Duben
ohodnotit

Nickyho rodina

Rok:
2011
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
3.2.2011
„Film o tom, jak příklad jednoho člověka i po 70 letech dokáže inspirovat lidi a měnit dnešní svět“

Obsah filmu Nickyho rodina

 
Slovenský režisér Matej Mináč už potřetí natočil film věnovaný Siru Nicholasi Wintonovi (nar. 1910) a jeho záchraně šesti set šedesáti devíti československých, převážně židovských dětí v roce 1939. Tomuto tématu se věnoval v hraném debutu Všichni moji blízcí (FP 11/99) i v dokumentu Síla lidskosti – Nicholas Winton (2001, FP 8/2002), vyznamenaném Cenou Emmy. – Dokumentární snímek s hranými pasážemi Nickyho rodina neobsahuje mnoho zásadních nových informací. Podrobně sleduje Wintonovu snahu zařídit povolení pro vycestování dětí, jejich přijetí v Británii a zařazení do náhradních rodin. Zveřejňuje mnoho útržkovitých vzpomínek přeživších lidí...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Matej MináčMatej Mináč  
hraje:
Michal SlanýMichal Slaný.....mladý Nicholas Winton [34]   
Klára IssováKlára Issová.....židovská matka [32]   
Aneta FaitováAneta Faitová.....švédská špionka [23]   
Petr PuhaPetr Puha.....voják wehrmachtu [35]   
Marta RichterováMarta Richterová  
Bibiana OndrejkováBibiana Ondrejková  
Hana HolišováHana Holišová  
Jana KepkováJana Kepková  
Dávid MináčDávid Mináč  
účinkuje:
Joe SchlesingerJoe Schlesinger.....průvodce filmem [82]   
 Dalajláma Dalajláma  
Nicholas WintonNicholas Winton  
Elisabeth MaxwellElisabeth Maxwell  
Elie WieselElie Wiesel  
Esther RantzenEsther Rantzen  
scénář:
Matej MináčMatej Mináč  
Patrik PaššPatrik Pašš  
námět:
Matej MináčMatej Mináč  
Patrik PaššPatrik Pašš  
hudba:
Ilse WeberováIlse Weberová.....píseň Wiegala   
Jaromír VejvodaJaromír Vejvoda.....skladba "Škoda lásky" / "Beer Barrel Polka" (1927)   
Janusz StokloszaJanusz Stoklosza  
Igor WasserbergerIgor Wasserberger.....poradce [73]   
kamera:
Dodo ŠimončičDodo Šimončič  
Martin KubalaMartin Kubala  
Laco KrausLaco Kraus  
Peter KelíšekPeter Kelíšek  
Peter ZubalPeter Zubal  
Antonín DaňhelAntonín Daňhel  
střih:
Patrik PaššPatrik Pašš  
Alena SpustováAlena Spustová  
Róbert CupríkRóbert Cuprík  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Nickyho rodina >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.5.2021
veliká rodina
Silně emotivní dokument režiséra Mateje   Mináče, složený z historických i nově   nahraných záběrů a osobních vzpomínek   několika z těch 669 dětí, kterým skromný a   nenápadný hrdina, sir Winton kdysi nezištně   poskytl ten nejcennější dar - život.   Poděkování patří nejen jemu, ale i mnoha   dalším lidem, kteří mu pomáhali, nebo se   dokonce rozhodli přijmout do svých rodin cizí   dítě z neznámé země a mnohdy i jiného   náboženského vyznání. Skvělé dílo, které   diváky nejenom dojme, ale donutí je i   přemýšlet - třeba o tom, co všechno zmůže   odvaha a nesobecká síla lidského odhodlání.
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.4.2020
Opravdu skvělý a mimořádně působivý hraný   dokument o výjimečném člověku kterého   obdivuji a hluboce si ho vážím. Určitě bych   si nedokázal vzpomenout na lepší práci v   oblasti dokumentaristiky! Dodávat cokoliv   dalšího je úplně zbytečné!!
Yontalcar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.4.2012
Nemůžu jinak. Snažím se být k tomuto hranému   dokumentu kritický, ale nejde to. Celé to   působí tak celistvě a přesvědčivě, že   nemůžu dát nižší hodnocení. To poselství,   které je zde obsaženo, je natolik živé a   silné, že se mi téměř nedostává slov.   Nicolas Winton je pravý hrdina. A když říkám   pravý hrdina, myslím tím člověka, který si   své dobré skutky nechal pro sebe celých   čtyřicet let. Tak by to mělo být. Vše   ponecháno v tichosti a skromnosti, ale zase na   druhou stranu svět by se pak nikdy nedozvěděl   jeho příběh a to by byla velká škoda. Lidé   potřebují motivaci a vzory jako je pan Winton.   Ještě nejsme tak daleko a přesto se nebojím   přiznat, že jsem při sledování uronil   nějaké ty slzy. Možná začínám být   sentimentální, ale spíše to považuji za   důkaz ryzí empatie. V těch slzách (a   nezáleží na tom, jestli patří muži nebo   ženě) je skryta soukromá pocta lidskosti,   odvaze, nebývalému odhodlání a víře ve   správnost rozhodnutí... ne, nestydím se za to.   A co vy?
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.3.2012
Povinný dokument do školních lavic, proč ne?   Je to velmi silná záležitost. Pan Winton je   existujícím člověkem na straně dobra. Vzít   si příklad z něj, by měl celý svět.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2012
Drahokam mezi dokumenty :-)
