O stříbrném a zlatém vajíčku (1981) [TV inscenace]

O stříbrném a zlatém vajíčku
75.3 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 43 min.
„Pohádka o dcerách krále ptáků, které si vybraly lidské ženichy.“
POZOR, SPOILER

Ocitáme se v ptačí říši u ptačího krále. Ten má dvě dcery, Kačenku a Aranku. A ty dvě chtějí pozorovat knížete při lovu. Otec to nerad dovoluje. Ale co, kdyby hrozilo nebezpečí, promění se obě ve vajíčko a bude po nebezpečí.

Kníže zde skutečně je, odpočívá, když mu na hlavu spadne zlaté vajíčko. Nechá svého lesního Štěpána hledá, zda tam odkud spadlo není ještě jedno a hle, je. Ale kropenaté. Oba muži si berou vejce s sebou.

Když knížeti vajíčko spadne, zjeví se tu Aranka. Král ji ihned začne zpracovávat směrem ke svatbě, protože tuší peníze. Z druhého kropenatého vajíčka se stane stříbrné a vyklube se z něj Kačenka. Myslivec je rád a hned se do ní zamiluje. Kačenka mu skořápku dá a také mu řekne, že ji musí hlídat jako oko v hlavě.

Na zámku je již Aranka jako doma a král nadává, protože nepřinesla ani vindru. A tak milá Aranka jde a lstí připraví Kačenku o skořápku. Ta okamžitě mizí. A Štěpán ji jde hledat. Setká se s loupežníkem Breburdou, se kterým se skamarádí a jde dál.

Na zámku je další hádka a lakomý král bere skořápku i Arance.

Když se Štěpán vrátí domů. Hospodaří mu tu Breburda. Jemu to nevadí, nechce se zdržet a chce jít hledat hned dál. Takže si odpočine a jde zase do lesa. Zde potká pana krále a přichází sem i ptačí král. Pozemský protějšek potrestá tím, že jej promění v krkavce. Totéž po něm žádá i Štěpán pro sebe, který doufá, že v ptačí podobě najde svou Kačenku…  Autor: Pitryx

režie:
Svatava Simonová
 
 
hraje:
Josef Mixa (král ptáků), Jana Boušková (Aranka, dcera krále), Zlata Adamovská (Kačenka, dcera krále), Vladimír Brabec (kníže), Petr Štěpánek (myslivec Štěpán), Stanislav Fišer (loupežník Breburda)
 
 
scénář:
Květa Kuršová
 
 
kamera:
Milan Dostál
 
 
hudba:
Otmar Mácha
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Josef Jelínek
 
 
střih:
Ondřej Pechar
 
 
zvuk:
Karel Dittrich
 
 
II. kamera:
Jan Hušek, Zdeněk Uher, Ivan Charvát
 
 
masky:
Jarmila Šťastná, Jiří Pavlín
 
 
dramaturgie:
Anna Jurásková
 
 
asistent režie:
Yvona Novotná
 
 
pomocná režie:
Svatopluk Mikeska
 
 
vedoucí výroby:
Miroslava Nováková (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.