Očovské pastorále (1973)

Očovské pastorále
71.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.11.1973        
    Délka: 84 min.
„Príbeh o chlapskej cti a odvahe.“
POZOR SPOILER

Je „mitrovanie“ a bačové se scházejí ve vesnici. Bača Jožo Golian je chválen a má pást ovce také příští rok. Sláva je i v hospodě, a pak večer u ohně. Zde je však malý spor, a to kvůli jednomu zabitému kusu ze stáda. Starý Paľo Cesnak se opije tak, že sotva leze. A ráno nalézají otrávené psy a několik ovcí zmizelo.

Jožo vzpomíná, jak měl své ovečky a nechal se nalákat do společného hospodaření.

Jožo je samozřejmě v průšvihu. Dokonce se nesou hloupé řeči, že byl se zloději domluvený. Proto se rozhoduje zůstávat u ovcí tak dlouho, dokud zloděje nedopadne. A věc se podaří. Jožo polapí rysa. Pak za ním přicházejí „myslivci“ a chtějí, aby jim pár ovcí „prodal“. On nesouhlasí. Oni přijdou v noci a dochází k přestřelce, při které je Paľo raněn do zadní části těla. A je jasné, že to Jožo nenechá jen tak. Rozhoduje se, že ovce najde. Nejprve je jde hledat Paľo, ale neuspěje. U soudu kvůli ovcím dostává Jožo podmínku, ale podezření na něm zůstalo. Snad i proto jde na výstavu ovcí, kde vytuší stopu. Nakonec nalézá ovce v garáži jednoho z místních. Jenže zloději se svého lupu nechtějí vzdát jen tak a Joža přepadnou…  Autor: Pitryx

režie:
Jozef Zachar
 
 
hraje:
Július Pántik (Golian), Jozef Kroner (Cesnak), Andrej Mojžiš (Striež), Terézia Hurbanová-Kronerová (bačova žena), Ivan Palúch (Jožko), Hana Gregorová (Helenka), Naďa Hejná (matka), Ján Kožuch (Poval'ač), Ján Kroner (zloděj), Michal Monček (zloděj), Juraj Kováč (zloděj), Viliam Polónyi (člen SNB), Anton Mrvečka (lékař), Mikuláš Onufrák (agitátor), Štefan Kršňák (agitátor)
 
 
námět:
Štefan Sokol
 
 
scénář:
Štefan Sokol
 
 
kamera:
Vladimír Ondruš
 
 
hudba:
Tibor Andrašovan
 
 
výprava-architekt:
Miloš Kalina
 
 
střih:
Maxmilián Remeň
 
 
zvuk:
Pavol Sásik
 
 
vedoucí produkce:
Štefan Gašparík
 
 
asistent kamery:
Ján Magdolén
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.