Duben
ohodnotit

O Emínce a Havlíčkovi [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1974
Délka:
43 minut
„Krkonošská pohádka podle Josefa Štefana Kubína.“
Popis / Obsah / Info k filmu O Emínce a Havlíčkovi
POZOR, SPOILER

Krakonoš se dívá do rodiny, kde se narodilo dítě. Matka Filoména nadává otci, že je stále ve světě. Ten tvrdí, že musí vydělávat. Nu a do toho přichází Krakonoš, jako chudý pocestný. Navrhuje jméno pro chlapce - Havlíček, a dává mu dukát, aby z něj udělal prstýnek pro své děvče, až bude velký.

Čas běží jako splašený a z Havlíčka je mladý muž. Stále chodí za Emínkou, dcerkou místního hraběte. Ovšem tatík tomu nepřeje. Havlíček jde tedy ke Krakonošovi, aby jej naučil čarovat. To mu má dopomoci k bohatství a také Emínce. Krakonoš jej však vede k výrobě hrnců a džbánků.

Kníže je marod, a to musí vyřešit Krakonoš, který za to tak trošku může. Přichází sem za knížetem a ten mu slibuje za vyléčení i svou dceru. Krakonoš odmítá a slibuje, že to rozhlásí. A tu se objevuje Havlíček s kouzelným lektvarem, obyčejnou horskou čistou vodou. Vyléčí pana knížete i další lidi. Dostává peníze a stává se rytířem. Zdá se, že je vyhráno a že bude svatba.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu O Emínce a Havlíčkovi
V jedné prosté chalupě se narodil dráteníkovi syn. Chlapec dostal jméno Havel a že šel zrovna v té chvíli kolem Krakonoš, stal se jeho kmotrem. Když Havlíček vyrostl, zamiloval se do hraběcí dcerky Emínky. A tak šel za kmotrem, aby mu kouzlem k nevěstě pomohl. To se ví, že mu Krakonoš pomůže, ale nejprve se o své štěstí mladík musí sám zasloužit.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu O Emínce a Havlíčkovi
Jsou pohádky, které určitě nečtou jen děti. Nemyslím teď na ty, k nimž se vracíme pro vzpomínku na ta nejhezčí léta... Myslím na pohádky, které mají tak hluboce lidové kořeny a jsou vyprávěny jazykem tak životným, že knížku věnovanou nejmenším čtenářům bez rozpaků otevřou i dospělí. Takové jsou i pohádky Josefa Štefana Kubína. Pohádka O EMÍNCE A HAVLÍČKOVI není první, která dostala televizní podobu – ale patří k nejpůvabnějším. Autorka televizní scénáře Zdenka Podhrázská a režisérka Jiřina Pokorná spolu s řadou známých herců zavedou malé i velké diváky do kouzelné říše moudrého Krakonoše, do krajiny, kde z kamenité země vyrůstá kvítí stejně pěkné jako pod nejteplejším sluncem a lidé dobří – docela jako z pohádky. A když se přece jen objeví v Krakonošově říši nějaký ten nešvar, moudrý vládce hor hned zahřmí hromy a blesky, nebo aspoň trochu zabrumlá, aby se nepoctivá duše včas vzpamatovala. Někdy ovšem stačí jen moudrá domluva – jindy je zapotřebí trochu kouzel. V pohádkové krajině je to docela snadné, zvlášť když – jako v Emínce a Havlíčkovi – je vypočítavý a panovačný jen jeden starý hrabě.

Děti v téhle pohádce najdou všechno, co okouzluje dětský svět: dobro zvítězí nad zlem, ti, kteří se mají rádi, ujdou všem zlým nástrahám, hrdinové pohádky nejsou ani trochu naškrobení a princovští, a ti „zlí“ jsou vlastně spíš k smíchu. Dospělí diváci určitě „vychutnají“ živý, hezky napsaný dialog; Kubínovu plnokrevnou, šťavnatou mluvu. V hlavních rolích poznají mladou herečku Evu Trejtnarovou jako Emínku, Miroslava Masopusta jako Havlíčka, Jiřího Pleskota jako starého hraběte – Emínčina otce, Martina Růžka – Krakonoše, Mílu Myslíkovou a Milana Kláska, kteří představují Havlíčkovy rodiče a samozřejmě i další známé herce.

[??] O Emínce a Havlíčkovi. Květy. 1974, č. 12, roč. 24, str. 46 – 47. [upraveno]


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Komisař Moulin (1976) [TV seri...

23:10 - 00:40

41 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

23:35 - 00:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:40 - 00:40

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:50 - 23:55

61 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190495
Osobností: 697736
Fotografií: 763720
Plakátů: 376312
Obsahů a biografií: 178190

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10