Nikola Šuhaj loupežník (1977) [TV inscenace]

Nikola Šuhaj loupežník
66.5 %
 
 
    Žánr: balada
    Země: Československo
    Délka: 105 min.
„Petr Čepek v baladickém příběhu o touze po svobodě a štěstí. Podle románu Ivana Olbrachta napsal Ludvík Kundera.“
POZOR, SPOILER

va vojáci přicházejí k samostatně stojící chaloupce. Žije tu stará babka s dvěma dcerami. Ta jednomu vojákovi předpoví, že bude slavný a velký muž své země a budou se ho bát i vojska. A chce, aby si vzal její dceru Vasju. Druhému předpoví, že bude nejbohatší, a chce a by si vzal její dceru Jevku. Dá jim pít a pronáší kletbu. Nedotkne se jich kulka, a to žádná.

Oba muži jdou ven. Vzájemně na sebe střílejí, ale ukáže se, že skutečně na ně kulka nemůže. Za bílého dne se vrací jeden z oněch dvou vojáků. Jde domů. Je to Nikola. Doma matku nabádá, aby nikomu neříkala, že zde je. Jenže to už se sbíhá celá rodina. On však spěchá za svou milou Eržikou. Ta zrovna jede odkudsi na koni. Nikola na ni čekal tři dny a nyní si mají co povídat. Po chvíli však musí Šuhaj utéci, blíží se sem lidé. Přespí v lese jen tak, ale probudí se obklopen četníky. Oni po něm střílí, a tak on také. Jeden z četníků se kácí mrtev k zemi.

Nikola je u Eržiky doma, když se zde zjeví její otec, žádá ho Nikola o její ruku. Otec ho vyžene. Nato Nikola okrade žida o sýr a boty. Ten to hned líčí vrchnímu žandárovi. Samozřejmě poněkud poupraví seznam ukradených věcí a také počet loupežníků.

Je po válce a Nikola se už neskrývá. Když probíhá svatební obřad jeho a Eržiky, je zatčen. Výslech neproběhne dle představ náčelníka a ten odchází. Jiného četníka, který nyní Nikolu hlídá, se povede podplatit. Nikola prchá. Nyní začíná přepadávání. Bohatým se bere a chudým přidává.

Četníci přivedli mladíka, který měl v lese ukrytou flintu. Četníci ji tam nechali a počíhali si, až si pro ni přešel. Na četnickou stanici pak přichází jeho otec, aby za syna orodoval. Vrchní žandár jej nasadí do Nikolovy party. Pak začne tvrdě vyslýchat, Eržiku také. Jeho výslech má za následek, že Eržika potratí. Nikola se to dozví, ale je těžce nemocen. Ukryje se u jakési babice a je u něj lékař. Jeho ortel zní - tyfus.

Kamarádi za ním přijdou a přivedou krávu. Za nimi opět přichází lékař a mluví o sprostých zločinech. Ty se všechny hází na něj, na Nikolu. Ten se již uzdravil a bude se přesunovat.

Za Eržikou začíná dolézat jeden z četníků. Dokonce ji povalí do sena a ona se nebrání. Pak už s ním obcuje zcela regulérně.

Otec, který orodoval za syna, toho zatím moc neprozradil, ale nyní již ví, kde mohou četníci Nikolu dostat. Je to v oborohu na menší pasece. Všichni žandáři tak okamžitě jdou. Jenže tam dobíhá také Eržika a svého milého varuje křikem. Díky ní Nikola opět mizí v neznámu.

Do dědiny Koločavy ovšem přinášejí četníka a vedou zatčenou Eržiku. Nikola se za ní později zastaví. Jenže když je u ní, přijde i ten četník a podle chování Eržiky pozná, že je tam Nikola. Střílí na něj, ale bez úspěchu. Zato Nikola z něj vyrobí dokonalou mrtvolu. Eržika je dosmýkána na četnickou stanici, kde vyzradí tu věc s úplatkem. Dotčený četník ji ztýrá.

To už se vybubnovává zpráva civilní správy Podkarpatské Rusi v Užhorodě o odměně za Nikolu. Jsou to rovné tři tisíce korun. To je hodně lákavá suma. Do vsi přichází nový velitel četníků. Láká lidi ke spolupráci. Nu, moc se mu to nedaří. Starý žid straší tím, že jakmile dopadnou četníci Nikolu živého, bude mluvit. Ti dva, kterým to říká, Danila a Ihnát, mají v tomto případě máslo na hlavě. A odměna také stojí za to. Hlavně těch dalších třicet tisíc od židovské obce. Navíc přichází Adam Chrepta a připomíná dávný slib. Proto se ti tři domluví a dělají že v horách ohrazují oboroh. Vědí, že za nimi Nikola přijde. Tohle setkání bude pro někoho osudné…  Autor: Pitryx

režie:
Evžen Sokolovský
 
 
hraje:
Petr Čepek (Nikola Šuhaj), Eva Jakoubková (Eržika), Štěpánka Ranošová (stará Šuhajová, Nikolova matka), Vlastimil Slezák (starý Drač, Eržičin otec), Josef Karlík (Vasyl Derbak Derbačok), Tomáš Töpfer (Danilo Jasinko), Pavel Rímský (Adam Chrepta), Josef Somr (strážmistr), Karel Koloušek (Vlásek), Jaroslav Dufek (Veselý), Jiří Štěpnička (Svozil), Josef Bek (major), Ota Sklenčka (Abram Beer), Viktor Maurer (Izák Herskovič), Ladislav Navrátil (Bernard Hahn), Václav Voska (doktor), Jaroslav Kotrba (hejtman), Blanka Blahníková (hejtmanová), Dana Medřická (baba), Gabriela Wilhelmová (Varja, dcera baby), Johanna Tesařová (Jevka, druhá dcera baby), Karel Čepek (Němec ze Sedmihrad), Ludmila Roubíková (žena ze Zvorce), Jan Faltýnek (bubeník), Jana Vaňková (děvče), Ladislav Běhůnek (Jura), Milan Livora (žandár), Miloš Šustr
 
 
námět:
Ivan Olbracht (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Ludvík Kundera
 
 
kamera:
Vladimír Opletal
 
 
hudba:
Zdeněk Pololáník
 
 
výprava-architekt:
Milan Starý (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Irena Greifová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
mluví:
Karel Hlušička (vypravěč)
 
 
II. kamera:
Stanislav Benc, Vladimír Řezníček
 
 
masky:
Josef Borovička, Jiřina Kozlová
 
 
dramaturgie:
Jana Dudková
 
 
asistent režie:
Jarmila Fulínová
 
 
pomocná režie:
Miloš Novotný
 
 
odborný poradce:
Jaroslav Štika
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Hornerová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Miloš Endler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.