Odnikud někam (1975)

Odnikud někam (Znikąd donikąd)

Znikąd donikąd

    Žánr: válečný / drama
    Země: Polsko
    Premiéra v ČR: 1975        
    Délka: 85 min., 2421 metrů
„Drama odehrávající se na podzim roku 1945 se zabývá událostmi, které ovlivnily tisíce Poláků.“
Podzim roku 1945 - do vesničky Żywiec sestupuje z okolních lesů zdecimovaný zbytek bývalé partyzánské jednotky pod vedením poručíka Groźného. Jsou to vojáci Armii krajowej, kteří po porážce nacistů odmítli složit zbraně a smířit se s nástupem lidové vlády v Polsku. Mají za sebou vyčerpávající pochod, jsou hladoví a unavení. Mnozí z jejich spolubojovníků už padli, anebo pochopili marnost svého počínání a dali přednost mírovému životu.

Ti, kteří zatím zůstávají, teď hledají ve vsi úkryt a pomoc pro svého raněného kamaráda Kordiana. Ujímá se ho starý venkovský lékař Stefan, jeden z bývalých mužů Groźného. Přes všechnu jeho péči však Kordian umírá. Část partyzánů pod vedením Fabiana napadne dům místního komunisty, znásilní jeho ženu a zabije starého pastýře, který ji chránil.

V jednotce vzniká rozkol, Groźny a Fabián stojí proti sobě jako nepřátelé a doktor Groźného prosí, aby ze vsi jednotku odvedl. Groźny jeho obavy chápe, ale v dané situaci nemůže nic dělat. Když do vsi dorazí neznámé auto, jeho muži zastřelí šoféra, protože se domnívají, že jde o vládního policistu. Ukáže se však, že to byl pouze podomní prodejce náboženských předmětů.

Groźny nevidí jiné východisko, než navrhnout Fabianovi partii pokeru - ten, kdo prohraje, se sám zastřelí a vítěz se stane velitelem celé skupiny. Fabian přijímá a prohrává. Skutečně si vpálí kulku do hlavy a Groźny se zbytkem partyzánů opouští vesnici. Groźného v té chvíli opouští i jeho pobočník Reno, který dal umírajícímu Kordianovi slib, že zanechá bratrovražedných bojů a vrátí se ke své rodině.  Autor: green-tea

režie:
Kazimierz Kutz
 
 
hraje:
Olgierd Lukaszewicz (Kordian), Jerzy Trela (poručík Grożny), Jerzy Zelnik (Stefan), Jadwiga Jankowska-Cieślak (Marta), Leonard Pietraszak (Fabian), Stanisław Igar (Coco), Jerzy Jogałła (důstojník KGB), Zofia Jamry (Liliana), Jerzy Braszka (Dzik), Kazimierz Witkiewicz (britský důstojník), Bengt Brunskog (britský důstojník)
 
 
kamera:
Krzysztof Winiewicz
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Marta Kobierska
 
 
střih:
Józef Bartczak
 
 
zvuk:
Jerzy Blaszyński
 
 
asistent kamery:
Andrzej Jaroszewicz
 
 
asistent výtvarné scény:
Bogdan Solle
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.