Jeden svět
ohodnotit

O zvířatech a lidech [TV seriál]

Další název:
Unsere Tierklinik; Die Tierklinik am Rande der Stadt
Žánr:
Rok:
1993
Délka:
55 minut, 13 dílů
„Koprodukční seriál z prostředí veterinární kliniky“
Popis / Obsah / Info k filmu O zvířatech a lidech
1. díl Dívka s kocourem
2. díl Sázka
Vedle lidských hrdinů má tento seriál i hrdiny zvířecí, vedle lidských hvězd, hvězdiček a neherců má i své zvířecí herce, zdatné profesionály i amatéry, své hvězdy i své štěky (těch posledních je požehnaně). Je to zvláštní, ale tvůrci mají tu zkušenost, že diváka obvykle zajímají především osudy zvířecích hrdinů při natáčení i po něm. Herec by mohl být v příběhu klidně rozsekán na kusy, utopen, a přece se divák bude ptát, jestli nebylo ublíženo psu, kterého zlý padouch postřelil. Proto ten, kdo stojí o divácky úspěšný film, dobře ví, že smrt zvířete v příběhu si musí dvakrát rozmyslet, aby si své diváky neznepřátelil. Naštěstí můžeme sdělit, že při natáčení tohoto seriálu nebyl nikomu zkřiven ani vlas, ani chlup, ani dráp ba ani peříčko.

3. díl Konkurz
Doposud jsme se seznámili s šéfem veterinální kliniky doktorem Hrubešem, který měl dlouhodobý poměr se svou sekretářkou a ekonomkou Janou Darkovou. Na Janu však patrně více myslí jeho přítel doktor Souček, zatímco Hrubeše zaujala atraktivní dívka Olga, která přišla naoko na vyšetření s kocourem, ve skutečnosti se však chtěla seznámit s klinikou. Souček v Olze poznal svou bývalou studentku, proto se dobře baví, když se s ním Hrubeš vsadí, že se s touhle prostou, nezkaženou dívkou do roka ožení. Během výjezdu k případu slintavky se Hrubeš střetl s doktorem Machem z ministerstva, který se přihlásil ke konkurzu na místo po invalidním doktoru Maratovi. Doktoru Seslíkovi vykradli zloději byt za asistence jeho milované dobrácké feny Aidy. Nedoslýchavé doktorce Hokové nosí někdo tajně každé ráno čerstvé květiny. Při návštěvě v ZOO se Olze podařilo nakrmit malého tygříka, který odmítal pít a zamilovaný Hrubeš zvýšil sázku.

4. díl Travič
Doktor Seslík se marně snaží převychovat svého psa. Ke konkurzu se na místo po invalidním doktoru Maratovi dostaví nejen doktor Mach, ale k překvapení všech i Olga. Její přijetí nakonec doktor Hrubeš prosadil. Když se však Hrubeš dozví, že Marat pomýšlí na sebevraždu, slíbí i jemu návrat na kliniku. Dosavadní partnerka doktora Hrubeše Jana Darková trpí jeho novou avantýrou, možná ani netuší, jak silně s ní sympatizuje doktor Souček. Nedoslýchavá doktorka Hoková zjistila, že ošetřovatel Hanzel jí každé ráno dává do vázy čerstvé květiny a posléze objeví v jeho skříni půvabné naivní obrázky. Hrubeš navštíví Olgu, aby jí sdělil výsledky konkurzu, kýžený společný večer mu však Olga nedopřeje. A dál ho nepozve už ani Darková.

5. díl Papoušek
V předchozím dílu jsme sledovali úsilí primáře Hrubeše o vybudování bezbariérových vstupů, aby se mohl doktor Marat vrátit na kliniku. Ministerstvo však údajně nemělo na přestavbu peníze, pouze člen komise doktor Mach nabídl pomoc, ovšem pod podmínkou, že sám bude na klinice zaměstnán. Nedoslýchavá doktorka Hoková se nechala přesvědčit od svého tajného ctitele a naivního malíře, ošetřovatele Hanzela, aby podstoupila ušní operaci. Olga už přijala i Hrubešovo pozvání domů, kde obdivovala jeho starožitnou komodu, k ničemu dalšímu však nedošlo. Přesto byl Hrubeš štěstím v sedmém nebi.

