Of Human Bondage (1946)

Of Human Bondage
    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 105 min.
Filip Carrey prochází dějem jako ústřední postava počínaje od svých dětských let do středního věku. Po osiření a výchově u poručníka a studiu na univerzitě v Heidelbergu a v Paříži, kde pobývá mezi bohémou, následuje studium medicíny a pak lékařská praxe v londýnské nemocnici.

Následuje bankrot a na počátku 1. sv. války definitivní dokončení lékařských studií. Jeho citlivým místem je jeho tělesná vada tzv. koňská noha, a to poznamená jeho život neustálou skepsí a stálým pocitem méněcennosti. Do cesty mu přijde Mildred, která je nestálou ženou. Zamiluje se do ní. Opět je nešťastný.

Příběh je neustálou sondou do procesu hledání rovnováhy mezi všemi vlivy, které každá doba přináší nastupující generaci. Hledání nových kritérií pravdivosti provází hlavního hrdinu celým filmem.  Autor: Erkul

režie:
Edmund Goulding
 
 
hraje:
Paul Henreid (Philip Carey), Eleanor Parker (Mildred Rogers), Alexis Smith (Nora Nesbitt), Edmund Gwenn (Athelny), Patric Knowles (Griffiths), Janis Paige (Sally Athelny), Henry Stephenson (Dr. Tyrell), Marten Lamont (Dunsford), Isobel Elsom (Mrs. Athelny), Una O'Connor (Mrs. Foremanová), Eva Moore (Mrs. Grayová), Doris Lloyd (bytná), Kerry Vaughn (modelka), Nina Bara (modelka), Marilyn Buferd (modelka), Joan Winfield (servírka), Foster H. Phinney (návštěvník představení)
 
 
námět:
W. Somerset Maugham (román)
 
 
scénář:
Catherine Turney
 
 
kamera:
J. Peverell Marley
 
 
hudba:
Erich Wolfgang Korngold
 
 
výprava-architekt:
George James Hopkins
 
 
kostýmy:
Milo Anderson
 
 
střih:
Clarence Kolster
 
 
zvuk:
Stanley Jones
 
 
produkce:
Henry Blanke
 
 
zvláštní efekty:
Warren Lynch
 
 
masky:
Perc Westmore
 
 
výkonný producent:
Jack L. Warner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.