Duben
ohodnotit

Noč pered Rožděstvom

Další název:
Ночь перед Рождеством; Noch pered Rozhdestvom; Christmas Eve; The Night Before Christmas
Země:
Rok:
1913
Délka:
41 minut, 1115 metrů

Obsah filmu Noč pered Rožděstvom

 
Záletná čarodějnice Solocha má mnoho nápadníků, aby se vzájemně nepotkali, schovává je do pytlů. Její syn, Vakula, usiluje o ruku krásné Oxany, ta souhlasí, ale jen s podmínkou, že jí přinese stejné střevíce, jaké nosí carevna. Vakula je bezradný. Náhodou však objeví v domě své matky čerta schovaného v pytli, i ten patří k Solochininým nápadníkům. Vakula čerta donutí, aby jej odnesl do Petrohradu, do carského paláce, kde si vyprosí carevniny střevíce. Úkol je splněn a nic už svatbě nebrání.

Autor: Hugin
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
Typ filmu: Středometrážní

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2023
„Štědrý večer“ je povídka z druhého   dílu sbírky pod názvem „Večery na farmě u   Dikanky“ autora Nikolaje Gogola, vydané v roce   1832., kde je ruským názvem „Ночь   перед Рождеством“ který se   doslovně překládá jako „Noc před   Vánoci“. V roce 1913 se této povídky chopili   filmaři v Ruské říši a natočili zhruba   čtyřicetiminutový film, který i na dnešní   dobu předčí očekávání. Jednoduchý   pohádkový příběh s krásnou výpravou,   nápaditými kostými a po technické stránce na   svou dobu dobře odvedenými trikovými scénami,   za použití také animace. Jednoduché kulisy,   spíše divadelního typu, jsou samozřejmě   viditelné, ale na rok 1913 taky, co jiného   čekat. Zvláštností je, že ve scéně v   královském paláci byla vynechána císařovna,   která se v literární povídce vyskytuje. Mělo   to samozřejmě politický důvod. Platila cenzura   ve vyobrazování osob z vládnoucí dynastie, a   proto ji režisér Wladyslaw Starewicz zcela   vynechal a její dějovou roli předal princi   Potěmkinovi. Ono jméno mělo taktéž politické   pozadí. Na kráse filmu to však neubírá.   Naopak. Celé je to srozumitelné, pohádkově   strašidelné i romantické. Není divu, jak dnes   už víme, že se k tomuto příběhu ruští   filmaři později nejednou vrátili.
Hugin
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2013
Na to, že se jedná o snímek z roku 1913 je to   více než zdařilé. Dobrá úvodní   představovačka účinkujících. Gestikulace a   divadelnost, jak je u němých filmů zvykem,   nebyla příliš přehnaná. Za filmové triky,   např. zmenšení čerta, a z přihlédnutím na   dobu vzniku, by se nemuseli stydět ani filmaři o   padesát let později. A samotný čert? Tak   děsivě vyhlížejícího čerta jsem ve filmu   ještě neviděl.


Hodnocení:n12345678910
Noč pered Rožděstvom (1913)Noč pered Rožděstvom (1913)Noč pered Rožděstvom (1913)Noč pered Rožděstvom (1913)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10