4.1940        
    Délka: 93 min.
"Okénko do nebe". Tato česká veselohra měla, jak to v oné době bylo módní, byl to prý film průbojného mládí. Proč zrovna to? Vždyť základní námět veseloherního děje, že se dva přátelé rozkmotří kvůli nesnášenlivým manželkám, nezávísí, jak je všeobecně známo z životní zkušenosti, na věku. Takže: snad tedy proto, že tito dva mladí muži, skladatel textu písní a filmový scénárista a jeho spolubydlící, jenž pro něj skládá k textům hudbu, jsou nerozluční přátelé a společně se také na inzerát ožení: jeden s žurnalistkou, druhý s posluchačkou filozofie.

Nadále bydlí a hospodaří pohromadě, až do chvíle, kdy se jejich manželky z malicherných příčin pohašteří. Pak nastává těžký život, protože jeden bez druhého nedovedou úspěšně pracovat a nakonec ovšem smír. Za režie Giny Hašlera byly vytvořeny z této prosté zápletky četné veselé situace, vyvěrající z povah hlavních činitelů, výstižně režií i herci prokreslených. Byl to především Ladislav Pešek jako skladatel, uhýbající a osudem i ostatními spíše postrkovaná figurka, jeho energičtější druh Jiří Dohnal, studiem životu poněkud vzdálený a proto snad nedůtklivá filosofka Boženy Šustrové a temperamentní, rozhodnější a ústupnější reportérka Nataši Gollové.

Představitelé vedlejších úloh vyzvedají zábavnost filmu vytvářením různých typů, tak Theodor Pištěk jako majitel kachní farmy, Antonie Nedošínská jako věštkyně, František Kreuzmann jako filmový režisér a přítelkyně mladých, barová tanečnice, v herecky dobrém podání Evy Vrchlické ml., která své taneční umění, které dosud znali jen návštěvníci baletu Národního divadla, poprvé jej uplatnila ve filmu. Karikaturní zabarvení měly snímky z filmového ateliéru, kde byl nejen vidět, ale i slyšet brněnský umělec G. Fišer-Dubský. Tento celkem nenáročný, ale zábavný film, byl lepší úrovně, k čemuž přispěla i hudba Miloše Smatka a Kamila Běhounka.  Autor: Asmodej

režie:
Gina Hašler
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (skladatel Láďa Kristen), Jiří Dohnal (spisovatel Jiří Kavalír), Nataša Gollová (Slávinka Salavová zvaná Inka), Antonie Nedošinská (věštkyně de Thébes vl. Kamila Krupičková), Božena Šustrová (studentka filozofie Máša Hálová), Světla Svozilová (Amálie Sýkorová, Mášina teta), Eva Vrchlická (tanečnice Sylva Flori), Theodor Pištěk (majitel kachní farmy Spytihněv Donát), Jindra Láznička (hodinář F. V. Milerád), Vladimír Řepa (řídící v.v. Amos Salava), Gustav Hilmar (filmový ředitel Gustav Danner), František Kreuzmann (filmový režisér Mojmír Slavík), G. Fišer-Dubský (barytonista Tino Armandy), Anna Letenská (matka zázračného dítěte Hylton-Tichá), Jiří Chudoba (zázračné dítě Joe Hylton), Stanislav Neumann (šachista mistr J. N. Vyskočil), Jindřich Fiala (kameraman Jan Červený), Jarmila Holmová (filmová herečka), František Paul (vrchní ve Hvězdě), Ota Motyčka (vrchní v Šach-mat baru), Václav Pata (číšník v Šach-mat baru), František Černý (účetní pohřebního ústavu Ferdinand Rabas), František Filipovský (Armandyho tajemník), Slávka Rosenbergová (domovnice), Václav Švec (strážník), Jan Černý (člen pěveckého kvarteta), Antonín Zacpal (filmový herec), Jiřina Hladíková (skriptka), Jiří Hron (zvukař v ateliéru), Milka Balek-Brodská (černá dáma v baru), František Karhánek (sólový tanečník), Kamil Běhounek (harmonikář), Inka Zemánková (zpěvačka), Orchestr Karla Vlacha (sám sebe), Karel Vlach (houslista), Leopold Korbař (pianista), Miloš Liška (žurnalista), Alois Dvorský (pokladní v novinách)
 
 
námět:
Felix Achille de la Cámara
 
 
scénář:
Josef Mach, Felix Achille de la Cámara
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Miloš Smatek, Kamil Běhounek
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Marie Bourová
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Eduard Kehm, František Jerhot
 
 
zpěv:
Eva Vrchlická, Míla Spazierová-Hezká, Inka Zemánková
 
 
text písně:
Karel Kozel, Karel Baroch
 
 
choreografie:
Eva Vrchlická
 
 
masky:
Václav Kamarád
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.