Duben
ohodnotit

Nikola Šuhaj

Žánr:
Rok:
1947
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
28.2.1947
Popis / Obsah / Info k filmu Nikola Šuhaj
POZOR, SPOILER

Vysoko v horách žijí ještě lidé, kteří věří na stará božstva. Píše se rok 1918, první světová válka se chýlí ke konci a v horách se střídají dvě různé vlády. Zde se zrodil příběh muže, který chtěl napravit křivdy na svém lidu.

Všichni slibují svobodu, ale v zákopech to ještě stále duní. Dva vojáci přicházejí k samostatně stojící chaloupce. Žije tu stará babka se dvěma dcerami, ta jednomu vojákovi předpoví, že bude slavný a velký muž své země - a budou se ho bát i vojska. Chce, aby si vzal její dceru Vasju. Druhému předpoví, že bude nejbohatší - a chce, aby si vzal její dceru Jasku. Dá jim pít ze džbánu a pronáší kletbu. Nedotkne se jich kulka, a to žádná. Ale jestli ji, babu, obelhali, tři až pětkrát jim běda.

Oba muži jdou ven. Zde utíká před palbou spousta vojáků a všichni padají k zemi. Jen ti dva zakletí ne.
Ve vesnici Volová se ženské u žida v krámě hádají, že jim nechce nic prodat. On tvrdí, že nic nemá. Pořádek musí udělat až četníci.

Kvečeru se sem vrací jeden z oněch dvou vojáků. Jde domů. Je to Nikola. Ten matku nabádá, aby nikomu neříkala, že zde je. Jenže to už se sbíhá celá rodina. On však spěchá za svou milou, Eržikou. Ta zrovna sedí u vatry a zpívá spolu s ostatními. Jí se Nikola přizná ihned, že utekl z vojny. Ale to už se po vsi ví, že dezertoval, protože ho hledá četník. Ten nakrmí děti bonbóny, aby něco řekly, ale tento tah mu nevyšel. A tak milý četník alespoň pohrozí šibenicí a odchází.

Žid opět tvrdí, že nic nemá. Ale u toho se naskytne Nikola prostě jednoduše žida vyrabuje. Což o to, za tento libý počin v očích žen stoupne, ale v očích žida klesne až někam na morální dno. Oplátka ihned následuje. Žid „natře“ Eržiku, že ví, kde Nikola je. Četník ji tedy sleduje. Najednou je jich tu asi pět a střílí jako o závod. Nikola se jim však směje. Bohužel to schytá Eržika a četníci ji nesou na nosítkách do dědiny.

Z války se vracejí chlapi. Je zvolen nový starosta a lid bere vládu do svých rukou. Vtrhne i do notářova domku, kde jej trochu přerovnají. Žid to vymyslí jinak. Vykutálí sudy s alkoholem a má klid. Jeho dcera jen připisuje do sešitu útratu. Skoro každý z vesnice je opilý. A do těchto bujarých oslav nabytí svobody vpadnou četníci. A přijíždějí další. Ve vsi se střílí, mrtví jsou na obou stranách.

Po vítězství četníků jsou druhý den odváděni muži v poutech i s dobytkem. Kolonu přepadne Nikola a muže osvobodí. Muže pošle domů, ale kdo chce, nebo nemá kam jít, může zůstat s ním. A tak začne přepadání a loupení. Bohatým Nikola bere a chudým přidá.

Žandáři vyslýchají, a když se nic nedozví, zapálí Šuhajům chalupu. Parta kolem Nikoly se pomalu ale jistě rozpadá. Kolem lesa projíždějí dvě auta plná vojáků. Ale ne původních maďarských, jsou to Češi. S nimi přijíždí i poslanec, který má plná ústa slibů. Ten s potřebnými lidmi uzavře tichou dohodu, o které ti chudí pochopitelně nevědí.

Poslanec si sem přiváží ženu a je při tom přepaden Nikolou. Přitom si poslanec všimne přeraženého knoflíku na kabátci. Ten vrchního četníka evidentně zajímá. Ale také jej zajímá klukem nalezená puška. Tu dají zpátky, kde ji našel. Na tomtéž místě pak postaví stráž a načapají tam Adama. Zbraň je zabavena a peníze také. U výslechu muž nemluví. Má však na sobě kabát s přeraženým knoflíkem. Vrchní žandár usoudí, že je to Nikola. Když pak přijde jeho otec za něj orodovat, chce po něm, aby vydal Šuhaje. Ten slibuje spolupráci.

To už je v oběhu leták okresního hejtmana Hirschmana o odměně za Nikolu. Jsou to rovné tři tisíce korun českých. To je hodně lákavá suma. Dva z jeho tlupy mají strach, že bude Nikola dopaden a bude mluvit. Vědí, že Nikolu zastřelit nejde. Proto se oba významně dívají na sekeru.

Nikola svolává své muže a nadává jim zrádců. Někdo totiž páchá zločiny na jeho vrub. Nikola je „děsně seřve“ a posílá je pryč.

Adamův otec stále nepřináší kýžené informace. Vždy dovede četníky tam, kde Šuhaj byl. Nikdy ne tam, ke je nebo bude. Ale nyní již ví, kde mohou četníci Nikolu dostat. Je to v oborohu na Perekrestu. Všichni žandáři tak okamžitě jdou. Jenže tam dobíhá také Eržika a svého milého varuje křikem. Díky ní Nikola opět mizí v neznámu.

Do Volové ovšem vedou zatčenou Eržiku a přinášejí Adamova otce. Jde hlas, že jej zabil Nikola. Proto se několik chlapů domluví a dělají že ohrazují oboroh. Vědí, že za nimi Nikola přijde. Tohle setkání bude pro někoho osudné…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nikola Šuhaj
Baladický příběh z Podkarpatské Rusi v letech po první světové válce - viditelně zastaralá režijní koncepce zcela propadla. Závěr svého života věnoval režisér Krňanský práci ve filmotéce, kde uplatnil své znalosti a zkušenosti při identifikaci a rekonstrukci starých českých filmů.

Autor/Zdroj: /Václav Březina: Lexikon českého filmu


Popis / Obsah / Info k filmu Nikola Šuhaj
Koncem první světové války dezertují Nikola Šuhaj a jeho kamarád z armády. Cestou domů, do vesnice Koločava, najdou oba útočiště u baby Jagy. Jaga jim namíchá nápoj, který je má ochránit před smrtícími kulkami. Mládenci jí za nápoj musí slíbit, že se ožení s jejími dcerami, jinak je stihne trest. Nikola najde rodnou ves v bídě. Postaví se proti mocným a bohatým a ti na něho poštvou četníky. Nikola se před nimi ukryje do lesů, kde zůstane i po skončení války, protože pro vesničany se nic nezměnilo. Z bídy a beznaděje se k Nikolovi přidávají další muži a společně přepadají zbohatlíky. Získanou kořist Nikola rozděluje chudým a potřebným, kteří v něm vidí svého ochránce a hrdinu. Po čase někteří z Nikolových mužů začínají přepadat na vlastní vrub a dokonce i vraždí. Jejich činy připisují četníci Nikolovi. Na Nikolovu hlavu je vypsána značná odměna. Nakonec je Nikola zrádně zabit sekerou jedním z vesničanů. Jeho obětí se stane i Nikolův mladší bratr Juraj, který jediný zůstal zbojníkovi věrný.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190547
Osobností: 697844
Fotografií: 763969
Plakátů: 376572
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10