Duben
ohodnotit

O Janovi a podivuhodném příteli [TV film]

Další název:
Der Reisekamerad; Vandronik
Žánr:
Rok:
1990
Délka:
90 minut
„Jak si mládenec poradil s nástrahami kouzelníka Magnuse a vysvobodil princeznu Agnes ze zajetí“

Komentáře k filmu O Janovi a podivuhodném příteli

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 17
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2017
Pohádka s atmosférou
Z téhle pohádky je cítit   podivuhodná atmosféra. No   není divu vždyť je o   podivuhodném janově   příteli. Vřele doporučuji   ke shlédnutí. :-) Zajímavý   a výstižný komentář   napsala matematicka.
Matematicka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.9.2014
Úžasná pohádka H. Ch. Andersena
Úžasná pohádka H. Ch.   Andersena, nádherně   zfilmovaná. (Těší mě   navíc, že ve spolupráci   dvou národů, které jinak   spolu mají tolik problémů.)   Film dobře vystihuje   atmosféru pohádky, nechybí   tu napětí ani humor. Navíc   tu vysvítají velice hluboké   myšlenky. Na tento příběh   stojí za to se podívat a   životem a příkladem Jana se   v tom nejlepším slova smyslu   inspirovat. K tomu, aby vše   potřebné dokázal, ale také   potřeboval Přítele.   Úžasná pohádka pro   všechny, kterou si ale asi   nejvíc užijí dospělí (u   nás ji zvládly i malé   děti).
"Jako   nejchudší z chudých jsi   obětoval svůj poslední   peníz, aby nezvítězilo   zlo."
guppy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.7.2022
Obsazení
Fascinzje mbe, jak se   odfláklo obsazení. Naorosto   tu chybí ty tři jezdkyně na   koni. D. Patrasová, K.   Brožová a tu třetí jsem   neodhalil......
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.9.2012
Multinárodnostní koprodukce   je v této výborně   zpracované, tajuplné a pro   někoho možná až   depresívní pohádce na   náměty H. Ch. Andersena   hodně cítit - a to v   kladném slova smyslu.   Seversky temný příběh s   místy až hororovým   nádechem (poletující oči,   trio černých rytířů,   kamenné sochy s živýma   očima) skvěle vyvažuje   porce slovanského humoru v   podání dua Labuda +   Zedníček. Zvláštní   atmosféru dokresluje a   násobí hudba Petra Hapky.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2014
U našich pohádek, i u těch   vzinklých v koprodukci, jsme   zvyklí na určitý typ   humoru. Tahle pohádka je   však vážná a místy trochu   strašidelná. Německý humor   je takový, že se u něj   téměř vůbec nesmějete,   nebo alespoň jen   výjimečně. Film vznikl v   roce 1990. Předpokládám,   že se natáčel ještě v   dobách předrevolučních.   Nebo ne? To je jedno, ale tato   převratná doba hodně   filmům ublížila. Lidé   měli jiné zájmy, tak pár   děl třeba prošlo biografy   bez většího zájmu   obecenstva.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Dost zajimava a tajemna   pohadka,ktera vas udrzi v   napeti od zacatku az do   konce.Jsou tu take velmi dobre   propracovane triky.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.12.2013
Znovu jsem se podíval na tuto   koprodukční pohádku a   musím říci, že se mi   líbí čím dál víc. Je   taková tajemná a přitom   pohádková. I ta spolupráce   na koprodukci nic neporušila.   Někdy to vypadá kostrbaté,   ale tady jakoby si všichni   herci rozuměli.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.1.2021
Stačí se podívat na jména,   které u zrodu této temné   koprodukční pohádky Hanse   Christiana Andersena   figurují. Režie - Ludvík   Ráža, kostýmní výtvarnice   - jeho dceruška Evženie   Rážová, výtvarná   spolupráce - Olga   Vyleťalová, výtvarník   dekorací - Jindřich Goetz,   kamera - Jan Macák, hudba -   Petr Hapka. Výsledkem je   psychedelická hororová   stylizace, kterou jen tak   někdo nenatočí. Podzimní   příroda a magická   hudba/ruchy/ambient   originalitu jen a jen   zvýrazňují. V některých   fragmentech mě tento   příběh připomíná Souboj   Titánů (princezna v noci   odlétá na koni za   čarodějem do jeho sluje, kde   dostane otázku, kterou musí   druhý den její nápadník   uhodnout, jinak zkamení).   Mám moc rád filmovou tvorbu   Ludvíka Ráže, takový   režisér tu opravdu chybí.
Medousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.4.2008
Velmi zvláštní   pohádka,která se tak trochu   liší od   ostatních,podtržená velmi   zajímavou a krásnou hudbou.V   televizi ji moc často   nedávají,tak není příliš   okoukaná.Podívám se na ni   rozhodně radši,než na   novější pohádky typu Z   pekla štěstí,Kouzelný   měšec...atd
callaghan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2010