6. díl Dostihy
V pátém dílu jsme byli svědky, jak při jednom z prvních vyšetření nastupující veterinářce Olze ulétl papoušek. Hrubeš jí pomohl sehnat jiného, kterého úspěšně podstrčil krátkozraké pacientce. Hrubešovi byl definitivně odmítnut příspěvek na bezbariérové vstupy. Musel prodat vzácnou komodu, aby mohl zaplatit přestavbu z vlastního. Hanzel, který se staral o byt Hokové během jejího pobytu v nemocnici, neopatrností rozbil sošku slona. Hoková se tomu však jen zasmála, šťastná, že se operace podařila. Čechoameričanka Rezniceková potřebovala zdravotní osvědčení pro štěně "Huskyho", aby s ním mohla odletět do USA, štěně je však v takovém stavu, že musí zůstat na klinice. Na kliniku se s velkou slávou vrátil vozíčkář Marat.

7. díl Revize
V předešlém dílu se prohloubila krize mezi šéfem Hrubešem a mladou veterinářkou Olgou. Hrubeš se přiznává příteli Součkovi, že sázku prohrál, s Olgou se neožení, ani si ji nepřetvoří k obrazu svému, jak kdysi snil. To naopak Souček je úspěšnější s Janou Darkovou, bývalou Hrubešovou milenkou, nechce však zneužít jejího neštěstí. Hrubeš je stále podrážděnější, střetne se s ošetřovatelem Hanzelem, kterého se dotklo, že doktorka Hoková ukázala Hrubešovi jeho naivní obrázky, napadne doktora Verba, který si vzal do vlastní péče štěně Jacka, jehož musela v Čechách zanechat Čechoameričanka Rezniceková. Na dostizích si zlomí nohu kůň Cortéz. Marat přesvědčí Hrubeše, aby se na klinice pokusili o záchranu drahého koně.

8. díl Vzteklina
Láska šéfa veterinární kliniky Hrubeše k mladé veterinářce Olze utrpěla trhliny, Olga však objevila ve starožitnictví vzácnou komodu, kterou musel Hrubeš prodat, aby mohl zaplatit bezbariérové vstupy pro invalidního doktora Marata. Doktor Mach, který se stále touží dostat na kliniku, poštval na Hrubeše kontrolu, ta však žádné závady nenašla. Dokonce hřebec Cortéz, který si při dostizích zlomil nohu a kterého doktor Marat zachránil před utracením, je léčen v souladu s předpisy. Dan se strará místo doktora Verba o štěně Jacka, štěně je ale traumatizováno ze stálého střídání pánů.

9. díl Krize
10. díl Vánoce
11. díl Špatné zprávy
Příběh televizního seriálu pozvolna spěje ke svému vrcholu. V minulém dílu pokazil Danovi Vánoce příjezd paní Rezničekové, majitelky Jacka. Ta však nakonec Danovi psa neodvezla, protože poznala, že pes patří tomu, kdo se o něj stará a ke komu přilnul. Doktor Souček dostal pozvání na stáž do Afriky, Hrubeš nabídl zastupování Součka v ZOO doktoru Verbovi, který se v dojetí přiznal, že Machovi donášel, co se děje na klinice. Hrubeš přemlouval Darkovou, aby letěla do Afriky se Součkem a dozvěděl se tajemství: Jana čeká se Součkem dítě. A tak nakonec nic netušící Souček odlétěl do Afriky sám. Olga odjíždí na Vánoce k rodičům, cestou se však stane svědkem autonehody, při které byl vážně zraněn los. Hrubeš s Hanzelem jí spěchají na pomoc.

12. díl Výpověď
Při ošetření losa si Hrubeš zlomil nohu. Souček se v Africe z kazety dozvěděl, že se přihlásil původní majitel kliniky pan Sádek. Hrubeš začal zoufale hledat pro kliniku náhradní budovu. Vyléčeného Cortéze si odvezli. Za Seslíkem přijela na návštěvu Inge, zrovna když byl Seslík u porodu své milované Aidy. Hrubeš s Hokovou uspořádali výstavu obrázků pana Hanzela, radost všem však zkazila návštěva pana Sádka, který žádá urgentní vyklizení budovy.

13. díl Závod
Dnešním závěrečným dílem se rozloučíme s jednou pražskou veterinární klinikou, s jejími lékaři i jejich zvířecími pacienty. V posledních dílech jsme sledovali zápas všech zaměstnanců o zachování existence kliniky, neboť původní majitel budovy, pan Sádek, dal Hrubešovi výpověď. Tento díl nám poví, zda se naplní naděje, že se podaří Sádkovo rozhodnutí zvrátit. A budeme také držet palce uzdravenému Cortézovi, který se opět chystá na start...


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10