Opravdu moc a moc povedené, celé mě to velmi   dojímalo a po celou dobu jsem bulela jak   krokodýl, což se mi moc často nestává a   hlavně, už se mi to opravdu hodně dlouho   nestalo. Tento dokument je opravdu moc silný a   ještě silnější je síla lidskosti pana N.   Wintona, před kterým smekám a velmi ho   obdivuji. Přeji mu, aby mu zdravíčko ještě   dlouho sloužilo a moc bych si přála, aby byl   nejenom pro dnešní mládež velkým vzorem   člověka s vyvinutým sociálním cítěním a   velkou odvahou a taktéž pokorou, pan Winton je   neskutečně skromný člověk, který své dobré   skutky bere jako samozřejmost a přesně podle   toho se pozná charakter s velkým CH. Už za   života se stal legendou a velkým vzorem   morální síly a odvahy. Doufám, že takové   hrůzy, které probíhaly za 2.sv. války se již   dít nebudou. Hodnotím zde nejvyšším možným   hodnocením 10/10, i když hodnota tohoto   dokumentu je daleko daleko vyšší.;-) :-))
řepešínský
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2012
doslova mistrovský kousek se povedl m. mináčovi   při realizaci nickyho rodiny, neboť režijně   skvěle uchopený výtečný námět dostal ve   výsledku velmi silný rozměr s poselstvím.   klobouk dolů i před samotným nápadem využít   v nickyho rodině ze 3/4 filmu dobové záznamy   či historické záběry z válečných let a z   nich poskládat jak korpus příběhu, tak jimi   podtrhnout všudypřítomné hrůzy fašismu.   nickyho rodina má navíc jako hraný dokument   sílící rytmus, silnou vnitřní dynamiku i   neustálé napětí a to vše ve spojení s výše   uvedenými klady jej vyneslo na samotný vrchol   filmů z dějin světové kinematografie. nickyho   rodinu vřele doporučuji úplně všem, jak   milovníkům kvalitních filmových děl a nemusí   to být je dokumentaristé, neboť právě pro ně   asi bude tento film vodítkem k tomu, jak za málo   peněz udělat hodně muziky i rozruch na   světovém poli. pro děti či mládež školou   povinné by pak měla být nickyho rodina nutným   doplňkem k pochopení učiva dějepisu, zeměpisu   i jiných předmětů týkajících se vznikem,   průběhem i koncem 2. světové války.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.7.2011
Silný příběh, výborné zpracování,   důležité poselství.   ----------------------------------------------
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.7.2011
Nickyho rodina
Dokumentární příběh, který není až tak   zaměřen na Nickyho Nickolase Wintona, ale spíš   na jeho skutek a později na následky, na   události, které jeho čin vyvolal. Na 46.   mezinárodním filmovém festivalu v Karlových   Varech byl uveden v sekci České filmy 2010 -   2011 a v této kategorii je pro mě jasným   vítězem.
Když zachráníte 669 dětí před   jistou smrtí, nemůže to přeci zůstat jen tak.   Wintonův odkaz pokračuje ať už v jeho   zachráněných dětech, kteří se vydávají po   stopách svého zachránce a snaží se měnit   svět, nebo v ostatních lidech (převážně pak   školáků, kterým sir Winton vypráví svůj   příběh) napodobujících na první pohled   téměř nemožný úkol pomoci okolí. Všichni   dohromady pak tvoří velkou Nickyho rodinu.
Co   se mi na dokumentu líbilo, tak že ukázal pana   Wintona jako obyčejného člověka. Nebyl to   žádný superhrdina, tím člověkem mohl, a   může, být kdokoliv z nás. Trochu pak ubírám   za prvoplánový útok na city diváka, ale to k   tomuto tématu prostě patří (po představení   se mi několik lidí přiznalo, že si během   filmu zabulelo). Plusem je bezesporu Klára   Issová, kterou když jsem měl možnost vidět   naživo, vypadala stejně jako na plátnech   opravdu překrásně...
Viki9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.4.2011
Dokumentární perla
Nenacházím slov... pane Mináč děkuji,   děkuji, děkuji ... (jedno doporučení za   všechny - po skončení filmu celé kino sedělo   do posledního titulku a poslední noty a pak v   tichosti odešlo).

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20776minih20776Tenkrát na Západě (1968) 
Once Upon a Time in the West n
minih22100minih22100Vánoční prázdniny (1989) 
Christmas Vacation n
minih4473minih4473Bony a klid (1987) 
Bony a klid n
minih4155minih4155Bitva o Británii (1969) 
Battle of Britain n
minih197963minih197963Wonka (2023) 
Wonka n
minih38544minih38544Šňup (2002) 
Spun n
minih55526minih55526Palubní střelec (1943) 
Aerial Gunner n
minih81110minih81110Rybí legendy Jakuba Vágnera (2010) [TV seriál] 
n
minih58248minih58248Svůdnice na šest (1975) [TV inscenace] 
Svůdnice na šest n
minih136543minih136543Fakjů pane učiteli 2 (2015) 
Fack ju Göhte 2 n


Hodnocení:n12345678910
Nickyho rodina (2011)Nickyho rodina (2011)Nickyho rodina (2011)Nickyho rodina (2011)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10