Moc pěkná pohádka. V   porovnání s českou klasikou   je to sice něco úplně   jiného, to ale vůbec   neznamená, že by byla nějak   horší. Andersenův styl se   prostě jen liší od toho, co   nám naservírovali Zeman a   spol. Hezký tajemný   příběh a pěkná   nenadnesená moudra   podivuhodného přítele - na   mě tahle pohádka určitě   zapůsobila.
aneta.raimova
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2013
Krásná neokoukaná pohádka   dle předlohy H.Ch.Andersena s   napínavým a tajemným   příběhem a trochu   strašidelnými prvky(pro   úplně malé děti asi není   nejvhodnější, ale ty   starší a dokonce nás   dospěláky chytne :-) ).   Jediné mínus byla volba   hlavního hrdiny-vím, že má   představovat chudého   pastýře ovcí, kterému   umřel otec a jeho vyhnali z   rodné salaše chudého jak   myš(pouze se zlaťákem v   kapse a rubínovým   přívěskem na krku), ale i   tak mohl být zvolen někdo   aspoň s trochou charizma a   jiskrou v oku a ne takový   mamlas, který při každém   nebezpečí začne jen bučet,   jak dobytče uvízlé v   bažině :-/ Na druhou stranu   to vyvyžují krásné a   umělecky hodnotné kostýmy a   vhodně zvolená scenérie :-)   I na tutu pohádku se kdykoliv   ráda opět podívám a to i   navzdory hlavnímu herci ;-)
Hellish_Satanica
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.8.2006
Takto pohádka není vůbec   špatná. Jenže já znám   předlohu a celkem by mě   zajímalo, kdy konečně   někdo natočí pohádku tak,   jak byla skutečně napsána.   No abych vše uvedla na pravou   míru - kdo tuto pohádku   nečetl - zatímco ve   filmovém zpracování je   princezna nevinná oběť   zlého kouzelníka a velmi   tím trpí, v předloze od   Andersena je to docela jinak -   princezna byla pěkná   "mrška", chodila v   noci za skřetem a to zcela   dobrovolně a ráda, a když   případný uchazeč o její   ruku neuhádl hádanku,   nezkameněl, jak je tomu ve   filmu, nýbrž byl popraven a   pověšen do zahrady "na   ozdobu" :-). No a   odpověď na poslední   hádanku nebyla   "láska", ale byla   to hlava toho skřeta, za   kterým princezna chodila,   kterého Jan zabil a jeho   hlavu pak princezně ukázal,   když po něm chtěla   odpověď na její otázku -   nač myslí. Takže původní   předloha je o dost   drsnější než film, možná   kdyby to takto natočili,   nebylo by to moc pro děti,   ale ta pohádka je   strašidelná už i tak,   takže by to asi nevadilo :-)   Mě tedy určitě ne :-)
Prasoid
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.1.2009
Jedna z těch starých   dobrých pohádek, jejichž   atmosféra nemá daleko k   hororu, čímž u mě stoupá   jejich cena.
PORTER
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 17.11.2016
Trochu netradiční   pohádka,chvílemi působí   depresivně a děsivě,jak   atmosférou tak   prostředím,herecky v pohodě   ,plejáda českých herců.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.10.2010
Velice ponurá a temná   pohádka, kterou bych menším   dětem ani nepouštěl. V roli   zlého krále lord/kapitán   Sharingham z Jacka Holborna!
Alix
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.8.2017
Pohádka mi připadá sice   ponurá, jak už většinou   Andersenovy pohádky jsou, ale   taky velice chladná, bez   humoru a švihu. Zedníček s   Labudou to zachránit nemohli.   Hlavní hrdina mi připadá   jako mamlas a kdyby neměl   přítele, do konce by   nevydržel. Nikdo z herců   tady vlastně vůbec nedostal   prostor, aby ukázal, že   opravdu hercem je.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 11.12.2016
Blbá pohádka, nudil jsem se.   Nemá to ani razanci ani   spád, vleče se to. Dvojka   Zedníček + Labuda jsou tedy   super. Kostýmy dělal někdo   zhulený a souboje jsou   spíše na ostudu. No, dobrá,   dávám něco za snahu a za tu   výše zmíněnou dvojku. Plus   panu Kemrovi, kterému nebylo   dáno místo.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih96317minih96317Perly: Tři zlaté vlasy děda Vševěda (1988) [TV film] 
Perly: Tři zlaté vlasy děda Vševěda n
minih61714minih61714Michael Jackson – Pohled do soukromí (2003) [TV film] 
Living with Michael Jackson: A Tonight Special n
minih29459minih29459Billy Elliot (2000) 
Billy Elliot n
minih57616minih57616Paví král (1978) [TV film] 
n
minih73546minih73546Přidej se (2004) [TV cyklus] 
n
minih55601minih55601Polojasno (2009) 
Partly Cloudy n
minih5663minih5663Člověk proti zkáze (1989) 
Člověk proti zkáze n
minih81400minih81400Idioti na plavbě kolem světa (2007) [TV film] 
n
minih148653minih148653Na pohodu s Heidi (2016) [TV pořad] 
Na pohodu s Heidi n
minih72428minih72428Hit storočia (2007) [TV pořad] 
Hit storočia n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10