Jeden svět
ohodnotit

Noční motýl

Žánr:
Rok:
1941
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
10.10.1941
„Romantický příběh dívky, kterou nešťastná láska přivedla na scestí.“

Obsah filmu Noční motýl

 
V posádkovém městečku na konci století přijde vychovatelka Marta o místo, protože její zaměstnavatelka žárlí na úspěchy krásné ženy u důstojníků. Marta je maloměstskou společností morálně odsouzena, když lehkomyslný poručík Kala prohlásí, že ji svedl. Martě nezbývá než se živit jako zpěvačka v pochybném nočním podniku.

Vychovatelka Marta přijde o místo, protože se kolem ní točí mnoho důstojníků z posádky. Živí se potom jako barová zpěvačka v podniku pochybné pověsti. Morálně sice upadá, svou jedinou lásku poručíka Vargu, který jí opovrhuje, však miluje tím nejhlubším citem.

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

topipig
Hodnocení:
Přidáno: 10.12.2017
Noční motýl je asi nejlepší filmovou rolí   Hany Vítové. Ta v roli Marty, později Štefky   když se objeví na plátně v jakémkoliv   záběru nebo kostýmu, tak je prostě úžasná.   Navíc hraje přímo fantasticky. Jí velice   dobře sekunduje prostitutka Kiki Adina Mandlová,   která nebohou a nešťastně zamilovanou Martu do   důstojníka Vargy (Gustav Nezval) svede na   scestí, ze kterého už bohužel není návratu,   o což se zapříčiní mladičký Rudolf   Hrušínský jako do Marty zamilovaný student   Míša. Další skvělí herci Kohout, Marvan,   Beneš, Hálková, Glázrová, Steimarová svoje   role hrají excelentně! Příběh se odehrává   začátkem 20. století a výprava, kostýmy a   celková dobová atmosféra je opravdovou pastvou   pro oči. Takové stylové a na svou dobu vcelku   odvážné melodrama si dám rozhodně líbit.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.4.2017
Noční motýl, je jedním z nejvýše ceněným   filmem pro Hanu Vítovou, kde o svojí roli   soupeřila s Adinou Mandlovou. Dalším ústupkem   pro film, herečka - zpěvačka nenazpívala   svojí roli a byla plánovitě zastoupená   zpěvačkou. Ve filmu byli vedle výjimečných   hereček, rovněž šviháci, Svatopluk Beneš,   Gustav Nezval nebo Rudolf Hrušínský...
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.10.2013
Dívka Marta Dekasová se z vychovatelky postupně   stala až prostitutkou a zpěvačkou Štefkoou ve   veřejném domě, její život však končí   tragicky. Marta tak zaplatila krutě za lásku k   ženatému důstojníkovi Vargovi, který miloval   svou záletnou ženu. Výborné výkony   zvláště H.Vítové, A.Mandlové a R.   Hrušínského jako mladého studenta. Jeden z   filmů doby okupace, který byl velmi kladně   hodnocen a vyznamenán řadou cen. Po 2. světové   válce hrála Vítová opravdu jen minimálně -   snad jen v Pytlákově schovance.
toaneta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2013
Dobře natočené kostýmní drama z doby těsně   před 1. světovou válkou. Film líčí tragický   osud osamělé dívky Marty, která od povolání   vychovatelky klesne až na pozici zpěvačky a   možná i prostitutky ve veřejném domě. Tento   nešťastný osud způsobila hrdinčnina   nenaplněná láska k ženatému důstojníkovi   Vargovi, který její cit odmítal a miloval svou   záletnou ženu. Hana Vítová zahrála svou   hrdinku přesvědčivě. Byla to velmi půvabná   herečka a pěvecky nadaná. Role, které   většinou dostávala, byly ve stínu A. Mandlové   a L. Baarové. A. Mandlová zde teké odvedla   dobrý výkon v roli prostitutky a přítelkyně   hlavní hrdinky. Gustav Nezval si zahrál opět   jednoho z důstojníků a jeho ženu Marie   Glázrová, která v této menší roli rovněž   nezapadla. Dobrým výkonem zaujal mladý Rudolf   Hrušínský jako student beznadějně zamilovaný   do Marty, nyní už zpěvačky Štefky, kterou   nakonec zastřelí. Výprava a kostýmy byly také   velmi pěkné.
Erkul
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.4.2012
Na svou dobu velmi kvalitně režisérem   Františkem Čápem natočený film, který   zřejmě měl dát českému publiku zapomenout,   alespoň na chvíli, že jsou uprostřed   nesmyslné války.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.2.2012
Kostýmní věc, šantán, oficíři... krásná   Hana Vítová a její song , sentimentální?   Možná, já tento film považuji za vynikající,   vzhledem k době vzniku,kdy únik od reality   života dovoloval jen taková témata. No a co, v   socialismu se taky utíkalo ke komediím a   dětským filmům, aby film nebyl samý soudruh a   soudružka. "Noční motýl" je   film,který nezapadne.
