O mrtvých jen dobře (1985) [TV inscenace]

O mrtvých jen dobře
64.2 %
 
 
    Žánr: detektivní
    Země: Československo
    Délka: 79 min.
„Detektivní příběh z vesnice, kde každý ví o každém všechno, ale kdo vraždil, neví nikdo.“
POZOR, SPOILER

Po vesnici pobíhá žena a křičí do oken, že zabili Josku Sedláčkovic. Za hospodou je skutečně jeho mrtvola a veřejná bezpečnost je na místě. Je konstatováno udušení z utopení. V močůvce. Na mrtvole jsou sice drobné oděrky, ale…

Vyšetřovatelé se usadí v místní hospodě, kde je již banda opilců. Jsou posláni k odpočinku a ku pomoci se hlásí bývalý nadpraporčík Vondrák. Nyní je u pomocné stráže VB. Také sem přichází těhotná žena zavražděného. Ta je však zatím poslána pryč. Je zjištěno, že nešlo o loupež. Případ řeší major Hásek. Ten po chvíli zjistí, že zavražděný byl obecní děvkař. Kdysi dávno udělal kluka Tonce Hanouskové. Ten má jméno Josef a nyní je již ve škole, do které mu pomohl právě Joska - a ještě mu koupil motorku.

Tonka je podezřelá, ovšem stejně jako ostatní. Hásek ji drobet vyleká a čeká, co se bude dít. On totiž podezřívá i jejího současného manžela. Ten však uklouzne na schodech a je po něm. Avšak po smrti se potvrdí jeho alibi a podezření padá.

Tonka vypovídá o tom, jak jí přišel vynadat starý Deml, otec Ančete, a jak prý pak posílal všude anonymy. Jsou vyslýchání další a další lidé, sítem prochází i Josef Hanousek, ale s tím jsou potíže. Prý byl u Evy Hamanové, kterou si chce vzít. Přesto v jeho výpovědi chybí dost času na vraždu. On však zatím mlčí.

Kruh se ne a ne uzavřít, až dochází k překvapení pro vyšetřovatele. Tohle skutečně nečekali. A to netuší, že tohle překvapení rozhodně nebude jen jedno.  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Kubeček
 
 
hraje:
Eduard Cupák (major Hásek), Svatopluk Matyáš (kapitán Kříž), Břetislav Slováček (nadporučík Klázar), Libuše Geprtová (Tonka Hanousková), Jorga Kotrbová (Anče Sedláčková), Ota Sklenčka (Vojtěch Deml), Zdeněk Martínek (Vondrák), Vladimír Krška (hostinský Najbrt), Věra Vlčková (hostinská Máňa), Ludmila Roubíková (Dvořačka), Čestmír Řanda (Josef Hanousek), Ferdinand Krůta (mistr Vojtíšek), Karel Meister, Zdeněk Kutil (opilec), Josef Patočka (opilec), Václav Kotva (nádražák), Oldřich Vlach (zootechnik), Bohuslav Čáp, Jan Pohan (předseda JZD), Milan Hein (traktorista), Vladislav Beneš (poručík Hejna), Jakub Zdeněk (Sedláček, nejml.)
 
 
scénář:
Božena Šimková
 
 
kamera:
Eduard Landisch
 
 
hudba:
Jiří Svoboda
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Svatava Hrubcová
 
 
II. kamera:
Miloš Horák, Jan Novák, Ivan Rybák, Petr Prima
 
 
masky:
Milan Sklenář, Eva Šidlíková
 
 
dramaturgie:
Lída Hustolesová
 
 
asistent režie:
Milada Lachoutová
 
 
pomocná režie:
Alena Kopalová
 
 
vedoucí výroby:
Čestmír Kopecký, Dagmar Bautzká
 
 
skript:
Hana Goetzová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.