Neznámý voják (1985)

Neznámý voják (Tuntematon sotilas)
62.5 %
 
 

Tuntematon sotilas

Další název: The Unknown Soldier

    Žánr: drama / válečný
    Země: Finsko
    Délka: 195 min.
Druhá a neméně slavná adaptace populárního finského válečného románu Väinöa Linny je režijním koncertem syrové estetiky Rauniho Mollberga. Hrdinové kulometné roty ožívají tentokrát v barvě, aby se během pokračovací války (1941-1944) střetli se sovětským nepřítelem a uhájili Finsku svobodu a nezávislost.
Přesně třicet let po natočení legendárního Laineho filmu Neznámý voják (1955) dostal román Väinöa Linny (1954) další filmovou podobu, a to v režii zkušeného tvůrce Rauniho Mollberga (1929-2007). Toho předtím proslavily syrové a sexuálně otevřené snímky z Laponska natočené podle románů Tima K. Mukky Země je hříšná píseň (Maa on syntinen laulu, 1973) a Milka - elokuva tabuista (Milka - film o tabu, 1980). Syrový rukopis si Mollberg zachoval i v případě Neznámého vojáka a vydláždil tak cestu naturalistickému pojetí válek ve finském filmu, kterou korunoval režisér Pekka Parikka snímkem Zimní válka (Talvisota, 1989).
V krátkém období míru po zimní válce probíhají nové nábory mladých mužů do armády a následné lékařské prohlídky. Vojáci posléze vykročí k východu a zahájí útok na území ztracená v předešlých bojích. Vojáci se s malou zastávkou v městečku Petrozavodsk probijí až k bývalé hranici, kde začíná dlouhá poziční válka, která si vyžádá mnoho obětí. Velkým sovětským protiútokem v roce 1944 pak končí finské naděje na vítězství...
Na scénáři se podílel i spisovatel Linna, což možná filmařům dodalo odvahu nakládat s předlohou volněji a natočit invenčnější adaptaci, než jakou byl Neznámý voják Edvina Laineho. Oproti němu zvolil Mollberg také o poznání mladší herce. Jeho strategií bylo ukázat cestu mladého člověka do války a jeho střet s její nesmyslností. Postavy Mollbergova filmu jsou psychologicky prokreslenější, zádumčivější a trudnomyslnější. Nechybí jim ale ani optimismus a břitký humor, který však tentokrát nepramení z prvoplánového opakování známých knižních replik. Proto část diváků i kritiků přijala snímek v době jeho vzniku s rozhořčením. Namísto „starých dobrých" scén v novém hávu se museli vyrovnávat s nečekanou a provokující poetikou.
Mollbergův Neznámý voják je jedním z vrcholů finské kinematografie jinak lehce rozpačitých 80. let a zároveň představuje důstojný památník všem, kteří zažili peklo finsko-sovětských válek.

Michal Švec
LFŠ 2015

režie:
Rauni Mollberg
 
 
hraje:
Risto Tuorila (Koskela), Pirkka-Pekka Petelius (Hietanen), Paavo Liski (Rokka)
 
 
námět:
Väinö Linna (román)
 
 
scénář:
Rauni Mollberg, Veikko Aaltonen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.