Misantrop
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.8.2011
Na tomto filmu jsou nejlepší dvě písně, jež   tu zazní: Mámení a titulní Noční motýl.   Jinak se film podobá operetce nebo opeře; v nich   také zaznívají obvykle jedna či dvě   výjimečně dobré melodie, ale ostatek je   vatová výplň plná nudy a lásky. Vynikající   jsou ovšem výkony herců v čele s Vítovou.   Kamera je celkem snaživě nápaditá; nejhorší   jsou však jako vždy trapné trikové sekvence   před promítacím plátnem na pozadí, jimiž se   tehdy simuloval exteriérový pohyb v interiéru   (viz např. scénu na kluzišti). Dnes tento   způsob výroby nejenže působí směšně, ale   navíc dokonce rušivě a nepovedeně, jako chyba,   jako zmetek. Divím se, že když nebyly dřív k   dispozici jedoucí kamery (snad jedině v Německu   Leni Riefenstahl s nimi v té době už   úspěšně experimentovala!), že se podobným   záběrům raději nevyhýbali...
z.pepa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.4.2011
Milá limonáda
Červená knihovna okořeněna nesmírnou   životní tragedií. Ano, asi to nemá žádnou   hloubku, nicméně položme si otázku,   kinematografie vznikla pro zábavu, nebo aby měla   hloubklu? Prostě mě tento film baví.   Nesmrtelná píseň, kterou nazpívala i Hana   Zagorová, je tak známá, jako málokterá jiná   filmová hudba.
Nasudr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.10.2010
Priznám sa, že ma prekvapilo toľko rôznych   cien za tento film. Myslím si, že v   Československu (Česku) sa natočilo mnoho   lepších hodnotnejších filmov a neboli   ocenené. Nechcem tým zhadzovať úroveň tohto   filmu. Vcelku to bol pekne spracovaný film, aj   keď mne práve nesadla rola Adiny Mandlovej,   ktorú považujem za jednu z mojich   najobľúbenejších herečiek, hoci jej výkon   bol výborný. Taktiež sa mne nepáčil záver   filmu, kde bol do deja zapletený p. Hrušínský,   osoba, ktorá sa tam príliš nehodila, hoci ako   herca ho mám veľmi rád. Skôr sa očakávalo   vyriešenie vzťahov krásnej Hany Vítovej, v jej   životnej role s poručíkom Kalom, a ešte viac s   nadporučíkom Vargom. Toto mi tam chýbalo.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Noční motýl v lásce znamená....
...že je marná, že je ztracená...Ano, krásný   valčík a nesmrtelná melodie z filmu   předběhnuvší svou dobu. Noční motýl je   drama a to na dobu svého vzniku velmi slušným   způsobem pojaté a natočené. Mladá žena se z   existenčních důvodů stává prostitutkou a   prodává svou čest...Hana Vítová ve své   životní roli. Byla nejen fyzicky krásná, ale   její herectví velkým neprávem došlo po válce   skoro "zametení" po nástupu komunismu.   Neměla snad sice přímo zákaz, ovšem před   kamerou se objevovala i tak sporadicky a v malých   roličkách. Jak podobné je její vlastní   životní drama (nevydařené manželství,   sebevražda jediné dcery, autonehoda a následkem   do konce života špatná chůze) osudu její   postavy z Nočního motýlu - také hledala a   nenašla své životní štěstí. Adina Mandlová   v roli její kamarádky je též výborná a   vůbec nevadí, že podle ní podřadnou   vedlejší roli původně nechtěla vůbec   přijmout, ale po souhlasu režiséra, že si smí   sama připsat do scénáře dialogy své postavy,   souhlasila...Vzpomínáte na částečně   odhalenou scénu? Vzbudila ve své době docela   poprask. Noční motýl je krásnou nostalgií a   je velká škoda, že Hana Vítová nesměla (i ke   své vlastní lítosti) ve filmu zpívat sama   (zpívá Míla Spazierová - Hezká), nazpívala   jen verzi určenou pro gramodesky.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih73070minih73070Otázky Václava Moravce (2004) [TV cyklus] 
n
minih51327minih51327Zahraniční aféra (1948) 
A Foreign Affair n
minih24481minih24481Roztržka (1956) 
n
minih6183minih6183Děvčátko, neříkej ne! (1932) 
Děvčátko, neříkej ne! n
minih24818minih24818Vyhrávat potichu (1984) 
Vyhrávat potichu n
minih7463minih7463Experiment (1943) 
n
minih142037minih142037Padesát odstínů temnoty (2017) 
Fifty Shades Darker n
minih26501minih26501Štěstí (1965) 
Le Bonheur n
minih111294minih111294Osamělý jezdec Buchanan (1958) 
Buchanan Rides Alone n
minih48481minih48481Marley a já (2008) 
Marley & Me n


Hodnocení:n12345678910
Noční motýl (1941)Josef RejnekNoční motýl (1941)Noční motýl (1941)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10