Duben
ohodnotit

Nikdo nevolá

Nikt nie wola

Rok:
1960
Délka:
86 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Nikdo nevolá
Příběh mladého odbojáře, který po válce prchá před skutečným či domnělým nebezpečím, jež mu hrozí ze strany někdejších druhů ve zbrani. Uchyluje se do ústraní, kde chce začít nový život. Ve své době nepochopený snímek vynikajících estetických kvalit se dnes řadí ke klasice polské kinematografie.
Snímek Nikdo nevolá může svou zápletkou připomenout Wajdovo válečné drama Popel a démant (1958). I jeho hlavním protagonistou je mladý odbojář, jenž dostane rozkaz střílet na představitele komunistické moci, která po válce přejímá vládu nad Polskem. Na rozdíl od slavnějšího Maćka Chełmického však Bożek tento rozkaz nedokáže a ani nechce vyplnit - pro něj už válka skončila.
Bożka diváci poznají v okamžiku, kdy sedí na střeše vlaku, který veze dosídlence na území, jež byla po válce nově připojená k Polsku. Obává se pronásledování ze strany odbojářů za nevykonání rozkazu, a proto se snaží vystupovat inkognito a opatrně se začlenit do života ve slezském městečku, které teprve nedávno opustili němečtí obyvatelé.
Mezi novými přistěhovalci jsou většinou Poláci z východních oblastí, které po válce zabral Stalin. Objeví se mezi nimi i dívky z pedagogického kurzu a s jednou z nich, Lucynou, se Bożek postupně sbližuje. Na rozdíl od něj je dívka psychicky vyzrálejší, neutíká před minulostí a spíše se snaží vybudovat si podle daných možností nějakou budoucnost. Ani jeden z nich však není připraven na vážnější vztah. Jejich dialogy obsahují prvky hry, jakéhosi fanfarónství či vzájemné provokace, které mají ve skutečnosti zastírat jejich skutečné city. Snímek se tak stává poutavým obrazem milostného vztahu, který se komplikovaně rodí na rozvalinách válečné minulosti.
Pro koncepci vyprávění, které zaujme dokumentaristicky vykreslenou atmosférou příjezdu nových přistěhovalců, je zcela klíčová jeho obrazová stránka. Objevná a svěží kamera Jerzyho Wójcika je výrazově střídmá, soustředí se na lidskou tvář. Právě tváře mladých hrdinů kontrastují s nevlídným prostředím jejich nového domova. Režiséru Kazimierzi Kutzovi kritici v době vzniku filmu vyčítali přílišnou „artovost" či formální experimentování. Až teprve později byl znovu objeven osobitý tón tohoto snímku, který je dnes již řazen ke kánonu polské filmové školy.

Jitka Rohanová
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190552
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376579
Obsahů a biografií: 178279

Poslední komentáře

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10